Een ode aan de indrukwekkende serie ‘Dopesick’

Vandaag verscheen de achtste en laatste aflevering van Dopesick op Disney+. Wij brengen een ode aan Dopesick, een unieke serie die de wereld confronteert met de afschuwelijke opiatencrisis die honderdduizenden Amerikanen het leven heeft gekost.

→ Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Een ode aan Dopesick

Eens in de zoveel tijd komt er een ijzersterke serie voorbij die je keihard met de neus op de feiten drukt. HBO’s Chernobyl toonde ons het gruwelijke lijden dat werd veroorzaakt door het ongeluk in de Oekraïense kerncentrale op 26 april 1986. BBC’s Planet Earth presenteerde de schoonheid van de natuur en tegelijkertijd al het moois dat we kunnen verliezen door klimaatverandering. Maar ook Netflix‘ hitserie Squid Game hield ons een spiegel voor die de lelijkste kant van de mens openbaart, aangespoord door wanhoop en gevoed door hebzucht.

En nu is daar Dopesick op Disney+. Een serie die pijnlijk duidelijk maakt dat het bedrijfsleven over lijken gaat. Fijn om te kijken is het niet. Belangrijk en aangrijpend absoluut wel. Dit is een titel die snel op je kijklijst moet. Je wordt in dit verhaal meegenomen naar het centrum van Amerika’s strijd tegen opiumverslaving. Van de bestuurskamers van Big Pharma, naar een mijnbouwgemeenschap in Virginia, tot in de wandelgangen van de Drug Enforcement Administration. Geïnspireerd door de New York Times bestseller van Beth Macy en hiermee gebaseerd op waargebeurde en hartverscheurende lijdenswegen.

De verschillende verhaallijnen maken het plaatje compleet

De makers van deze nieuwe serie hadden kunnen besluiten om alleen het verhaal de mijnbouwgemeenschap in Virginia te vertellen met als hoofdpersonen Betsy Mallum en Dr. Samuel Finnix. Dit aangrijpende verhaal vol emotie en innerlijke strijd was genoeg geweest voor een sterke dramaserie. Maar wat zijn we blij dat ze dat niet hebben gedaan.

Door ook de invalshoeken van de DEA en Purdue Pharma te laten zien, krijgen we pas écht een idee van de omvang van de Amerikaanse opiatencrisis. Van de onmenselijke beslissingen die binnen het bedrijfsleven worden gemaakt om winst na te jagen. Van de offers die helden moeten brengen om het juiste toe doen en de mensen aan het roer te vervolgen. Van de protestanten die zweren niet zullen rusten totdat de verslavende pillen van de markt zijn.

Uitstekende beoordelingen

Het is dan ook niet gek dat deze titel extreem goed wordt beoordeeld. Op IMDb krijgt de serie maar liefst een gemiddelde van 8,8 uit meer dan 20.000 stemmen. De laatste twee afleveringen komen zelfs uit op een 9,3 en 9,1.

Neem vooral een kijkje via de onderstaande trailer en start de serie. Dan kun je zelf je oordeel vellen. Alle afleveringen zijn inmiddels te streamen, exclusief bij het video on demand-platform van The Walt Disney Company. Bekijk Dopesick nu hier op Disney+.


Synopsis: Disney+