Onderzoek wijst uit: jongeren volgen ontwikkelingen coronapandemie amper via TV

Onderzoek van Just Another Network onder 6.232 respondenten heeft uitgewezen dat jongeren tussen de 16 en 39 jaar amper nog nieuws over de ontwikkelingen van de coronapandemie volgen via de traditionele kanalen. Kranten, TV en talkshows doen onder voor nieuwssites, social media en overheidskanalen.

Jongeren raadplegen online nieuwsbronnen voor nieuws over corona

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat jongere generaties nieuws voornamelijk online consumeren tijdens deze coronacrisis. Nieuwssites zijn samen met social media (22 procent) de belangrijkste nieuwsbron voor de groep 16-39 als het gaat om informatie over corona. Daarna volgt televisie met 18 procent. Maar 11 procent van de respondenten haalt informatie uit talkshows en 4 procent volgt de ontwikkelingen op dit moment helemaal niet.

Deze ontwikkelingen komen overeen met de recente trend richting online op het gebied van streaming. Nu veel minder mensen TV kijken wordt (vooral door jongeren) steeds sneller de overstap gemaakt naar het streamen van content. Dat is deels op het gebied van entertainment (i.e. films en series die dienen als vermaak), maar ook de vorm van nieuwsconsumptie verschuift.

Onderzoek toont aan: jongeren voelen zich niet gehoord

Andere schokkende conclusies uit het onderzoek duiden op de ervaring van jongeren dat ze het gevoel hebben niet gehoord te worden. Slechts 11 procent van de jongere generaties staat achter de corona maatregelen en 76 procent heeft het gevoel dat hun belangen niet goed worden behartigd door het RIVM en OMT. Een meerderheid van de ondervraagden (56½ procent) is gevaccineerd.

Alle onderzoeksresultaten in een infographic