NK Wielrennen 2023: dit weten we nu over de route, locatie, tijdschema en deelnemers

Het wielerseizoen is al even uit de startblokken, waardoor fans over de hele wereld weer van allerlei toffe races kunnen genieten. Er staan nog een hoop toernooien op de planning, maar voor je het weet is het alweer tijd voor het NK Wielrennen. In het weekend van 24-25 juni barst de strijd los voor de mannelijke en vrouwelijke profs en wordt duidelijk wie de rood-wit-blauwe trui een jaar lang mag gaan dragen. De wedstrijd is live te volgen via NPO 1 op tv, waardoor ook online kijken mede via NLZIET mogelijk is.

Nationaal kampioenschap wielrennen op 24-25 juni 2023

De race om de nationale titel van Nederlands kampioen wordt al sinds 1888 gehouden. Eerder nog konden allerlei verschillende categorieën zich inschrijven, maar sinds 1927 mogen alleen maar professionele pedaleurs meedoen aan de wedstrijd. Zowel mannen als vrouwen strijden om de nationale titel en de rood-wit-blauwe kampioenstrui. De nationaal kampioen mag deze het hele jaar dragen tot het volgende kampioenschap om de titel. Er gelden net als bij de regenboogtrui voor wereldkampioenen dezelfde regels. Zo mag de trui alleen gedragen worden tijdens ritten in het desbetreffende gewonnen principe en mag de winnaar de rest van zijn carrière speciale bandjes onderaan de mouwen van het koersshirt dragen.

Het NK Wielrennen 2023 wordt dit jaar gehouden in Sittard-Geleen. De strijd om nationale titels in het Nederlandse kampioenschap vond de laatste drie jaar plaats op de VAM-berg in Drenthe, maar reist nu dus af naar de Limburgse gemeente. De wielerwedstrijd wordt ieder jaar traditiegetrouw het weekend voorafgaand aan de Tour de France gehouden. Een opwarmer dus voor alle Nederlandse renners die dit jaar tijdens de Ronde van Frankrijk in actie komen. Overigens vinden de nationale kampioenschappen rond deze periode niet alleen in Nederland plaats, maar ook in andere wielerlanden.

Tijdschema van het NK Wielrennen op 24 en 25 juni 2023

Het NK Wielrennen is verspreid over twee dagen en wordt door verschillende groepen gereden. Zo trappen de elite vrouwen op zaterdag 24 juni af om 09:00 uur op het Watersley Sports & Talentpark. Niet veel later komen de dames profs om 12:15 uur in actie. Zij leggen een toch af van zo’n 151,3 kilometer. De zaterdag wordt afgesloten door de elite mannen die om 17:15 uur starten in het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard.

DatumStarttijdWedstrijdStartlocatieAfstand
Zaterdag 24 juni09:00 uur🚴‍♀️ Elite zonder contract vrouwen📍 Watersley Sports & Talentpark111,6 km
Zaterdag 24 juni12:15 uur🚴‍♀️ Profs vrouwen📍 Shimano Experience Center Valkenburg151,3 km
Zaterdag 24 juni17:15 uur🚴‍♂️ Elite zonder contract mannen📍 Tom Dumoulin Bikepark Sittard130,2 km

Op zondag 25 juni zijn de beloften mannen om 08:30 uur aan de beurt. Het kampioenschap wordt afgesloten door de profs om 11:45 uur. Zij fietsen een afstand van 218 kilometer door het Limburgse heuvellandschap om vervolgens te finishen bij het Watersley Sports & Talentpark. Hieronder is een overzicht te vinden waarop alle data, starttijden en locaties staan vermeld.

DatumStarttijdWedstrijdStartlocatieAfstand
Zondag 25 juni08:30 uur🚴‍♂️ Beloften mannen📍 Watersley Sports & Talentpark130,2 km
Zondag 25 juni11:45 uur🚴‍♂️ Profs mannen📍 Shimano Experience Center Valkenburg218 km

Route van het NK Wielrennen 2023

De deelnemende renners beginnen hun tocht op drie verschillende startlocaties. Het parcours begint voor de mannelijke en vrouwelijke profs in Zuid-Limburg, waar ze allerlei beklimmingen moeten trotseren. Typerend voor het Limburgse landschap zijn namelijk de vele heuvels, waardoor de deelnemers met veel hoogteverschillen rekening moeten houden.

Na de uitstap naar het zuiden, moeten de pedaleurs meerdere keren dezelfde ronde door Sittard-Geleen rijden. De elite mannen en vrouwen en de beloften mannen wijken niet af van deze ronde. De elite vrouwen moeten deze lus 6 keer fietsen en de heren 7, net als renners tijdens de beloften wedstrijd. De routekaarten zijn hieronder te vinden.

Deelnemers aan de strijd om nationale titels dit jaar

Het is alom bekend dat veel wielrenners die deelnemen aan de Tour de France de nationale kampioenschappen in hun eigen land overslaan. Een reden hiervoor is dat de race de voorbereiding voor het grote evenement onderbreekt. Ook is het slecht voor de herkenbaarheid van het team, omdat de winnaar niet in het ploegtenue rijdt maar in de kampioenstrui van zijn land. Tijdens het NK 2022 vorig jaar verschenen bijvoorbeeld Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Dylan Groenewegen niet aan de start. En dat zijn absoluut niet de minste Oranje-pedaleurs van dit moment.

Wie wel aan de start zal verschijnen is Koen Bouwman. Deze renner rijdt voor het team van Jumbo-Visma en hij heeft naast de Giro d’Italia ook het NK met rood omcirkeld op zijn wedstrijdprogramma. Of Pascal Eenkhoorn zijn titel uit 2022 gaat verdedigen, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Een paar maanden geleden reed hij nog als Nederlandse kampioen in het rood-wit-blauw tijdens de Amstel Gold Race. De andere deelnemers die strijden om de felbegeerde kampioenstrui zijn tot op heden nog niet officieel naar buiten gebracht. We houden je natuurlijk via onze website en social media kanalen op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom het NK wielrennen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.