95% van serieliefhebbers wil niet wekelijks wachten op een nieuwe aflevering

Kijk jij het liefst de hele week vol verlangen uit naar de nieuwe aflevering van je favoriete serie? Dan ben je een van de weinigen, want uit onderzoek van Streamwijzer blijkt dat maar liefst 19 op de 20 serieliefhebbers als voorkeur heeft dat een streamingdienst alle afleveringen van een serie tegelijk online zet.

Slechts 1 op de 20 seriekijkers wacht liever een week op nieuwe afleveringen bij streamingdiensten

Wij vroegen deze week aan groepen van film- en serieliefhebbers of zij liever elke week naar een nieuwe aflevering van een serie toeleven of het hele seizoen in één keer online zien verschijnen. Hieruit blijkt dat een overgrote meerderheid van maar liefst 95% aangeeft de voorkeur te hebben voor het direct lanceren van alle afleveringen van een nieuw seizoen. Één respondent, Luc, reageert onder de poll: “Ik kijk een heel seizoen in 1 week, vind 3 a 4 episodes per avond heerlijk.” Hendrik ziet het anders en vertelt: “Wekelijkse afleveringen. All the way. Bij wekelijkse afleveringen kun je met fans onderling er redelijk vanuit gaan dat iedereen bij is tot de laatste episode, dat mis je als alle afleveringen in één keer droppen. De ‘fan-ervaring’ is op die manier veel toffer bij wekelijkse episodes.”

Elke week een nieuwe aflevering of hele seizoen in één keer

De resultaten laten duidelijk zien dat het kijkgedrag van de Nederlandse streamer is veranderd. In de tijd dat de voornaamste manier om series te kijken de tv-uitzending was, werd door serieliefhebbers met liefde geaccepteerd dat er een weekje moest worden gewacht op nieuwe afleveringen. Nu wil men liever bingewatchen en wordt van streamingdiensten verwacht dat het hele seizoen direct ter beschikking van de kijker wordt gesteld. Deze tactiek heeft vaak niet de voorkeur van het video on demand-platform, omdat kijkers door verspreide lanceringen over meerdere weken langer een abonnement moeten aanhouden om een volledige serie up-to-date te volgen.

Tactiek verschilt per streamingdienst in Nederland

De tactiek van eenmalige releases wordt overigens nog wel door een videodienst in het Nederlandse streaminglandschap gebruikt. Marktleider Netflix kiest er namelijk voor om eigen Original-series zo vaak mogelijk in één keer volledig online te zetten. Aangekochte titels moeten soms echter wegens afspraken over uitzendrechten gespreid verschijnen.

Concurrerende videodiensten als HBO Max, Viaplay en Disney+ plaatsen juist vaker elke week een nieuwe aflevering online. Ook Amazon Prime Video kiest soms voor spreiding, maar lanceert ook wel eens hele series in één keer. Aanstaande grote series als House of the Dragon en The Lord of the Rings: The Rings of Power zullen ook over meerdere weken worden verspreid.

Meer interessante weetjes over Nederlandse streamers

Wil je meer te weten komen over streamende liefhebbers van films en series in Nederland? Wij doen vaker onderzoeken onder onze volgers en publiceren de resultaten op onze website en social media kanalen. Zo kwamen we er eerder al achter dat streamers ruim €24 per maand uitgeven aan hun abonnementen voor films en series en zochten we uit wat de populairste streamingdiensten van dit moment zijn.


De redactie van Streamwijzer heeft dit onderzoek georganiseerd op maandag 15 augustus 2022. In totaal gaven 1.000 respondenten antwoord op de vraag “Leef jij liever elke week toe naar een nieuwe aflevering van een serie of wil je dat het hele seizoen in één keer online komt?” met ‘Elke week een aflevering’ of ‘Alle afleveringen in één keer’. De rondvraag werd verspreid via onze website en groepen met film- en serieliefhebbers van HBO Max, Amazon Prime Video, Viaplay, Netflix en Disney+.