Ocean Race 2023 meert aan in Den Haag van 11 t/m 15 juni

Mogelijkerwijs de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld—The Ocean Race 2023—is op 15 januari van start gegaan. In een half jaar zeilen teams de hele wereld rond, om uiteindelijk op 1 juli in Genua over de finish te varen. Extra bijzonder: tijdens de route komen de professionele schippers op zondag 11 juni aan in Den Haag, waarna ze op donderdag 15 juni hun tocht vervolgen naar Genua. Reden genoeg om meer te weten te komen over deze etappe en de grote tocht. Alle onderdelen van de zeilrace kun je op tv bij Eurosport en online bij discovery+ volgen. Dit kanaal is ook te ontvangen als add-on bij Amazon Prime Video.

Ocean Race in Den Haag van zondag 11 t/m donderdag 15 juni 2023

De zeilers varen vanuit het Deense Aarhus op donderdag 8 juni in drie dagen tijd naar Den Haag, waar ze op zondag 11 juni aan zullen leggen in de haven van Scheveningen. Deze leg is de zesde van de in totaal 7 etappes die de schippers gedurende de hele reis moeten afleggen. Den Haag is geen vreemde locatie voor de grote zeilrace. In de editie uit 2014-15 werd de stad voor het eerst als pitstop tijdens de laatste etappe gebruikt, maar bij de vorige wedstrijd in 2017-18 werd de hofstad ook al als eindpunt gekozen. Meer dan 300.000 toeschouwers kwamen op het evenement af en waren getuigen van misschien wel de spannendste finish ooit in de geschiedenis van de Ocean Race.

Ook dit jaar ligt de Nederlandse havenstad op de route, weliswaar niet als grote finish maar als etappelocatie. De teams leggen hier in totaal vier dagen aan. Een waar feest voor alle liefhebbers en de Nederlandse en internationale sailing community, want de haven van Scheveningen transformeert in een waar zeilwalhalla. Het belooft de plek te zijn waar alle facetten van de watersport in combinatie met duurzaamheid samenkomen. Voor het evenement worden daarom ook zo min mogelijk tijdelijke locaties gebouwd, om zo energie, materialen en hoge kosten te besparen.

Programma van The Ocean Race 2023 in Den Haag op 11-15 juni

Tijdens de stop wordt de kust van Scheveningen omgetoverd tot een waar Ocean Live Park, waar verschillende dj’s en acts optreden. Je vindt hier activiteiten voor jong en oud, zowel op het water als het droge. De hele familie kan genieten van de vele straattheater shows, e-sport en watersportactiviteiten. Het gehele programma inclusief alle activiteiten is terug te vinden op de website van de organisatie. Nog fijner: de toegang tot het evenement is helemaal gratis.

Natuurlijk vinden er op dinsdag 13 juni en woensdag 14 juni zeilraces plaats tussen de twee verschillende klassen die meedoen aan de grote Ocean Race. Zo heb je de IMOCA-klasse. Deze zeiljachten racen mee voor de grote trofee en leggen alle zeven etappes af. De VO65-klasse daarentegen strijdt voor de Ocean Race VO65 Sprint Cup en vaart drie etappes. Zij reizen van Alicante naar Kaapverdië, Aarhus naar Den Haag en van Den Haag naar Genua. Er zijn gedurende de hele Ocean Race zeven van deze zogeheten in-port races.

Tijdens deze wedstrijden zijn tevens punten te verdienen. Deze scores staan los van de uitslag van het grote eindklassement. Hoewel deze dus niet meetellen voor de grote race, zijn ze wel erg belangrijk. Mocht het namelijk voorkomen dat de zeilers na alle etappes op gelijke hoogte eindigen, dan worden de tijden van de in-port races wel meegerekend. Niet gek dus dat alle teams deze kleinere wedstrijden ontzettend belangrijk vinden. In het schema hieronder staan alle in-port races inclusief tijden vermeld.

DatumTijdenIn-port race
13 juni11:30 – 14:00 uur⛵️ Pro-Am IMOCA
13 juni17:30 – 19:00 uur⛵️ IMOCA
13 juni19:30 uur🥇 IMOCA medaille-uitreiking
14 juni11:30 – 14:00 uur⛵️ Pro-Am VO65
14 juni17:30 – 19:00 uur⛵️ VO65
14 juni19:30 uur🥇 VO65 medaille-uitreiking

Route en etappes van The Ocean Race in 2023

In 7 etappes moeten alle teams dit jaar de finish in Genua weten te bereiken. Dit zijn er 3 minder dan de vorige editie uit 2017-2018 (10), maar absoluut niet minder zwaar te noemen. Alleen al de leg van Kaapstad naar Itajaí is omgerekend zo’n 23.613 kilometer. De schepen varen via het zuiden van Afrika, Australië en Zuid-Amerika en komen onderweg onder andere Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn tegen. Je kunt je voorstellen dat de zeilers al heel wat kilometers hebben gevaren voordat ze aanleggen in de haven van Scheveningen. Hieronder is de route met alle data en etappes vermeld.

EtappeStartdatumPlaatsFinishdatumPlaats
115 januari🇪🇸 Alicante22 januari🇨🇻 Kaapverdië
225 januari🇨🇻 Kaapverdië9 februari🇿🇦 Kaapstad
326 februari🇿🇦 Kaapstad1 april🇧🇷 Itajaí
423 april🇧🇷 Itajaí10 mei🇺🇸 Newport
521 mei🇺🇸 Newport30 mei🇩🇰 Aarhus
68 juni🇩🇰 Aarhus11 juni🇳🇱 Den Haag
715 juni🇳🇱 Den Haag25 juni🇮🇹 Genua
81 juli🇮🇹 Genua1 juli🇮🇹 Genua

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.