Poule van de Nederlandse waterpolovrouwen op de Olympische Spelen bekend

Het is aftellen geblazen tot het grootste sportevenement ter wereld van start gaat. Van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024 is het namelijk tijd voor de Olympische Spelen. Ongeveer 10.500 sporters uit 206 verschillende landen reizen deze periode af naar Parijs om voor de Olympische titels te strijden. Ook ‘onze’ Nederlandse waterpolovrouwen zijn aanwezig. Maar tegen welke landen nemen zij het op in de groepsfase en hoe ziet het speelschema er van de Nederlandse dames uit? Je volgt de gehele Olympische Spelen via een livestream op discovery+, tv en online door middel van NLZIET.

Waterpolo op de Olympische Spelen

Van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024 is het tijd voor de Olympische Spelen. Met 32 sporten staat het programma iedere dag bomvol wedstrijden. Uiteraard kan het waterpolo niet ontbreken. Deze tak van sport valt onder een van de vijf disciplines binnen het zwemmen. Hoewel het onderdeel al vanaf het jaar 1900 op het programma staat, werd de sport pas 100 jaar later aan het schema van de vrouwen toegevoegd.

Deze landen treffen de Nederlandse waterpolovrouwen in de groepsfase

In februari stond de loting voor de groepsfase op de planning. Alle tien gekwalificeerde landen werden opgedeeld in twee poules met ieder vijf teams. De Nederlandse waterpolovrouwen waren als wereldkampioen al enige tijd verzekerd van een plek op de Olympische Spelen. Helaas verloren de dames op het vorige WK in de kwartfinales van Hongarije, waardoor zij uiteindelijk genoegen moesten nemen met een vijfde plek.

Op de Olympische Spelen is het tijd voor revanche. Nederland is namelijk samen met Hongarije ingedeeld in poule A. Ook Australië, Canada en China kwamen tijdens de loting in deze groep terecht. Poule B bestaat uit Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. In de groepsfase speelt ieder land een wedstrijd tegen elkaar. Vervolgens stromen de vier beste teams uit iedere poule door naar de kwartfinales. Het speelschema voor deze wedstrijden wordt gebaseerd op de prestaties uit de poulefase.

Poule APoule B
🇳🇱 Nederland🇫🇷 Frankrijk
🇨🇦 Canada🇬🇷 Griekenland
🇦🇺 Australië🇮🇹 Italië
🇨🇳 China🇪🇸 Spanje
🇭🇺 Hongarije🇺🇸 Verenigde Staten

Speelschema

Op vrijdag 26 juli vindt de openingsceremonie plaats. Een dag later staan de eerste wedstrijden uit de groepsfase op het programma. Deze duren tot en met zondag 4 augustus. Op dinsdag 6 augustus worden de kwartfinales gespeeld, waarna de halve finales volgen. De finale om de Olympische titel staat op zaterdag 10 augustus gepland. Op welke dagen de Nederlandse waterpolovrouwen in actie komen wordt op een later moment bekendgemaakt. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

DatumRonde
Vrijdag 27 juli t/m zondag 4 augustus 2024Groepsfase
Dinsdag 6 augustus 2024¼ Kwartfinales
Donderdag 8 augustus 2024½ Halve finales
Zaterdag 10 augustus 2024🥇 Finale

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.