Waar en wanneer zijn de Olympische Spelen van 2024?

Het is hét sportevenement van het jaar waarbij internationale atleten van over de hele wereld tijdens verschillende sporten samenkomen. We hebben het natuurlijk over de Olympische Spelen. Iedere vier jaar strijdt de absolute wereldtop voor het eremetaal en de hoogste podiumplekken. Naar aanloop van een groot toernooi stellen mensen veelal de vraag: waar en wanneer vindt het sportevenement plaats? Zo ook in het geval van de Olympische Spelen in 2024. In dit artikel zetten we alvast de datum en locatie voor je op rij. Ook lees je meer over alle verschillende sporten die tijdens de Spelen worden uitgezonden. De Olympische Spelen zijn in 2024 weer onder andere online te volgen via discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Ook kun je de spelen op tv kijken via Eurosport en de NOS, waardoor het middels de laatste optie ook mede op internet te volgen is via de streamingdienst NLZIET.

Waar vindt de Olympische Spelen in 2024 plaats?

Exact 100 jaar nadat de Olympische Spelen voor het eerst hier werden gehouden, keert het grootste sportfestijn van de wereld terug naar Parijs—de iconische hoofdstad van Frankrijk. Hiermee neemt de stad het stokje over van Tokyo, dat in 2021 de thuisbasis was. Tijdens het evenement reizen om en nabij 10.500 sporters uit 206 verschillende landen naar het land van de Fransen om te strijden voor de hoogste podiumplekken. Op het programma staan standaard 28 sporten, die worden aangevuld met nog eens vier disciplines vanuit het Olympic Agenda 2020. Deze zijn door de organisatie in samenspraak met het IOC toegevoegd. In Parijs zullen nu ook sporters tijdens de onderdelen breakdancing, sportklimmen, skateboarden en surfen in actie komen.

Wanneer wordt de Olympische Spelen in 2024 gehouden?

Nu de locatie bekend is, rest de enige grote vraag nog: “Wanneer wordt de Olympische Spelen in 2024 gehouden?” Het duurt nog ruim een jaar, maar van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024 kunnen liefhebbers tijdens 32 sporten en maar liefst 306 onderdelen (!) weer genieten van alle internationale atleten. De Olympische Spelen starten op vrijdag 26 juli traditiegetrouw met de openingsceremonie. Normaal gesproken wordt deze gehouden in het stadion, maar voor het eerst in de geschiedenis wordt hiervan afgeweken. De bijzondere opening van het evenement vindt namelijk plaats op de Seine. Met meer dan 160 boten varen de atleten bijna 6 kilometer over de rivier langs alle Franse highlights, zoals het Louvre, de Notre-Dame en de Eiffeltoren. De tocht vindt plaats in het hart van de stad tussen de Pont d’Austerlitz en de Pont d’Iéna en wordt afgesloten op de befaamde Trocadéro. De route is bijna helemaal toegankelijk voor bezoekers. Er worden dan ook ongeveer 600.000 toeschouwers door de organisatie verwacht.

Tijdens de ceremonie wordt met behulp van een fakkel het Olympische vuur aangestoken. Deze blijft het gehele evenement branden en wordt pas bij de sluitingsceremonie op zondag 11 augustus gedoofd als teken dat het sportfestijn voorbij is. De afsluiting van de Olympische Spelen vindt overigens wel plaats in het Stade de France. Dit is het thuisstadion van de voetbalclub Paris Saint-Germain. Gedurende de opening komen alle deelnemende landen voorbij, waarbij Griekenland naar alle waarschijnlijkheid voorop zal varen omdat dat het land is waar de Spelen zijn ontstaan. Het gastland vaart achterop, wat in dit geval Frankrijk zal zijn. Buiten het traditionele vuur wordt er een hele show georganiseerd, waarbij ook artiesten optreden. Het belooft door de bijzondere opening deze editie dan ook een waar spektakel te worden.

Welke sporten zijn er allemaal tijdens de Olympische Spelen 2024?

Ben je benieuwd welke sporten je allemaal kunt bewonderen tijdens de Olympische Spelen 2024 en waar deze gehouden worden? Gedurende de Spelen staat heel Parijs en omstreken in het teken van het grootste sportfestijn ter wereld. Over verschillende stadions en arena’s wordt er door sporters gestreden voor het eremetaal. Zo ook buiten de stad, waarbij het Stade de France toneel is voor het atletiek, rugby en natuurlijk de sluitingsceremonie. Rond het stadion is het Aquatics Centre, waar allemaal verschillende watersporten in actie komen. In het overzicht hieronder zijn alle sporten inclusief locatie terug te vinden.

LocatieSporten
Bercy Arena🏀 Basketbal, 🤸🏼‍♀️ turnen, 🔝 trampoline
Champ-de-Mars Arena🥋 Judo, 🤼 worstelen
Eiffel Tower Stadium🏖 Beachvolleybal
Grand Palais🤺 Schermen, 🥋 taekwondo
La Chapelle Arena🏸 Badminton, 👯 ritmische gymnastiek
Invalides🏹 Boogschieten, 🏃🏻‍♂️ atletiek – marathon
La Concorde Stadium🏀 3×3 Basketbal, 🚴 BMX Freestyle, 🕺 breakdance, 🛹 skateboarden
Parc des Princes⚽️ Voetbal
Pont Alexandre III🏊 Marathonzwemmen, 🚵 wielrennen, 🏃🏻‍♂️ triathlon
Pont d’léna🚵 Wielrennen, 🏃🏻‍♂️ atletiek – snelwandelen
Roland Garros Stadium🥊 Boksen, 🎾 tennis
South Paris Arena🤾 Handbal, 🏓 tafeltennis, 🏐 volleybal, 🏋️ gewichtheffen
Aquatic Centre🏊‍♀️ Synchroonzwemmen, 🤿 duiken, 🤽 waterpolo
Château de Versailles🏇 Paardensport, moderne vijfkamp
Elancourt Hill🚴 Mountainbike
Golf National🏌️ Golf
La Défense Arena🏊 Zwemmen, 🤽 waterpolo
Le Bourget🧗 Sportklimmen
Vaires-Sur-Marne Nautic Stadium🛶 Kanoslalom, 🛶 kanosprint, 🚣 roeien
Paris Nord Villepinte🥊 Boksen
Saint-Quentin-en-Yvelines Velodrome🚲 Baanwielrennen
Saint-Quentin-en-Yvelines BMX Stadium🚴 BMX
Stade de France🏃🏻‍♂️ Atletiek, 🏈 rugby
Yves-du-Manoir Stadium🏑 Hockey

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.