Nordic Darts Masters 2023: live kijken op tv en online (+ speelschema en voorspelling)

Het tweede evenement van de PDC-kalender van dit jaar staat alweer op het programma: de Nordic Darts Masters, onderdeel van de World Series of Darts. Op vrijdag en zaterdag 20-21 januari 2023 zullen de wedstrijden in Kopenhagen worden gespeeld door de 16 deelnemende darters. In dit artikel vind je hoe het speelschema er precies uitziet en hoe je op tv en online kijken kunt naar alle partijen.

Tweede PDC-evenement van 2023: Nordic Darts Masters in de World Series of Darts

De 2023 Nordic Darts Masters is de tweede wedstrijd van het nieuwe PDC dartsseizoen na de Bahrain Darts Masters van vorige week, het toernooi dat net als het afgelopen WK werd gewonnen door Michael Smith. Beide toernooien maken deel uit van de World Series of Darts, waarin hierna nog de edities in New York City (2-3 juni), Nieuw-Zeeland (4-5 augustus), Australië (11-12 augustus) en ten slotte Amsterdam (15-17 september) zullen volgen. De wedstrijden in Denemarken zullen dit weekend worden gespeeld in het Forum Copenhagen.

Het toernooi is georganiseerd op basis van invitatie. In totaal worden er acht spelers gestuurd door de PDC: Michael Smith, Peter Wright, Gerwyn Price, Luke Humphries, Rob Cross, Jonny Clayton, Dimitri Van den Bergh en Michael van Gerwen. De laatstgenoemde darter uit Nederland is na een gemiste speelronde in Bahrein wegens familieredenen nu weer terug, ten koste van zijn landgenoot Raymond van Barneveld. Daarnaast zijn er ook acht spelers uit de regio Nordic & Baltic geselecteerd, waarvan drie PDCNB Tour Card Holders (Madars Razma, Darius Labanauskas en Vladimir Andersen) en vijf 2022 PDCNB Order of Merit Leaders (Daniel Larsson, Marko Kantele, Dennis Nilsson, Andreas Harrysson en Benjamin Drue Reus).

Er is een totale prijzenpot van £60.000 (omgerekend ongeveer €68.000), waarvan £20.000 wordt uitgedeeld aan de winnaar. De runner-up van het toernooi krijgt £10.000, waarna de halve finalisten (£5.000), kwartfinalisten (£2.500) en spelers die stranden na de eerste ronde (£1.250) volgen. Hieronder vind je een video van de emotionele finale van dit toernooi in september 2021, waarin Michael van Gerwen en Fallon Sherrock tegenover elkaar stonden. Dit was het eerste World Series of Darts-evenement ooit in een Scandinavisch land.

Zo kun je op tv en online kijken naar de Nordic Darts Masters 2023 op 20-21 januari

Als dartsliefhebber ken je inmiddels vast de streamingdienst Viaplay. Sinds de lancering van het video on demand-platform begin vorig jaar mogen zij voor minstens vijf jaar alle wedstrijden van PDC Darts vertonen, waardoor je zowel online als op tv naar alle matches kunt kijken. In de onderstaande tabel hebben wij op een rijtje gezet hoe het zit met de uitzendrechten per streamingdienst en via de link kun je direct beginnen met kijken. Hier vind je een aantal grote video on demand-platforms, waaronder Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max, Netflix, Videoland en natuurlijk Viaplay zelf.

