Wanneer is Parijs-Roubaix in 2025?

In het weekend van 6-7 april 2024 zullen alle renners de kasseistroken trotseren tijdens Parijs-Roubaix. De eendaagse Franse wielerkoers staat bekend als een van de vijf monumenten. Hoewel de wielerwedstrijd nog moet beginnen, vragen veel mensen zich af wanneer ze de koers voor 2025 in hun agenda kunnen zetten. In dit artikel vertellen we je de datum van de wedstrijd volgend jaar en lees je meer informatie over de kasseiklassieker.

Wat is Parijs-Roubaix?

Parijs-Roubaix is een eendaagse wielerwedstrijd die in Frankrijk wordt verreden. Onder alle profs en wielerfanaten staat de koers beter bekend als ‘De Hel van het Noorden’. Deze naam werd in 1919 bedacht door een journalist en verwees naar de oorlogsverwoestingen in Noord-Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog. De eerste editie voor de mannen vond plaats in 1896. Pas in 2021 werd er ook een koers voor vrouwen georganiseerd.

De wedstrijd behoort samen met Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije tot de vijf monumenten. Deze koersen hebben stuk voor stuk een uniek karakter en rijke geschiedenis, waardoor ze als de meest prestigieuze klassiekers worden beschouwd. Parijs-Roubaix is overigens allesbehalve gemakkelijk. Typische kenmerkend aan de wedstrijd zijn de vele kasseistroken in het parcours. De pedaleurs staan dan ook ieder jaar weer voor een verrassing, omdat het aantal stroken in de koers constant verschilt.

Door de verschillende weersomstandigheden is het tevens de vraag of de profs over stoffige kasseien hobbelen, of wegglijden door de modder. Ieder jaar stuiteren de renners over meer dan 50 kilometer van deze kasseien, die normaliter al te slecht zijn om over te slenteren. De wielerwedstrijd mag dan ook met recht de kasseienklassieker der kasseienklassiekers worden genoemd.

Datum van de kasseiklassieker in 2025

Op zaterdag 6 april vindt de 4e editie voor de vrouwen plaats. De mannen komen een dag later, op zondag 7 april, in actie. Maar welke datum kunnen we volgend jaar in onze agenda noteren? Hoewel de datum nog niet bevestigd is, kunnen we al een goede gok doen. De wielerwedstrijd wordt namelijk precies een week na de Ronde van Vlaanderen verreden. Deze voorjaarsklassieker vindt plaats in het eerste weekend van april. In 2024 wordt de koers echter verreden op 31 maart.

Er is dus een kans dat de Belgische koers op zondag 30 maart of zondag 6 april 2025 gepland staat. Dit zou betekenen dat Parijs-Roubaix in het weekend van 5-6 april 2025 of 12-13 april 2025 op de wielerkalender terug te vinden is. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

Parijs-Roubaix kijken op tv en online

Op dit moment heeft Eurosport de uitzendrechten van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix in 2024 in handen in Nederland. Hierdoor kun je op tv via deze sportzenders live kijken naar de volledige uitzending. Eurosport is samen met zenders als Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC online te streamen op de videodienst discovery+.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.