Grote overname in streaminglandschap: Pathé Theatres koopt Pathé Thuis

Zojuist is door Pathé bekendgemaakt dat er een mega overname plaats zal vinden in het streaminglandschap. Pathé Thuis, de grootste TVOD streamingdienst van Nederland, wordt namelijk opgekocht door Pathé Theatres—de eigenaar van de bekende bioscoopketen.

Pathé Theatres neemt Pathé Thuis over

Voor veel gebruikers komt het misschien als verrassing dat Pathé Theatres en Pathé Thuis niet bij hetzelfde bedrijf horen. Pathé Thuis is echter in 2011 opgericht vanuit Pathé Theatres en opereert sinds december 2014 zelfstandig. Pathé Theatres heeft altijd een minderheidsbelang behouden. Doordat het team achter Pathé Thuis autonoom opereerde, is zij in staat geweest om uit te groeien tot marktleider op het gebied van online verhuur en verkoop van bioscoopfilms (TVOD). Pathé Thuis werd in 2021 door meer dan 900.000 huishoudens gebruikt en verhuurde meer dan 5 miljoen films. Pathé had bijna 17 miljoen bezoekers in haar recordjaar 2019.

Pathé Theatres heeft vanaf vandaag dus officieel Pathé Thuis overgenomen. Zo lieten de partijen in een persbericht weten. De filmexploitanten bundelen hun krachten in expertise, bereik en aanbod, en bieden hiermee de mogelijkheid voor de Nederlandse filmliefhebber om op elk moment en op alle formaten van film te genieten. De komende tijd staat voor beide teams in het teken van het optimaliseren van bestaande synergieën, om zo het beste aanbod te kunnen bieden voor zowel bezoekers, klanten als distributeurs.

Moeilijke tijd voor bioscopen in coronapandemie

Het nieuws van de overname is groot, maar niet per se verrassend. Pathé Theatres heeft het net als alle andere bioscoopketens niet makkelijk gehad sinds maart 2020. De coronapandemie zorgt ervoor dat ze vaak dicht de deuren moeten sluiten. Door een streamingdienst over te nemen, verbreedt het bedrijf de mogelijkheden om ook zonder fysiek bezoek betaald films te vertonen en inkomsten te genereren.

Reactie van de twee partijen

De directeuren van de twee bedrijven geven in het persbericht een reactie op de overname. Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé Theatres, vertelt: “Pathé gelooft sinds 1896 in het verbinden van mensen door film. Daarom wil Pathé de filmbeleving vanuit de bioscoop verbreden met thuisbeleving. Hierdoor kunnen wij maximaal inspelen op de behoefte van de consument, en wordt een nòg ruimer aanbod films beschikbaar voor een groot en breed publiek. Nationaal en internationaal, blockbusters en arthouse-films. Voor (inter)nationale distributeurs ontstaat bovendien een uitgebreid filmplatform, onder het krachtige Pathé-merk, zodat zij hiermee één lokale sterke partner krijgen voor het lanceren van films.”

Thomas van de Weerd, Algemeen Directeur Pathé Thuis, laat het volgende weten: “Zeven jaar na onze verzelfstandiging is Pathé Thuis weer terug bij de familie waar wij de eerste stapjes gezet hebben. Ik kijk enorm uit naar een intensievere samenwerking met Pathé en naar de kansen die hieruit voortvloeien, voor beide teams, filmdistributeurs en filmliefhebbers. Samen zijn we nog beter in staat om door te groeien.”

Wat betekent de overname voor gebruikers?

Zoals Hoendervangers hiervoor vertelde, zal de overname leiden tot een ruimer aanbod van films. Dit zou kunnen betekenen dat nieuwe bioscoopfilms eerder of gelijktijdig via Pathé Thuis bekeken kunnen worden, zoals Disney+ dit ook al doet met VIP-toegang. Hierover is echter nog niets officieel bevestigd. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen via de nieuwspagina van Pathé Thuis.


Via Pathé