Dit zijn de acht deelnemers aan de Premier League Darts 2024

Het lange wachten is voorbij, want op 1 februari staat de eerste speelronde uit de Premier League Darts 2024 op het programma. Dit toernooi is een van de grootste evenementen van de PDC. Verspreid over zestien avonden gaan de acht beste darters van de wereld de strijd met elkaar aan voor een plek in de play-offs. Maar welke deelnemers zien we dit jaar schitteren in de Premier League Darts 2024? Iedere wedstrijd uit het toernooi wordt uitgezonden op Viaplay, waar je momenteel door een tijdelijke korting 20% korting bij krijgt als je een jaarabonnement afsluit.

Premier League Darts staat al sinds 2005 op de kalender

We zeiden het net in de introductie al, maar de Premier League Darts is een van de grootste evenementen uit de PDC. Het toernooi staat al sinds 2005 op de sportkalender. Phil Taylor mocht deze eerste editie op zijn naam schrijven. De finale vond toen plaats in Manchester. Ieder jaar gaat het evenement op de eerste donderdag in februari van start. Februari begint dus direct goed voor alle dartsliefhebbers, want op donderdag 1 februari wordt de eerste speelronde van de inmiddels 20e editie gespeeld.

Deze acht darters komen in actie op het toernooi

Maar wie komen er eigenlijk in actie op het toernooi? Tijdens de Premier League Darts nemen de acht beste darters van de wereld het tegen elkaar op. Een aantal van hen wordt gekozen op basis van de PDC Order of Merit-ranking. De vier hoog geplaatste spelers zijn daardoor automatisch verzekerd van een plek. Dit jaar zijn dat Michael van Gerwen, Michael Smith, Nathan Aspinall en Luke Humphries. De andere vier spelers worden door de PDC aangewezen. Hierdoor komen deze editie ook Peter Wright, Gerwyn Price, Rob Cross en de pas 17-jarige Luke Littler in actie. We geven hieronder een korte toelichting van alle deelnemers.

1. Michael van Gerwen – 🇳🇱 Nederland

Michael van Gerwen is de enige Nederlandse darter die tijdens de Premier League Darts in actie komt. Het toernooi is voor hem geen onbekend terrein, want hij deed al elf keer eerder mee. Hiervan won hij maar liefst zeven keer, waardoor Mighty Mike de recordhouder is wat betreft overwinningen. Ook in 2023 was hij de onbetwiste nummer één.

2. Michael Smith – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland

Ook naamgenoot Michael Smith zien we deze editie weer terug. In 2023 werd hij voor het eerst wereldkampioen en in de Premier League eindigde hij op de tweede plek. Helaas verloor hij tijdens de play-offs direct van Michael van Gerwen. Hij zal deze editie ongetwijfeld op scherp staan en revanche willen nemen.

3. Nathan Aspinall – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland

Voor veel kenners zal de deelname van Nathan Aspinall gek in de oren klinken. De Engelsman won slechts één major-titel en wist twee finaleplekken in twee jaar tijd te bemachtigen. Hoewel de resultaten dus tegenvallen, staat hij wel op de vierde plek in de Order of Merit-ranking. Wie weet gaat de voormalig finalist uit 2020 ons deze editie verrassen.

4. Luke Humphries – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland

Het is niet gek dat we huidig wereldkampioen Luke Humphries dit toernooi terug gaan zien. De Engelse darter won eerder dit jaar het WK Darts na een spetterende finale tegen Luke Littler. Naast deze uitmuntende prestatie won hij aan het einde van 2023 ook de World Grand Prix, de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals. Toch is het de eerste keer dat Cool Hand Luke mee zal doen aan de Premier League Darts.

5. Peter Wright – 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland

Ook Peter Wright is door de PDC aangewezen om mee te doen aan de Premier League Darts. Voor velen zal hij de publieksfavoriet en smaakmaker van het toernooi zijn. Hopelijk kan hij zich gedurende de competitie herpakken. De tweevoudig wereldkampioen werd al snel uit de twee World Series-toernooien gedart en ook op het WK Darts wist hij geen hoge ogen te gooien. We zijn benieuwd wat Snakebite voor ons in petto heeft.

7. Rob Cross – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland

Hoewel de deelname van sommige darters nogal verrassend is, zijn de prestaties van Rob Cross passend bij het toernooi. In 2019 pakte hij de wereldtitel en in 2023 beleefde Voltage een uitstekend jaar. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld het winnen van zijn derde World Series-toernooi. Wie weet hoe ver hij zal komen tijdens de Premier League Darts.

7. Gerwyn Price – 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales

Wie wel van een beetje show houdt, is Gerwyn Price. Zo staat hij bekend om zijn harde juichen bij een hoge score. Hoewel hij gekozen is door de PDC, zullen kijkers minder blij zijn met zijn deelname. De Welshman heeft namelijk nogal last van fans in de zaal. Tijdens een eerdere editie van het WK Darts koos hij er zelfs voor om een wedstrijd met een koptelefoon op spelen. Voor Price zal het overigens wel fijn zijn om een ‘price’ te pakken. Zijn laatste grote trofee won hij namelijk alweer drie jaar geleden.

8. Luke Littler – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland

De laatste deelnemer is de pas 17-jarige Luke Littler. Hij verraste vriend en vijand door dit jaar de finale van het WK Darts te bereiken. In de achtste finale versloeg hij ‘onze’ eigen Raymond van Barneveld en ook Brendan Dolan en Rob Cross waren niet opgewassen tegen het supertalent. ‘The Nuke’ zal dit jaar zijn debuut maken in de Premier League van het darten. Wie weet wat voor spectaculaire wedstrijden we nog van hem kunnen verwachten.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.