Dit is de route van de Giro d’Italia in 2024

Alle grote rondes en wielerklassiekers van dit seizoen zijn verreden. We koersen dan ook af op het einde van de bomvolle wielerkalender. Hoewel we nog een flink aantal maanden moeten aftellen tot de eerste van de grote drie races, werd al in oktober het parcours voor de 107e editie van de Giro d’Italia bekendgemaakt. In dit artikel vertellen we je alles over de route van de Ronde van Italië in 2024. Een tipje van de sluier: de renners gaan een hoop loodzware beklimmingen tegemoet.

In het kort: wat is de Giro d’Italia?

De Giro d’Italia behoort naast de Vuelta a España en Tour de France tot een van de drie grote rondes. De eerste editie van het spectaculaire wielerevenement vond in 1909 al plaats. De koers begon in Milaan en eindigde in Bologna, waar de Italiaanse wielrenner Dario Beni er met de winst vandoor scheurde. De renners moesten een afstand van 2.448 kilometer overbruggen, verdeeld over acht etappes. Aanvankelijk was de Ronde van Italië een stuk minder zwaar dan zijn collega uit Frankrijk. In de jaren 30 en 40 kwam daar verandering in door bergetappes op te nemen in het schema.

Parcours van de Giro d’Italia volgend jaar

Goed nieuws dus voor iedereen die zich alvast wil voorbereiden op de race. De organisatie heeft namelijk het gehele parcours bekendgemaakt. Eerder stonden de eerste drie etappes van de meerdaagse wedstrijd al vast. De Giro d’Italia gaat in 2024 op zaterdag 4 mei van start in Veneria Reale, waarna de pedaleurs na 136 kilometer finishen in Turijn. Geen gemakkelijke rit, want de bekende helling Superga staat op het programma. De volgende dag wacht de pedaleurs een klim van meer dan tien kilometer.

Etappe drie tot en met vijf zijn weggelegd voor de sprinters, omdat deze tamelijk vlak zijn. Op de zesde dag starten de profs in Viareggio. Via verschillende gravelstroken banen zij een weg door het parcours om vervolgens te finishen in Rapolano Terme. Een aantal van deze onverharde stroken zal bij kijkers een belletje doen rinkelen. Deze waren namelijk ook opgenomen in de route van de wielerwedstrijd Strade Bianche. Na een week staat dan eindelijk de eerste tijdrit op de planning. In 37,2 kilometer rijden de pedaleurs van Foligno naar Perugia. Vlak voor de eerste rustdag wacht de renners nog een zware beproeving naar Parti di Tivo, waarna ze tijdens de laatste vlakke etappe hun weg vervolgen naar Napoli.

Na een dag op adem te zijn gekomen krijgen de profs direct een zware etappe voor de kiezen. Deze rit bevat een slotklim naar de Bocca della Selva. Ook de sprinters komen deze week aan hun trekken, want een dag later staat een vlakke rit op de agenda. Ook etappe dertien is een kans voor de snelle rijders. De week wordt echter afgesloten met de langste etappe van de koers. Tijdens een rit van 220 kilometer racen de pedaleurs van Manerba del Garda naar Livigno. In de laatste week komen de profs een aantal beklimmingen tegen, in de vorm van de Stelvio, Monte Pana, Passo Brocon en tot tweemaal toe de Monte Grappa. Na een loodzwaar parcours scheuren de deelnemers net als vorig jaar over de finishlijn in Rome.

Alle etappes van de Ronde van Italië van 2024 in één overzicht

De koers telt in totaal 21 etappes, die bestaan uit individuele tijdritten, heuvels, bergen en vlakke stukken en twee rustdagen. Alle renners hebben aan het eind van de wedstrijd een monsterlijke hoeveelheid kilometers in de benen zitten. Alleen al de rit van Manerba del Garda naar Livigno telt 220 kilometers. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishAfstand
4 mei Zaterdag🇮🇹 Venaria Reale🇮🇹 Turijn136 km
5 mei Zondag🇮🇹 San Francesco al Campo🇮🇹 Santuario di Oropa150 km
6 mei Maandag🇮🇹 Novara 🇮🇹 Fossano165 km
7 mei Dinsdag🇮🇹 Acqui Terme🇮🇹 Andora187 km
8 mei Woensdag🇮🇹 Genua🇮🇹 Lucca176 km
9 mei Donderdag🇮🇹 Viareggio🇮🇹 Rapolano Terme156 km
10 mei Vrijdag🇮🇹 Foligno🇮🇹 Perugia37,2 km
11 mei Zaterdag🇮🇹 Spoleto🇮🇹 Prati di Tivo153 km
12 mei Zondag🇮🇹 Avvezano🇮🇹 Napels206 km
13 mei Maandag— Rustdag —— Rustdag —
14 mei Dinsdag🇮🇹 Pompeii🇮🇹 Cusano Mutri141 km
15 mei Woensdag🇮🇹 Foiano di Valfortore🇮🇹 Francavilla al Mare203 km
16 mei Donderdag🇮🇹 Martinsciuro🇮🇹 Fano183 km
17 mei Vrijdag🇮🇹 Riccione🇮🇹 Cento179 km
18 mei Zaterdag🇮🇹 Castiglione delle Stiviere🇮🇹 Desenzano del Garda31 km
19 mei Zondag🇮🇹 Manerba del Garda🇮🇹 Livigno220 km
20 mei Maandag— Rustdag —— Rustdag —
21 mei Dinsdag🇮🇹 Livigno🇮🇹 Santa Cristina Valgardena202 km
22 mei Woensdag🇮🇹 Selva di Valgardena🇮🇹 Passo del Brocon151 km
23 mei Donderdag🇮🇹 Fiera di Primeiro🇮🇹 Padua166 km
24 mei Vrijdag🇮🇹 Mortegliano🇮🇹 Sappada154 km
25 mei Zaterdag🇮🇹 Alpago🇮🇹 Bassano del Grappa175 km
26 mei Zondag🇮🇹 Rome🇮🇹 Rome126 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.