Om deze reden mag je de halve finale van de Oranje Leeuwinnen tegen Spanje absoluut niet missen

Op vrijdag 23 februari staat de volgende wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op het programma. Om 21:00 uur spelen zij de halve finale van de Women’s Nations League tegen Spanje. Het land dat afgelopen WK de wereldtitel won. Er staat ontzettend veel op het spel voor de ploeg van de Andries Jonker. We laten je weten waarom je deze wedstrijd absoluut niet mag missen. De match wordt uitgezonden op tv via NPO 3, waardoor deze online te kijken is op NLZIET.

Oranje Leeuwinnen staan in de halve finale van de Women’s Nations League

Dit seizoen 2023/24 werd voor het eerst de Women’s Nations League georganiseerd. Aan deze nieuwe competitie doen in totaal 51 landen mee. Alle teams zijn in de eerste fase opgesplitst in drie divisies. Deze indeling is gebaseerd op de rangschikking van de UEFA-coëfficiëntenranglijst. De twee hoogste divisies (A en B) bestaan ieder uit 16 landen die zijn verdeeld in vier potten. In divisie C zitten de overige landen.

Nederland kwam samen met Spanje, Noorwegen en Denemarken in pot twee van divisie A terecht. Uit iedere pot werd vervolgens een land getrokken voor de poules tijdens de groepsfase. De Oranje Leeuwinnen zijn tijdens de loting in groep 1 terechtgekomen, waarbij het moest strijden tegen Engeland (pot 1), België (pot 3) en Schotland (pot 4). De groepswinnaar plaatst zich voor de halve finales. Na een zenuwslopende reeks is de ploeg van Andries Jonker erin geslaagd de poule te winnen.

Om deze reden mag je de wedstrijd niet missen

De Oranje Leeuwinnen nemen het op vrijdag 23 februari om 21:00 uur op tegen Spanje. De andere halve finale wordt door Frankrijk en Duitsland gevoetbald. De wedstrijd tussen Nederland en de huidig wereldkampioen mag gerust een cruciaal duel genoemd worden. De winnaar speelt namelijk de finale. En laten de twee finalisten zich nu net kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs dit jaar. Er zijn namelijk maar drie Europese tickets beschikbaar. Gastland Frankrijk is al verzekerd van een plek op de Spelen, waardoor er nog maar twee toegangsbewijzen overblijven.

Nu denk je misschien: “Maar wat als Frankrijk in de finale staat? Waar gaat het ticket dan heen?” Mocht het gastland de halve finale van Duitsland winnen en de finale bereiken, dan schuift het ticket door naar de nummer drie. De winnaar van de troostfinale gaat dan dus alsnog naar de Olympische Spelen.

Waarom speelt Frankrijk de halve finale als ze al gekwalificeerd zijn?

Frankrijk speelt dus de halve finale, maar heeft zich wel al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Hierdoor zou het land dat tegen de Fransen speelt, in dit geval Duitsland, extra kans maken op het olympisch ticket. Mocht Frankrijk namelijk winnen, dan verschuift hun toegangsbewijs naar de troostfinale. Deze zou in dat scenario gespeeld worden door Duitsland, waardoor de ploeg zich nog steeds kan kwalificeren.

Het is overigens niet de eerste keer tijdens de competitie dat de loting vragen oproept. De poule-indeling van Nederland zou namelijk ook niet helemaal kloppen. Engeland en Schotland kwamen namelijk allebei in deze groep terecht. Zij mogen tijdens de Spelen een gezamenlijk olympisch elftal vormen, waardoor zij mogelijk elkaars resultaten hadden kunnen beïnvloeden.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.