Speelschema EK-kwalificatie van de Oranje Leeuwinnen

Na de Nations League is het tijd voor de Oranje Leeuwinnen om zich te focussen op het EK 2025. Het Europees kampioenschap vindt plaats van 2 tot en met 27 juli 2025 en wordt gehouden in Zwitserland. Aan het toernooi mogen zestien teams deelnemen. Inmiddels is de loting achter de rug en weet de ploeg van Andries Jonker tegen welke landen het moet strijden in de EK-kwalificatie. Maar hoe ziet het speelschema er van de Oranje Leeuwinnen op weg naar het EK uit? Tijd om alle data op een rij te zetten. Wedstrijden van het Nederlands elftal worden doorgaans uitgezonden op NPO 3, waardoor deze online te kijken zijn via NLZIET.

EK Voetbal voor vrouwen wordt georganiseerd in Zwitserland

In 2025 vindt de 14e editie van het EK Voetbal voor vrouwen plaats. Van 2 tot en met 27 juli 2025 wordt er in Zwitserland door zestien landen voor de Europese titel gestreden. Naast Zwitserland waren er nog een aantal andere landen geïnteresseerd om het Europees kampioenschap te organiseren. Zo zagen Polen en Frankrijk het wel zitten. Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden brachten gezamenlijk een bod uit. Op 4 april 2023 kwam echter het nieuws naar buiten dat Zwitserland het komende EK mag hosten.

Loting voor het EK 2025

Op dinsdag 5 maart vond om 13:00 uur in Nyon de loting voor de EK-kwalificatie plaats. In totaal werden er uit vier potten landen geloot, die vervolgens werden verdeeld over vier poules. Deze potindeling was gebaseerd op de prestaties in de groepsfase van de afgelopen Women’s Nations League. Doordat de Oranje Leeuwinnen de finales bereikten, kwamen zij terecht in pot 1. Op papier gunstig, want hierdoor ontlopen zij de andere finalisten Spanje, Frankrijk en Duitsland.

In pot twee kwamen Engeland, Denemarken, Italië en Oostenrijk terecht. Pot drie bestond uit IJsland, België, Zweden en Noorwegen. Ierland, Finland, Polen en Tsjechië zagen we in de laatste pot terug. De ploeg van Andries Jonker moet het in de EK-kwalificatiereeks opnemen tegen Italië, Noorwegen en Finland. Hieronder staat de indeling van alle poules vermeld.

Groep 1Groep 2Groep 3Groep 4
🇳🇱 Nederland🇪🇸 Spanje🇫🇷 Frankrijk🇩🇪 Duitsland
🇮🇹 Italië🇩🇰 Denemarken🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland🇦🇹 Oostenrijk
🇳🇴 Noorwegen🇧🇪 België🇸🇪 Zweden🇮🇸 IJsland
🇫🇮 Finland🇨🇿 Tsjechië🇮🇪 Ierland🇵🇱 Polen

Hoe kunnen de Oranje Leeuwinnen zich kwalificeren?

De kwalificatie voor het EK heeft vrijwel dezelfde opzet als die van de Women’s Nations League. Alleen de landen die uitkomen in League A kunnen zich direct via de groepsfase kwalificeren. De landen die spelen in de overige leagues (B en C) spelen, maken via de play-offs kans op een plek op het Europees kampioenschap. Voor Zwitserland is het niet meer spannend, want zij zijn als gastland verzekerd van deelname aan het EK.

Binnen de vier poules van League A kwalificeren de winnaar en nummer twee zich voor het Europees kampioenschap. Nummers drie en vier maken daarentegen nog steeds kans op een ticket voor de play-offs. Zij spelen in de eerste ronde van deze knock-outfase tegen de nummers 1 of 2 van een groep uit League C. Alle winnaars spelen vervolgens in de tweede ronde tegen de winnaars van de play-offs uit League B. Na deze ronde blijven er zeven landen over die zich alsnog plaatsen voor het EK.

Hoewel er wel play-offs worden gespeeld, hebben deze geen invloed op promotie of degradatie binnen de verschillende Leagues. Alle nummers 1, 2 en 3 binnen groep A behouden hun eigen positie. Alleen de nummer vier degradeert naar League B voor de komende editie van de Women’s Nations League in 2025.

Speelschema van het Nederlands elftal

De Oranje Leeuwinnen moeten het dus tijdens de EK-kwalificatiereeks opnemen tegen Italië, Noorwegen en Finland. Alle zes poulewedstrijden uit de kwalificatie worden tussen april en juli gespeeld. Als de ploeg van Andries Jonker zicht niet direct plaatst, volgen de play-offs in oktober en november.

Op vrijdag 5 april staat de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië op de planning. Hierna spelen de vrouwen thuis tegen Noorwegen. Op vrijdag 31 mei wordt het duel tegen Finland gespeeld. Hieronder staat het complete speelschema van de Oranje Leeuwinnen tijdens de EK-kwalificatie. De exacte tijdstippen worden op een later tijdstip bekendgemaakt. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

DatumTijdWedstrijdUitslag
Vrijdag 5 april 202418:15 uur🇮🇹 Italië – 🇳🇱 Nederland2-0
Dinsdag 9 april 202420:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇳🇴 Noorwegen…?
Vrijdag 31 mei 2024…?🇳🇱 Nederland – 🇫🇮 Finland…?
Dinsdag 4 juni 2024…?🇫🇮 Finland – 🇳🇱 Nederland…?
Vrijdag 12 juli 2024…?🇳🇱 Nederland – 🇮🇹 Italië…?
Dinsdag 16 juli 2024…?🇳🇴 Noorwegen – 🇳🇱 Nederland…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.