Ondertiteling bij HBO Max: oplossing van problemen en zo pas je hem aan

HBO Max is de allernieuwste aanwinst in het Nederlandse streaminglandschap en de nieuwste partij die de strijd om de streamer aan durft te gaan. Op dinsdag 8 maart 2022 gingen ze live, maar de afgelopen weken zijn er bij de videodienst een paar storingen geweest. Een veelgenoemd probleem gaat over de Nederlandse ondertiteling die verkeerd wordt weergegeven of zelfs helemaal mist bij sommige films en series. In dit artikel vind je wat de huidige status is van de ondertiteling bij HBO Max, de problemen en de oplossingen daarvan en de mogelijkheid om ze aan te passen.

→ Bespaar nu ruim 34% op HBO Max met films en series van Warner Bros, HBO, Cartoon Network, DC, Max Originals en meer ✅

HBO Max kampt nog met opstartproblemen

De nieuwe streamingdienst HBO Max kampt helaas sinds de lancering nog met een paar opstartproblemen. Het downloaden van de HBO Max app lukte op het begin bijvoorbeeld nog niet op alle apparaten, maar dit werd al snel verholpen. Wij schreven eerder dit artikel waarin we de meestvoorkomende problemen bespraken en een aantal oplossingen hiervoor gaven. We kregen echter zo veel berichten over het ontbreken van ondertiteling bij sommige films en series dat we hebben besloten om hier een extra bericht over te publiceren.

Overigens komen er bij de laatste update van dit artikel, op zondag 1 mei 2022, nog meldingen binnen van gebruikers die helaas met problemen kampen omtrent de ondertiteling. Naar aanleiding van die vele vragen hebben wij navraag gedaan bij de woordvoerder van HBO Max over het ontbreken van ondertiteling bij bepaalde films en series. Zij vertelde ons het volgende: “Het grootste gedeelte van de content heeft Nederlandse ondertiteling. In plaats van content achter te houden in afwachting van ondertiteling, hebben we besloten om content meteen bij lancering beschikbaar te maken, en ontbrekende ondertiteling de dagen en weken na lancering toe te voegen. Er verschijnt elke dag meer en meer ondertiteling op ons platform en we doen er alles aan om zo snel mogelijk compleet te zijn.”

Nederlandse en Engelse ondertiteling beschikbaar voor alle films en series op HBO Max

Eerder liet HBO Max weten dat alle films en series op de streamingdienst voorzien zullen worden van zowel Nederlandstalige als Engelstalige ondertiteling, op enkele uitzonderingen na. Om welke titels dit gaat is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Maar waarom werkt nu bij veel titels de ondertiteling op HBO Max nog niet? Helaas bleek al snel na de lancering dat op dit vlak technische problemen waren ontstaan. In een aantal tweets liet de nieuwe streamingdienst weten dat ze eraan werken om de ontbrekende ondertiteling zo snel mogelijk toe te voegen. Kortom: we zullen geduld moeten hebben bij ontbrekende vertalingen. HBO Max zal echter spoedig met de oplossing komen, zo laat een woordvoerder weten.

Meerdere weergaveopties voor ondertiteling bij HBO Max zijn op deze manier aan te passen

Verder krijgen wij ook meerdere berichten binnen over de weergave van de ondertiteling bij HBO Max. Zo zit er bij sommige een zwarte balk om de ondertitelde teksten heen, of is de tekst voor anderen te klein om te lezen. Voor sommigen is de ondertiteling dus nog niet helemaal naar wens. Gelukkig hebben wij hierover goed nieuws. De ondertiteling is namelijk op verschillende manieren aan te passen en zodanig voor elke kijker te ‘customizen’ naar zijn of haar eigen wens.

Ga hiervoor eerst naar de officiële website van HBO Max. Door op je profielicoon te klikken (wat vaak links of rechts bovenin in de hoek staat) kun je vaste ondertiteling selecteren om de weergave van de ondertiteling aan te passen. Hier kun je naast het lettertype ook de kleur, de grootte en de doorzichtigheid van de vaste ondertiteling aanpassen.

Via Chromecast zijn de aanpassingen gelimiteerd

Belangrijk om te vermelden: mocht je via de Chromecast naar HBO Max op je televisie kijken, dan wordt de ondertiteling geregeld door Google zelf. Hierdoor zijn de wijzigingen beperkt. In de onderstaande tweet laat de streamingdienst weten dat ze hiervan op de hoogte zijn en aan het kijken zijn wat de opties zijn, maar dat ze dit niet zelf bij Google kunnen laten wijzigen

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.