Loting van poules EK Waterpolo in 2024 is bekend

Na het succes van de vrouwen tijdens het afgelopen WK Waterpolo, zijn ze alweer bijna aan de beurt om op Europees niveau te schitteren. Van 4 tot en met 16 januari 2024 staat namelijk het EK Waterpolo voor de deur. Zowel de Nederlandse heren als dames hebben zich gekwalificeerd voor het toernooi. Maar wat zijn de poules en tegen welke landen neemt TeamNL het op in de groepsfase? Als de NOS net als bij het wereldkampioenschap de uitzendrechten weer in handen heeft met Studio Sport, dan kun je ook als abonnee van NLZIET een selectie van matches kijken.

In het kort: hoe werkt het EK Waterpolo?

Het EK Waterpolo is een toernooi dat om de twee jaar op de sportkalender staat. De organisatie ligt in handen van de Europese zwembond LEN. Eerder werd het kampioenschap als onderdeel gezien van het EK Zwemmen. Daar kwam in 1997 verandering in, waardoor het evenement een opzichzelfstaand toernooi is.

Sinds 1926 strijden de mannelijke waterpoloërs tegen elkaar voor de titel. Nederland won tot dusver één Europese titel en mocht ook eenmaal het brons mee naar huis nemen. In 1985 werd pas het kampioenschap voor vrouwen georganiseerd. De Nederlandse waterpolovrouwen zijn samen met Italië uiterst succesvol. Zo hebben zij al vijf titels in de wacht gesleept, met de meest recente overwinning tijdens het EK van 2018 in Barcelona.

Locatie en datum van het EK Waterpolo verplaatst

Het Europees kampioenschap staat van 4-16 januari 2024 gepland. Echter zou het toernooi al veel eerder plaatsvinden, namelijk van 7-21 oktober 2023. In maart werd besloten om het evenement te verplaatsen naar begin volgend jaar. Hierdoor zou er tijdens het seizoen slechts één onderbreking zijn, in plaats van twee.

Ook de locatie is gewijzigd. Oorspronkelijk zou de stad Netanya in Israël de aangewezen plek zijn voor het Europees kampioenschap. Vanwege de oorlog heeft de zwembond de knoop doorgehakt om een andere locatie te kiezen voor het toernooi. Boedapest, Zagreb en Eindhoven zouden geïnteresseerd zijn om het EK te hosten. Uiteindelijk verplaatst het EK voor mannen naar Kroatië. In Dubrovnik en Zagreb om precies te zijn. Het Europese toernooi komt ook naar Nederland. De vrouwen spelen namelijk in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Nieuwe opzet van het Europees toernooi

In totaal doen er tijdens het EK Waterpolo bij de mannen en vrouwen elk zestien teams mee. Alle gekwalificeerde landen worden volgens de nieuwe opzet verdeeld over twee divisies. Dit gebeurt op basis van de eindrangschikking van het vorige Europees kampioenschap.

De top acht van beste landen wordt verdeeld over twee poules binnen divisie 1. In de groepsfase strijden zij binnen hun eigen groep tegen elkaar voor een plek in de kwartfinale. De vier teams die als laatste eindigen binnen divisie 1, spelen tijdens de play-offs tegen de beste nummers 1 en 2 uit de tweede divisie. Na deze ronde stromen de winnaars ook door naar de knock-outfase van het toernooi.

Alle poules bij het EK Waterpolo 2024

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn tijdens de loting van de groepsfase terechtgekomen in poule A van divisie 1. Dit betekent dat zij het opnemen tegen de sterkste landen om zich rechtstreeks te kunnen plaatsen voor de knock-outfase. Zij staan op het EK oog in oog met Hongarije, Kroatië en Griekenland. Tijdens de loting zijn de Nederlandse mannen ingedeeld in groep D van divisie 2. Hierdoor moeten zij op de eerste of tweede plaats eindigen om mee te strijden voor een plek in de kwartfinales. Dit doen zij tegen Roemenië, Slowakije en Slovenië.

Voor de heren van TeamNL staat overigens veel op het spel. Via het EK kunnen zij zich namelijk kwalificeren voor het WK in Doha dat op 2-18 februari 2024 gepland staat. Op het wereldkampioenschap zijn de laatste toegangsbewijzen te vergeven voor de Olympische Spelen. De Nederlandse vrouwen hebben zich door de wereldtitel te bemachtigen in Japan afgelopen jaar al geplaatst voor het WK én de Spelen in 2024. Hieronder zijn alle poules binnen de divisies van de mannen en vrouwen te vinden.

🔴 Poules vrouwen – divisie 1

Groep ALanden
1🇳🇱 Nederland
2🇭🇺 Hongarije
3🇭🇷 Kroatië
4🇬🇷 Griekenland
Groep BLanden
1🇪🇸 Spanje
2🇮🇱 Israël
3🇫🇷 Frankrijk
4🇮🇹 Italië

🔴 Poules vrouwen – divisie 2

Groep CLanden
1🇷🇴 Roemenië
2🇷🇸 Servië
3🇨🇿 Tsjechië
4🇹🇷 Turkije
Groep DLanden
1🇸🇰 Slowakije
2🇩🇪 Duitsland
3🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
4🇧🇬 Bulgarije

🔵 Poules mannen – divisie 1

Groep ALanden
1🇲🇪 Montenegro
2🇪🇸 Spanje
3🇫🇷 Frankrijk
4🇭🇷 Kroatië
Groep BLanden
1🇬🇪 Georgië
2🇭🇺 Hongarije
3🇮🇹 Italië
4🇬🇷 Griekenland

🔵 Poules mannen divisie 2

Groep CLanden
1🇷🇸 Servië
2🇩🇪 Duitsland
3🇮🇱 Israël
4🇲🇹 Malta
Groep DLanden
1🇸🇰 Slowakije
2🇳🇱 Nederland
3🇸🇮Slovenië
4🇷🇴 Roemenië

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.