Overstappen van Viaplay naar F1 TV Pro: zo doe je dat stap voor stap

De streamingdienst Viaplay heeft inmiddels alweer een jaar de uitzendrechten van Formule 1-races in handen, maar ze krijgen van gebruikers kritiek op het nieuwe duo van commentatoren, de kwaliteit van uitzendingen en de prijs van een lidmaatschap. We krijgen veel vragen over de manier waarop je kunt overstappen van Viaplay naar F1 TV Pro, de andere videodienst die de wedstrijden in motorsport uitzendt in Nederland. Hier vind je een stap voor stap uitleg van hoe dit werkt.

Meld je nu aan bij F1 TV Pro en krijg 32% korting door te kiezen voor het jaarabonnement, zodat je kunt genieten van Formule 1, F2, F3, Porsche Supercup, alle onboard-camera’s en boardradio, historische races, documentaires en meer 🏁

Stap voor stap uitleg: overstappen van Viaplay naar F1 TV Pro

Hieronder vind je in drie stappen hoe het mogelijk is om je abonnement bij Viaplay op te zeggen en vervolgens een lidmaatschap bij F1 TV Pro af te sluiten, waarna je direct kunt beginnen met het streamen van de vrije trainingen, kwalificaties en races van de Formule 1. Lees na de drie stappen verder om meer te weten te komen over de opstartproblemen, de kritiek op het duo van commentatoren bij Viaplay, een vergelijking van F1 TV Pro vs. Viaplay en andere streaming mogelijkheden voor de Formule 1.

Stap 1: opzeggen van lidmaatschap bij Viaplay

Heb je rechtstreeks bij Viaplay een lidmaatschap afgesloten? Dan kun je via je profielpictogram naar ‘Mijn Account‘ gaan en vervolgens naar ‘Pakket annuleren‘. Klik vervolgens op de knop om je abonnement op te zeggen. Als je een maandabonnement hebt, dan stopt je lidmaatschap op de eerstvolgende factuurdatum in de aankomende weken. De einddatum van je jaarabonnement hangt echter af van het moment waarop je hem hebt afgesloten.

Heb je via een provider (zoals bijvoorbeeld Ziggo, KPN, T-Mobile, Caiway of DELTA) een lidmaatschap op Viaplay genomen? Dan zal je bij hen moeten zijn om je abonnement op te zeggen. Dat kan bijvoorbeeld door hier op de officiële website van Ziggo of hier op de officiële website van KPN te navigeren naar de contactgegevens of je accountinformatie en vervolgens het pakket van Viaplay te cancellen.

Stap 2: abonnement afsluiten bij F1 TV Pro

Het afsluiten van een abonnement op F1 TV Pro werkt heel simpel. Hieronder vind je een aantal eenvoudige tussenstappen die je kunt volgen om je aan te sluiten bij de Formule 1-streamingdienst.

  1. Ga hier naar de officiële website van F1 TV om de verschillende abonnementen te bekijken.
  2. Kies via de rode knop met ‘Abonneren‘ voor F1 TV Pro om live te kunnen kijken. Dit kost €7,99 per maand, maar je krijgt ruim 32% korting op een jaarabonnement voor €64,99 per jaar. Hierdoor betaal je omgerekend slechts €5,42 per maand. Als je niet live hoeft te kijken, dan kun je ook kiezen voor het Access abonnement.
  3. Vul je gegevens in om je account aan te maken en selecteer in het volgende scherm nogmaals de keuze voor je soort abonnement en of je per maand of per jaar (met korting) zou willen betalen.
  4. Vul je betalingsgegevens in en klik op ‘Bestelling afronden‘.

Stap 3: beginnen met streamen van Formule 1

Je bent klaar! Vanaf nu is het mogelijk om Formule 1 in 2023 live te kijken via de streamingdienst F1 TV Pro. Je kunt natuurlijk naar de webbrowser kijken, maar het is ook mogelijk om de app te downloaden op je telefoon of tablet en vervolgens een Chromecast of Apple TV te gebruiken om op je televisie te kijken.

Goed om te weten: bij F1 TV Pro is het mogelijk om op 6 verschillende apparaten ingelogd te zijn, maar je kunt 1 stream tegelijkertijd van de daadwerkelijke race afspelen. Het platform laat hierover in hun kenniscentrum weten: “Je kunt live timing en de livestream naast elkaar bekijken. Om dat mogelijk te maken kun je tot maximaal 6 apparaten tegelijk registreren. De race zelf kun je slechts op één apparaat streamen. Er zit een restrictie op het aantal streams van de race.”

