5 dingen die je moet weten over Christopher Nolans ‘Oppenheimer’

Inception, Interstellar, The Dark Knight. Als een film door Christopher Nolan gemaakt wordt, wordt het gegarandeerd een succes. Heel veel mensen kijken dan ook reikhalzend uit naar zijn nieuwste titel, Oppenheimer. Hierin wordt het indrukwekkende verhaal van J. Robert Oppenheimer verteld, de man die de eerste atoombom ontwikkelde. Is dit ook een van de films waar jij dit jaar het meest naar uitkijkt? In dit artikel zetten we 5 interessante feiten over de nieuwste Christopher Nolan-blockbuster op een rij.

📺 Weten wat wij van de film vinden? ➝ Lees hier onze recensie van Christopher Nolans Oppenheimer.

1. Het is een biopic over de intrigerende J. Robert Oppenheimer

De naam J. Robert Oppenheimer heb je vast wel een keer voorbij zien komen. Hij wordt gezien als de vader van de atoombom, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Verenigde Staten aan het zogenaamde Manhattan Project. Ruim vierduizend medewerkers waren in 1945 in strikte afzondering bezig met het ontwikkelen van de verwoestende bom, die de manier van oorlogsvoering voorgoed zou veranderen.

De trailer is hieronder te bekijken. Het beste is het natuurlijk wel om de film gewoon over je heen te laten komen. Wil je je toch inlezen? De film schijnt (deels) gebaseerd te zijn op het prijswinnende boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer.

Oppenheimer | Official Trailer

2. Christopher Nolan heeft een sterrencast verzameld (maar zij wisten van tevoren niet waar ze aan meededen)

Voor de zesde keer heeft Christopher Nolan Peaky Blinders-acteur Cillian Murphy gestrikt voor een van de grootste rollen. Eerder werkten ze ook al samen voor Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), Inception (2010), The Dark Night Rises (2012) en Dunkirk (2017).

Dit is niet het enige bekende gezicht dat op het grote scherm zal verschijnen. Zo rollen aan het einde van de 3 uur durende film ook de namen van Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Josh Hartnett, Florence Pugh én Rami Malek over de aftiteling.

Een grappig feitje is dat het castingproces voor Oppenheimer zo streng moet zijn geweest dat zelfs de acteurs niet wisten waar ze zich precies voor aangemeld hadden. Welke rol ze toegeschreven hadden gekregen, bleek pas toen ze op de set verschenen.

3. ‘Oppenheimer’ is de eerste R-rated Christopher Nolan-film in 20 jaar

In 2002 maakte Christopher Nolan Insomnia, maar daarna zijn er geen R-rated films meer van hem verschenen. Oppenheimer wordt dus wat heftiger dan de vorige titels van de geprezen regisseur. Is een film namelijk R-rated, dan mogen er in Amerika geen personen van onder de zeventien naartoe. Deze grens wordt getrokken vanwege seksualiteit, naaktheid en taalgebruik.

Wees overigens niet bang: in Nederland zijn we wat minder preuts en hier staat de leeftijdsgrens vooralsnog gewoon op 12+. Destijds was dat met Insomnia ook al zo: daar mocht je in Amerika pas heen als je boven de zeventien was, maar in Nederland zaten er al twaalfjarigen in de zaal. Wel kijken op eigen risico, want dit is wat Nolan zelf over de film zei tegen Wired Magazine:

🗣️ “Het is een intense ervaring, omdat het een intens verhaal is. Ik heb het laatst aan een filmmaker laten zien die zei dat het een soort horrorfilm is. Ik ben het daar niet mee oneens.”
– Christopher Nolan

4. ‘Oppenheimer’ is geschoten in IMAX

Een uitstapje maken naar een bioscoop die ook films in IMAX aanbiedt, is in het geval van Oppenheimer zeker geen overbodige luxe. De film is namelijk geschoten met IMAX-camera’s. Volgens Nolan zorgt dit voor de beste kijkervaring.

Nog een interessant weetje over het filmproces: omdat de regisseur een zo realistisch mogelijk beeld wilde scheppen, heeft hij ervoor gekozen om maar minimaal gebruik te maken van CGI. In plaats daarvan heeft Nolan dus gewerkt met echte explosieven.

Oppenheimer | Shooting For IMAX

5. Strijd met ‘Barbie’

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er nóg een toptitel in de bioscoop draait: Barbie. Deze film van Greta Gerwig met Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken is sinds woensdag 19 juli te zien. Oppenheimer verscheen één dagje later, op donderdag 20 juli.

Doordat de verschijningsdata van de meest geanticipeerde films van het jaar zo dicht bij elkaar liggen, is er op social media een grote concurrentiestrijd losgebarsten. Zo regent het memes die inzoomen op het grote contrast tussen de vrolijke, kleurrijke stijl van Barbie en de meer sombere, nihilistische aanblik van Oppenheimer. Kijk maar eens op de hashtags #barbieheimer of #opperbarbie op Twitter. Veel mensen zijn overigens gewoon benieuwd in beide films en hebben zelfs een filmmarathon op de planning staan. Dit is door de duur van Oppenheimer (precies 3 uur) wel een lange zit, al is Barbie gelukkig nog niet eens 2 uur.

Meer informatie over ‘Oppenheimer’

Oppenheimer, geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, is een met IMAX-camera’s gedraaide epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest.

TitelOppenheimer
Jaar2023
SoortFilm
Duur3 uur
TaalEngels
CategorieThriller, Drama, Biografisch
RegisseurChristopher Nolan
CastCillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett, Rami Malek

Synopsis: Universal Pictures International

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.