Loting van het EK Voetbal 2024 is bekend: dit zijn alle poules

Na een zenuwslopende EK-kwalificatiereeks, was het op zaterdag 2 december 2023 tijd om de balans op te maken. In Hamburg werd namelijk de loting voor het EK Voetbal 2024 verricht. Nederland zat in pot 3 en kwam terecht in groep D, waar het tegen Oostenrijk, Frankrijk en de winnaar van de play-offs moet spelen. Maar hoe zien alle poules eruit?

Zo werkt de kwalificatie voor het Europees kampioenschap

Aan het EK Voetbal mogen in totaal 24 landen deelnemen. Alleen Duitsland was al enige tijd verzekerd van een plaats op het kampioenschap. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de organisatie van het Europese voetbalspektakel. De overige landen moesten gaan strijden voor een felbegeerd ticket tijdens de EK-kwalificatiereeks. Daarvoor werden zij in tien poules met ieder vijf of zes teams ingedeeld. De nummers 1 en 2 plaatsen zich direct voor het EK Voetbal 2024.

In totaal deden 53 teams een poging. Slechts 20 landen hiervan hebben zich via deze weg veilig gespeeld voor de groepsfase van het Europese toernooi. Er zijn echter nog drie plekken te vergeven. Deze zijn op het moment van schrijven nog niet verdeeld. Voor de overige tickets wordt namelijk gestreden middels play-offs. Op 21 maart 2024 vinden de halve finales hiervan plaats, waarna op 26 maart 2024 de drie finales volgen.

EK-loting vond plaats op zaterdag 2 december 2023

Hoewel dus nog niet alle plekken zijn vergeven, vond op zaterdag 2 december 2023 de loting voor het EK Voetbal plaats. In het Elbphilharmonie in Hamburg werden alle poules van de groepsfase duidelijk. De gekwalificeerde landen werden eerst in vier potten ingedeeld. Deze indeling werd gebaseerd op de prestaties tijdens de EK-kwalificatiereeks.

In pot 1 zaten alle groepswinnaars, samen met gastland Duitsland. De tweede pot bestond uit de overige nummers 1, aangevuld met de beste nummer twee. In pot 3 en 4 werden de overige landen verdeeld. Nederland kwam samen met Schotland, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Kroatië terecht in pot 3. De winnaars van de play-offs worden automatisch in de laatste pot geplaatst. Eerst werden de landen uit pot 1 verdeeld over zes groepen. Per groep werd er vervolgens een land uit pot 2 geloot. Nadat het land bekend was, werd de plaats binnen de groep bepaald.

Alle poules uit de groepsfase van het EK Voetbal 2024

Het Nederlands elftal kwam tijdens de loting terecht in poule D. Hier treffen we wederom Frankrijk, waar we in de EK-kwalificatiereeks al twee keer tegen hebben gespeeld. Ook moet Oranje het opnemen tegen Oostenrijk en de winnaar van de play-offs. Polen, Estland, Finland en Wales maken alle vier kans op deze plek. Hoewel de ploeg van Ronald Koeman geen gemakkelijke tegenstanders heeft, had het ook ‘de poule des doods’ kunnen treffen. In poule B zitten namelijk Spanje, Kroatië, Italië en Albanië. Hieronder staan alle poules uit de groepsfase van het Europees kampioenschap.

Poule ALand
🟢 1🇩🇪 Duitsland
🟢 2🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland
🔴 3🇭🇺 Hongarije
🔴 4🇨🇭 Zwitserland
Poule BLand
🟢 1🇪🇸 Spanje
🟢 2🇭🇷 Kroatië
🔴 3🇮🇹 Italië
🔴 4🇦🇱 Albanië
Poule CLand
🟢 1🇸🇮 Slovenië
🟢 2🇩🇰 Denemarken
🔴 3🇷🇸 Servië
🔴 4🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
Poule DLand
🟢 1Winnaar play-offs (🇵🇱 / 🇪🇪 / 🇫🇮 / 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿)
🟢 2🇳🇱 Nederland
🔴 3🇦🇹 Oostenrijk
🔴 4🇫🇷 Frankrijk
Poule ELand
🟢 1🇧🇪 België
🟢 2🇸🇰 Slowakije
🔴 3🇷🇴 Roemenië
🔴 4Winnaar play-offs (🇮🇱 / 🇧🇦 / 🇮🇸 / 🇺🇦)
Poule FLand
🟢 1🇹🇷 Turkije
🟢 2Winnaar play-offs (🇬🇪 / 🇬🇷 / 🇰🇿 / 🇱🇺)
🔴 3🇵🇹 Portugal
🔴 4🇨🇿 Tsjechië

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.