NK Wielrennen 2024: route, locatie, tijdschema en deelnemers

Het wielerseizoen is al even uit de startblokken, waardoor fans over de hele wereld weer van allerlei races kunnen genieten. Er staan nog een hoop toernooien op de planning, maar voor je het weet is het alweer tijd voor het NK Wielrennen. Op 23 juni 2024 barst de strijd los voor de mannelijke en vrouwelijke profs en wordt duidelijk wie de rood-wit-blauwe trui een jaar lang mag gaan dragen. De wedstrijd is live te volgen via NPO 1 op tv, waardoor ook online kijken mede via NLZIET mogelijk is.

Nationaal kampioenschap wielrennen op 23 juni 2024

De race om de nationale titel van Nederlands kampioen wordt al sinds 1888 gehouden. Eerder nog konden allerlei verschillende categorieën zich inschrijven, maar sinds 1927 mogen alleen maar professionele pedaleurs meedoen aan de wedstrijd. Zowel mannen als vrouwen strijden om de nationale titel en de rood-wit-blauwe kampioenstrui. De nationaal kampioen mag deze het hele jaar dragen tot het volgende kampioenschap om de titel. Er gelden net als bij de regenboogtrui voor wereldkampioenen dezelfde regels. Zo mag de trui alleen gedragen worden tijdens ritten in het desbetreffende gewonnen principe en mag de winnaar de rest van zijn carrière speciale bandjes onderaan de mouwen van het koersshirt dragen.

Het NK Wielrennen 2024 wordt dit jaar gehouden in Arnhem. De wielerwedstrijd wordt ieder jaar traditiegetrouw het weekend voorafgaand aan de Tour de France gehouden. Een opwarmer dus voor alle Nederlandse renners die dit jaar tijdens de Ronde van Frankrijk in actie komen. Overigens vinden de nationale kampioenschappen rond deze periode niet alleen in Nederland plaats, maar ook in andere wielerlanden.

Tijdschema van het NK Wielrennen op 23 juni 2024

Het NK Wielrennen wordt op zondag 23 juni 2024 door de beloften en elite mannen en vrouwen verreden. Zo trappen de beloften de dag om 08:30 uur af. Niet veel later komen de dames profs om 10:35 uur in actie. Zij leggen een toch af van 139 kilometer. De dag wordt afgesloten door de elite mannen die om 12:40 uur starten. Hieronder is een overzicht te vinden waarop alle data en start- en finishtijden staan vermeld.

DatumStarttijdWedstrijdFinishAfstand
Zondag 23 juni08:30 uur🚴‍♂️ Beloften11:43 uur139 km.
Zondag 23 juni10:35 uur🚴‍♀️ Profs vrouwen14:59 uur139 km.
Zondag 23 juni12:40 uur🚴‍♂️ Profs mannen17:18 uur199 km.

Route van het NK Wielrennen 2024

Dit jaar wordt het groenste NK Wielrennen ooit in de geschiedenis van het Nederlands kampioenschap. De start vindt plaats op de markt in Arnhem. Hierna vervolgen de renners hun weg over de heuvels van de Posbank in Rheden. Deze route kent een omloop van 17 kilometer, waarbij de profs door Velp, Rheden en Rozendaal rijden. Zowel de beloften als de elite vrouwen rijden deze vijf keer. De elite mannen moeten deze lus negen keer fietsen. Ook in Arnhem is er sprake van een omloop. Deze wordt door alle pedaleurs zeven keer gefietst. Na heel veel kilometers finishen de renners op de Zijpendaalseweg in Arnhem.

Deelnemers aan de strijd om nationale titels dit jaar

Het is alom bekend dat veel wielrenners die deelnemen aan de Tour de France de nationale kampioenschappen in hun eigen land overslaan. Een reden hiervoor is dat de race de voorbereiding voor het grote evenement onderbreekt. Ook is het slecht voor de herkenbaarheid van het team, omdat de winnaar niet in het ploegtenue rijdt maar in de kampioenstrui van zijn land. Tijdens het NK 2022 verschenen bijvoorbeeld Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Dylan Groenewegen niet aan de start. En dat zijn absoluut niet de minste Oranje-pedaleurs van dit moment.

Wie er deze editie strijden om de felbegeerde kampioenstrui is tot op heden nog niet officieel naar buiten gebracht. We houden je uiteraard via onze social media kanalen en via je mail op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom het NK wielrennen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.