Viaplay➡️ Ga meteen naar de Nordic Darts Masters 2023 bij Viaplay. Bij deze streamingdienst kun je alle wedstrijden met Nederlands commentaar en voor- en nabeschouwing kijken. Als je je nu aanmeldt, dan krijg je door een tijdelijke actie 25% korting op een jaarabonnement.
⛔️ Amazon Prime VideoAmazon’s streamingdienst Prime Video biedt momenteel geen sportabonnementen met dartswedstrijden aan
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als darts te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ HBO MaxDeze videodienst biedt wel abonnementen voor films & series aan, maar niet voor sport.
⛔️ NetflixBij Netflix is het niet mogelijk om naar darten of andere sporten te kijken.
VideolandVoorheen had dit bedrijf met RTL 7 en Videoland in Nederland de uitzendrechten van darts in handen, maar sinds 2022 zal het minstens vijf jaar lang niet meer mogelijk zijn om via deze aanbieder naar de dartscompetitie te kijken door het verplaatsen van de rechten naar Viaplay.

Loting en speelschema in Nederlandse tijd

De loting is inmiddels voltooid, waarna we alle zestien darters in het onderstaande schema in hebben kunnen vullen. Om 7 uur ’s avonds lokale tijd zullen de eerste wedstrijden beginnen, wat ook in Nederlandse tijd neerkomt op 19:00 uur. Dit geldt voor de partijen in ronde 1 op vrijdag 20 januari, maar de wedstrijden in de kwartfinales starten op zaterdag 21 januari om 13:00 uur. Vervolgens speelt men de halve finales en finale die dag vanaf 20:00 uur. Alle ronde 1-wedstrijden worden in het systeem ‘Best of 11’ gespeeld (ook bekend als ‘First to 6’), maar de kwartfinale (‘First to 10’), halve finale en finale (‘First to 11’) tellen meer sets.

WeekdagDatumDarter 1Darter 2SpeelrondeAantal sets
Vrijdag20 januari 2023Luke HumphriesMarko KanteleRonde 1Best of 11
Vrijdag20 januari 2023Jonny ClaytonDaniel LarssonRonde 1Best of 11
Vrijdag20 januari 2023Dimitri van den BerghMadars RazmaRonde 1Best of 11
Vrijdag20 januari 2023Gerwyn PriceBenjamin Drue ReusRonde 1Best of 11
Vrijdag20 januari 2023Peter WrightDennis NilssonRonde 1Best of 11
Vrijdag20 januari 2023Michael SmithDarius LabanauskasRonde 1Best of 11
Vrijdag20 januari 2023Rob CrossVladimir AndersenRonde 1Best of 11
Vrijdag20 januari 2023Michael van GerwenAndreas HarryssonRonde 1Best of 11
Zaterdag21 januari 2023Gerwyn PriceDimitri van den BerghKwartfinaleBest of 19
Zaterdag21 januari 2023Rob CrossJonny ClaytonKwartfinaleBest of 19
Zaterdag21 januari 2023Michael SmithLuke HumphriesKwartfinaleBest of 19
Zaterdag21 januari 2023Peter WrightMichael van GerwenKwartfinaleBest of 19
Zaterdag21 januari 2023Michael SmithPeter WrightHalve finaleBest of 21
Zaterdag21 januari 2023Gerwyn PriceJonny ClaytonHalve finaleBest of 21
Zaterdag21 januari 2023🏆 Peter WrightGerwyn PriceFinaleBest of 21

Voorspelling van de bookmaker

Wie zijn nou eigenlijk de grote kanshebbers om dit tweede toernooi van het jaar te winnen? Vaak gebruikt men in deze kansberekening de voorspelling van bookmakers om een inschatting te maken. Deze wedkantoren raadplegen namelijk een brede selectie van datamodellen om met kansberekening een getal te plakken op de waarschijnlijkheid van elke uitslag en dus uiteindelijk op de winnaar van het toernooi.

Wij checkten hiervoor een bookmaker en zagen dat de kans op winst volgens hen het grootst is voor de Nederlandse darter Michael van Gerwen met odds van 3.25. De top 3 van favorieten wordt op het moment van schrijven aangevuld door de de Engelse regerend wereldkampioen Michael Smith en de Welshe Gerwyn Price met respectievelijk 4.00 en 4.35 als quoteringen. Deze odds zijn onderhevig aan live wijzigingen.