Deze 10 aangrijpende oorlogsdocumentaires zijn nu pijnlijk actueel

De oorlog in Oekraïne is hartverscheurend. We merken bij de redactie van Streamwijzer dat mensen meer op zoek zijn naar oorlogsdocumentaires, zodat het besef van de vreselijke gevolgen van oorlogsvoering extra duidelijk zijn. We helpen daarom in dit artikel ter verduidelijking met het uitlichten van 10 kijktips voor oorlogsdocumentaires op Netflix, Videoland, discovery+ en Disney+. Daarnaast willen we hierbij graag iedereen met vrienden, familie of andere banden met Oekraïne veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd. We denken aan jullie.

10x Kijktips voor indrukwekkende oorlogsdocumentaires

10. Father Soldier Son (film, 2020) – Netflix

In deze documentaire van The New York Times volgen we een voormalig peloton sergeant en zijn twee zoontjes over een periode van bijna tien jaar. We zien zijn thuiskomst na een behoorlijk gevechtsverwonding tijdens zijn dienst in Afghanistan. Filmmaaksters Leslye Davis en Catrin Einhorn wilden met deze film de langetermijneffecten van militaire dienst op een gezin vastleggen. Father Soldier On is een fundamenteel en intiem onderzoek naar de betekenis van doel, plicht, opoffering en Amerikaanse mannelijkheid in de nawerking van oorlog.

9. De Tweede Wereldoorlog in Kleur (film, 2009) – Videoland

Beelden van de Tweede Wereldoorlog zijn met de meest moderne technieken en nieuwe onthullingen volledig hersteld voor de hoogste beeld- en geluidskwaliteit. Met niet eerder vertoonde beelden werpt deze documentaire een nieuwe blik op de Tweede Wereldoorlog. Nog nooit eerder waren deze zeldzame historische beelden zo haarscherp en in kleur te zien.

8. Apocalypse ’45 (film, 2020) – discovery+

Deze indrukwekkende documentaire onthult ter herdenking aan het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog nieuwe filmbeelden in kleur van de laatste maanden van de oorlog. Verweven met hedendaagse verhalen en verhalen van degenen die hebben gevochten.

7. Five Came Back (serie, 1 seizoen) – Netflix

Gebaseerd op de bestseller Five Came Back: A Story of Hollywood and the Second World War van Mark Harris. De driedelige docuserie van Netflix vertelt hoe Hollywood de Tweede Wereldoorlog beïnvloedde en hoe de oorlog Hollywood veranderde. Door interviews met Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Guillermo Del Toro, Paul Greengrass en Lawrence Kasdan wordt het verhaal verteld van vijf gevierde filmmakers die naar de oorlog gingen om hun land te dienen – en de waarheid aan het volk in Amerika terugbrachten.

6. Five Came Back: The Reference Films (serie, 1 seizoen) – Netflix

Op 9 februari 2021 voegde Netflix alle propagandafilms toe die in de serie Five Came Back besproken waren. De collectie bevat alle originele propagandastukken en volledige films – ter referentie van de hierboven genoemde serie.

5. Apocalypse: The Second World War (serie, 1 seizoen) – Disney+

Deze zesdelige National Geographic-documentaire gaat over de Tweede Wereldoorlog. Op Fort Marshall kunnen ze niet wachten op het geplande USO-concert met Wynonna Judd en Five for Fighting. Pamela helpt Claudia Joy met het organiseren van het optreden. Zo hoeft ze niet na te hoeven denken over de terugkomst van Chase. In Irak vindt Joan het ondertussen moeilijk om het moreel van haar troepen te behouden. Soldatenvrouw Marisol wordt door de groep aangemoedigd om hulp te zoeken en eerlijk te zijn over het misbruik van haar man. De hierboven te zien trailer is afkomstig van het eerste deel – over de Eerste Wereldoorlog.

4. They Shall Not Grow Old (film, 2018) – Pathé Thuis

In deze film van Peter Jackson (The Lord of the Rings) zijn beelden van de Eerste Wereldoorlog uit de archieven van oorlogsmusea digitaal gerestaureerd en ingekleurd. Nog nooit waren de meer dan honderd jaar oude beelden en gruwelijke effecten van de oorlog op de soldaten zo helder te zien.

3. Einsatzgruppen: Les Commandos de la Mort (serie, 1 seizoen) – Netflix

Deze Netflix documentaireserie behandelt de Einsatzgruppen: de groep nazi’s die voor de massamoord op Joden, Sovjet gevangenen en zigeuners in Oost-Europa verantwoordelijk waren. In de serie zien we ooggetuigen en overlevenden die de griezelige waarheid over de massamoorden van de ‘Einsatzgruppen’ van Hitlers Derde Rijk onthullen.

2. Hitler’s Headquarters (serie, 1 seizoen) – discovery+

Adolf Hitler stuurde tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn legers aan vanuit meerdere geheime locaties. In de bijzondere documentaireserie Hitler’s Headquarters zien we tien van deze eigenaardige plekken, die vaak ook diep verscholen lagen. In de serie praten ooggetuigen en historici en wordt er laten zien hoe de verschillende hoofdkwartieren eruitzagen – of hoe ze er nu nog uitzien. Ook wordt in kaart gebracht hoe direct verbonden Hitler was bij de bouw en inrichting van deze verblijfplaatsen.

1. Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom (film, 2015) – Netflix

Oekraïne heeft in het laatste decennium helaas vaker te kampen gekregen vreselijk geweld. Het is het jaar 2013. In 93 dagen groeide een studentendemonstratie voor de Europese integratie uit tot een gewelddadige revolutie. Netflix maakte er in 2015 een indrukwekkende documentaire over—Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom—die in de filmdatabase wordt beoordeeld met een 8,4 uit 14.000 stemmen.

Berichtgeving over de inval van Rusland in Oekraïne op streamingdiensten in Nederland

Voor alle actuele berichtgeving verwijzen we je door naar het journaal van de Nederlandse publieke omroep. Dit kun je online gratis terugkijken op meerdere manieren. Iedereen heeft toegang tot de uitzendingen via de website van NPO Start en daarnaast kunnen abonnees van NLZIET hier het NOS Journaal terugkijken. Pas op voor nepnieuws via sociale media of onbekende mediaplatformen.

Kijktips per streamingdienst

In het bovenstaande overzicht vond je kijktips voor de meerdere streamingdiensten. Ben je op zoek naar nieuws, kijktips en de laatste releases van jouw videodienst? Bezoek dan nu onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Dan krijg je direct een inkijkje in updates over de films en series op je video on demand-platform.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.