Opstartproblemen en kritiek op duo van commentatoren bij Viaplay

Viaplay heeft sinds de lancering te maken gekregen met problemen omtrent de streaming kwaliteit, waarna er ook nog eens veel online kritiek kwam op het commentaarduo van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Belangrijk om te weten is wel dat zij ook het Nederlandse commentaar bij F1 TV verzorgen, maar dat het daarnaast wel mogelijk is om bij deze partij te kiezen voor Engelse verslaggeving (en meer talen). In de onderstaande tweets vind je een greep uit de online reacties, waardoor mensen zich afvragen over het mogelijk is om over te stappen van Viaplay naar F1 TV Pro.

Verder is het goed om te weten dat je op deze manier met commentaar van Olav Mol de Formule 1-races kunt kijken, zowel met beeld van Viaplay als met beeld van F1 TV. Daarnaast kun je je ervaringen over Viaplay uitwisselen in de daarvoor bestemde Facebook-groep van abonnees.

Vergelijking tussen F1 TV Pro en Viaplay op gebied van prijs, aanbod en kwaliteit

Eerder publiceerden wij al een uitgebreide vergelijking van de twee Formule 1-streamingdiensten in het artikel: F1 TV Pro vs. Viaplay. Hierin bespreken we onder andere de prijs van de twee videodiensten, maar ook het aanbod, het commentaar, het aantal apparaten waarop je kunt inloggen en het aantal schermen waarop gelijktijdig gestreamd kan worden. In de onderstaande tabel vind je een korte samenvatting van de vergelijking in dat artikel.

ViaplayF1 TV Pro
Prijs€15,99 per maand (maandabonnement) of €13,99 per maand (jaarabonnement)7,99 per maand of €64,99 per jaar (omgerekend €5,42 p/m)
AanbodFormule 1, voetbal, films/series en meerFormule 1 (+ voorprogramma), Formule 2, Formule 3, Porsche supercup
CommentaarUitgebreid Nederlands teamVoorlopig Engels, Frans, Duits, Spaans en Portugees
Aantal apparatenIngelogd bij 5 tegelijkIngelogd bij 6 tegelijk
Aantal schermenMaximaal 2 schermen tegelijkMaximaal 1 scherm voor streamen race
BestellenHier op de officiële website van ViaplayHier op de officiële website van F1 TV

Andere optie: F1-kijkers die gebruik maken van een VPN

Mocht er een reden zijn waarom je niet over zou willen stappen naar F1 TV Pro, maar ook niet bij Viaplay wilt blijven, dan is het goed om te weten dat er ook Formule 1-kijkers zijn die de races streamen door het gebruik van een VPN. Ook in 2023 is dit mogelijk, zowel vanuit Nederland als vanuit het buitenland wanneer je geen toegang hebt tot de beschikbare streamingdiensten. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken.

In een notendop werkt het heel simpel: een Virtual Private Network (VPN) is een anonieme internetverbinding die ervoor zorgt dat jouw privacy gewaarborgd wordt. Hiermee kun je zelf instellen welk locatiesignaal jouw apparaat afgeeft. Stel je je VPN in op een ander land? Dan denkt de desbetreffende website die je bezoekt dat jij in dat land bent en kun je als gevolg hiervan gewoon toegang krijgen tot streams die je misschien niet vanuit Nederland of een andere locatie kunt bekijken.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ABC uit de Verenigde Staten kiezen, C8 uit Frankrijk of RTL Zwee uit Luxemburg, maar ook ServusTV en ORF uit Oostenrijk. De meest gebruikte optie is echter Channel 4 uit Groot-Brittannië, want hier kun je met Engels commentaar naar races kijken. In een paar simpele stappen werkt een VPN voor de Formule 1 als volgt:

  1. Ga naar NordVPN of ga naar Surfshark (of een andere aanbieder) en neem een goede VPN vanaf slechts €2 per maand
  2. Zet je locatie via de app op het Verenigd Koninkrijk
  3. Ga direct naar Channel 4 en begin met kijken! 🏎

Let op: het gebruik van een VPN om sport, films en series te streamen is in Nederland niet illegaal, maar toegang verkrijgen tot verschillende bibliotheken van een streamingdienst kan in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Als u content streamt met een VPN, doet u dit op eigen risico. Streamwijzer en de aanbieders van Virtual Private Networks moedigen het gebruik van een VPN op een manier die mogelijk in strijd is met de ‘terms and conditions’ van streamingdiensten niet aan. Lees altijd zelfs de gebruikersvoorwaarden.