Memories! Dit zijn volgens jullie de 10 meest nostalgische films aller tijden op Pathé Thuis

Als er een tijd van het jaar is waarin het sociaal geaccepteerd wordt om je lievelingsfilm voor de honderdste keer op rij aan te zetten, dan is het wel rond de feestdagen. Zo heeft iedereen wel een paar oudere films die vroeger, of zelfs nu nog steeds, bijna op repeat bekeken worden. Maar welke titels zijn dat nou eigenlijk? Daar was de streamingdienst Pathé Thuis benieuwd naar en daarom vroegen zij filmfans wat hun meest nostalgische films aller tijden waren. De uitslag leidde tot de onderstaande top 10 van iconische pareltjes.

→ Meld je nu gratis aan bij Pathé Thuis en kijk je eerste film met tot 60% korting ✅

De tien meest nostalgische films aller tijden op Pathé Thuis

Aangezien de vraag gesteld werd rond kerst, is het niet geheel verrassend te noemen dat er drie rasechte kerstfilms in het lijstje te vinden zijn. Daarnaast brengt muziek ook nostalgische gevoelens naar boven, want in drie van de films staan vrolijke deuntjes en dansjes centraal. Ten slotte valt ons op dat er een paar échte toptitels uit de lijst van hoogste IMDb-beoordelingen worden genoemd.

Hieronder vind je jullie top tien, inclusief releasejaar, trailer, omschrijving en knop om direct te beginnen met kijken. Alvast heel veel plezier gewenst en natuurlijk fijne feestdagen.

10. A Christmas Carol (2009)

Jaja, daar is-ie dan. Een van de drie kerstfilms uit het lijstje en ook nog eens een van de drie enige titels die ná het jaar 2000 uitgekomen zijn. A Christmas Carol draait om Ebenezer Scrooge. Hij begint zijn kerstdagen zoals altijd met krenterige minachting naar zijn naasten, maar wordt dan door geesten meegenomen naar zijn verleden, heden en toekomst. Kan hij zijn hart openen en leven beteren?

9. Titanic (1997)

Als je Titanic nog nooit hebt gezien, dan kun je jezelf eigenlijk geen echte filmfan noemen. Laten we niet op de details (en de grote open ruimte van de plank) ingaan, maar dit is toch wel echt een klassiekertje te noemen. We volgen Jack en Rose op de Titanic, het roemruchte schip dat in 1912 zonk na een botsing met een ijsberg. Zij ontmoeten elkaar en worden direct verliefd. Maar plotseling ontstaat er een strijd om leven en dood als het noodlot toeslaat.

8. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

“My precious!” En dan hebben we het niet alleen over de ring, maar blijkbaar ook over de eerste film in de driedelige Lord of the Rings-reeks. In 2001 verscheen namelijk The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring in de bioscoop en vandaag de dag kun je die gewoon vanuit huis kijken. En dat doet men graag. Frodo, een kleine Hobbit, krijgt hierin een bijzondere ring in zijn bezit. Hij moet zorgen dat de duivelse Lord Sauron deze niet in handen krijgt en maakt daarom een lange tocht om de ring te vernietigen.

7. The Shawshank Redemption (1994)

Met stip bovenaan de lijst van best beoordeelde films aller tijden bij IMDb staat The Shawshank Redemption. Deze titel kreeg een bizar hoge beoordeling van maar liefst 9,3 uit bijna drie miljoen stemmen. Andy Dufresne is het belangrijkste karakter. Hij zit vast voor een dubbele moord op zijn vrouw en diens minnaar, maar houdt vol dat hij onschuldig is. Toch heeft hij levenslang gekregen. Alleen zijn hoop en poster van Rita Hayworth houden hem nog op de been.

6. Grease (1987)

De geliefde Olivia Newton-John overleed vorig jaar. Zij was voor velen het meest bekend als Sandy in de muzikale hitfilm Grease uit 1978. Hierin ontmoet ze Danny tijdens een vakantie, maar als ze terugkeren in hun ‘eigen’ leventje blijkt dat ze op dezelfde middelbare school zitten. Kan de liefde tussen de brave Sandy en de stoere Danny standhouden?

5. Dirty Dancing (1987)

Daar is nóg zo’n iconisch muzikaal kijkcijferkanon: Dirty Dancing! Negen jaar na het verschijnen van Grease bleek dit genre nog steeds minstens net zo geliefd. Het verhaal draait om Frances Houseman, ook bekend als ‘Baby’ in de film. Zij spendeert haar zomervakantie op een vakantiepark in Catskills en wordt daar verliefd op Johnny Castle, een sexy dansinstructeur. Hij blijkt echter niet op haar te vallen.

4. Love Actually (2003)

Het is inmiddels alweer half december, dus de kans is bij menig huishouden zeer aanwezig dat Love Actually al minstens één keer het tv-scherm heeft weten te bereiken. Het format ken je misschien ook van de Nederlandse afgeleide hitfilm Alles Is Liefde uit 2007, maar deze Engelse titel verscheen al vier jaar eerder (in 2003) op het witte doek. Meerdere liefdesverhalen komen samen, waaronder een nieuwe premier die verliefd wordt op het meisje dat hem thee brengt. Maar ook een vader en zijn stiefzoon die het verlies van de moeder verwerken, terwijl de zoon verliefd is op zijn klasgenote.

3. The Green Mile (1999)

Ook The Green Mile wordt uitstekend beoordeeld en staat in de IMDb Top 250 op de 27e positie met een gemiddelde score van 8,6 uit bijna anderhalf miljoen stemmen. Het verhaal speelt zich wederom in de gevangenis af, maar dit keer in de ‘Dodengang’ van de Cold Mountain gevangenis. Daar heeft Paul Edgecomb, gespeeld door de absolute topacteur Tom Hanks, jarenlang gewerkt. Hij ontwikkelde er een bijzondere band met één van de gevangenen.

2. The Sound of Music (1965)

Als dit geen klassieker te noemen is, dan weten wij het ook niet meer. The Sound of Music is de oudste titel uit het lijstje en verscheen voor het eerst op het witte doek in het jaar 1965. Deze muzikale hitfilm neemt ons mee naar het huishouden van Kapitein Von Trapp, wat hij leidt zoals hij ooit zijn schip leidde. Maar alles verandert als het nieuwe kindermeisje Maria in het gezin komt en iedereen inspireert om schoonheid te zien in de kleinste dingen.

1. Home Alone (1990)

De enige echte kerstfilmklassieker blijkt ook ditmaal de bovenste positie in het lijstje in beslag te nemen. We hebben het natuurlijk over Home Alone, de film waarin de 8-jarige Kevin per ongeluk alleen thuis wordt gelaten met kerst. Hij moet dan zelf twee niet al te slimme inbrekers buiten de deur houden en dat doet hij op zowel komische als ingenieuze wijze.


Synopsissen: Pathé Thuis