5 dingen die je moet weten over Christopher Nolans ‘Oppenheimer’

Inception, Interstellar, The Dark Knight. Als een film door Christopher Nolan gemaakt wordt, wordt het gegarandeerd een succes. Heel veel mensen keken dan ook reikhalzend uit naar zijn nieuwste titel, Oppenheimer. Hiermee won de regisseur zijn eerste twee Oscars en vertelt hij het indrukwekkende verhaal van J. Robert Oppenheimer, de man die de eerste atoombom ontwikkelde. In dit artikel zetten we 5 interessante feiten over de nieuwste Christopher Nolan-blockbuster op een rij. Je bekijkt de film nu op SkyShowtime.

1. Het is een biopic over de intrigerende J. Robert Oppenheimer

De naam J. Robert Oppenheimer heb je vast wel een keer voorbij zien komen. Hij wordt gezien als de vader van de atoombom, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Verenigde Staten aan het zogenaamde Manhattan Project. Ruim vierduizend medewerkers waren in 1945 in strikte afzondering bezig met het ontwikkelen van de verwoestende bom, die de manier van oorlogsvoering voorgoed zou veranderen.

De trailer is hieronder te bekijken. Het beste is het natuurlijk wel om de film gewoon over je heen te laten komen. Wil je je toch inlezen? De film is (deels) gebaseerd op het prijswinnende boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer.

2. Christopher Nolan heeft een sterrencast verzameld (maar zij wisten van tevoren niet waar ze aan meededen)

Voor de zesde keer heeft Christopher Nolan Peaky Blinders-acteur Cillian Murphy gestrikt voor een van de grootste rollen. Eerder werkten ze ook al samen voor Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), Inception (2010), The Dark Night Rises (2012) en Dunkirk (2017).

Dit is niet het enige bekende gezicht dat op het grote scherm verscheen. Zo rollen aan het einde van de 3 uur durende film ook de namen van Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Josh Hartnett, Florence Pugh én Rami Malek over de aftiteling.

Een grappig feitje is dat het castingproces voor Oppenheimer zo streng moet zijn geweest dat zelfs de acteurs niet wisten waar ze zich precies voor aangemeld hadden. Welke rol ze toegeschreven hadden gekregen, bleek pas toen ze op de set verschenen.

📺 Weten wat wij van de film vinden? ➝ Lees hier onze recensie van Christopher Nolans Oppenheimer.

3. ‘Oppenheimer’ is de eerste R-rated Christopher Nolan-film in 20 jaar

In 2002 maakte Christopher Nolan Insomnia, maar daarna zijn er geen R-rated films meer van hem verschenen. Oppenheimer wordt dus wat heftiger dan de vorige titels van de geprezen regisseur. Is een film namelijk R-rated, dan mogen er in Amerika geen personen van onder de zeventien naartoe. Deze grens wordt getrokken vanwege seksualiteit, naaktheid en taalgebruik.

Wees overigens niet bang: in Nederland zijn we wat minder preuts en hier staat de leeftijdsgrens vooralsnog gewoon op 12+. Destijds was dat met Insomnia ook al zo: daar mocht je in Amerika pas heen als je boven de zeventien was, maar in Nederland zaten er al twaalfjarigen in de zaal. Wel kijken op eigen risico, want dit is wat Nolan zelf over de film zei tegen Wired Magazine:

🗣️ “Het is een intense ervaring, omdat het een intens verhaal is. Ik heb het laatst aan een filmmaker laten zien die zei dat het een soort horrorfilm is. Ik ben het daar niet mee oneens.”
– Christopher Nolan

4. ‘Oppenheimer’ is geschoten in IMAX

Een uitstapje maken naar een bioscoop die ook films in IMAX aanbiedt, was in het geval van Oppenheimer zeker geen overbodige luxe. De film is namelijk geschoten met IMAX-camera’s. Volgens Nolan zorgt dit voor de beste kijkervaring.

Nog een interessant weetje over het filmproces: omdat de regisseur een zo realistisch mogelijk beeld wilde scheppen, heeft hij ervoor gekozen om maar minimaal gebruik te maken van CGI. In plaats daarvan heeft Nolan dus gewerkt met echte explosieven.

5. Strijd met ‘Barbie’

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er vorig jaar gelijktijdig met Nolans film nóg een toptitel in de bioscoop draaide: Barbie. Deze film van Greta Gerwig met Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken was namelijk sinds woensdag 19 juli te zien. Oppenheimer verscheen één dagje later, op donderdag 20 juli.

Doordat de verschijningsdata van de meest geanticipeerde films van het jaar zo dicht bij elkaar lagen, was er op social media een grote concurrentiestrijd losgebarsten. Zo regende het memes die inzoomen op het grote contrast tussen de vrolijke, kleurrijke stijl van Barbie en de meer sombere, nihilistische aanblik van Oppenheimer. Kijk maar eens op de hashtags #barbieheimer of #opperbarbie op Twitter. Veel mensen waren overigens gewoon benieuwd naar beide films en maakten er zelfs een filmmarathon van. Dit is door de duur van Oppenheimer (precies 3 uur) wel een lange zit, al is Barbie gelukkig nog niet eens 2 uur.

Meer informatie over ‘Oppenheimer’

Oppenheimer, geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, is een met IMAX-camera’s gedraaide epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest.

TitelOppenheimer
Jaar2023
SoortFilm
Duur3 uur
TaalEngels
CategorieThriller, Drama, Biografisch
RegisseurChristopher Nolan
CastCillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett, Rami Malek

Synopsis: Universal Pictures International

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.