Dutch Gymnastics The Finals 2023: alles wat je moet weten over het evenement tijdens de NKnl

Het weekend van 24-25 juni 2023 is aangebroken en dat is met recht een sportweekend te noemen. Zo kunnen liefhebbers van sportuitzendingen onder andere genieten van het NK Wielrennen en de TT Assen, maar ook van de tweede editie van het unieke evenement NKnl staat op het programma. Wat het zo bijzonder maakt? Er vinden in dezelfde stad en op hetzelfde moment Nederlandse kampioenschappen van allerlei sporten plaats, waaronder ook de Dutch Gymnastics The Finals. In dit artikel zetten we alles op rij over het bijzondere sportfestijn.

Wat is het NKnl?

Voor de tweede editie van het NKnl staat ook dit jaar de stad Rotterdam in de schijnwerpers. Maar wat houdt het NKnl precies in? Tijdens dit unieke evenement slaan vier sportbonden de handen ineen om er een groot sportfestijn van te maken. Er vinden namelijk tegelijkertijd Nederlandse kampioenschappen van de sporten gymnastiek, zwemmen, judo en triatlon plaats in hetzelfde weekend en in dezelfde stad. Zo is Rotterdam onder andere dé plek waar alle Nederlandse sporters samenkomen voor het NK turnen dames en NK turnen heren.

Het idee om meerdere sportdisciplines te organiseren in hetzelfde weekend is gebaseerd op de European Championships van 2018 in Glasgow en Berlijn. Tijdens dit evenement stonden er EK’s op het programma voor wel zeven verschillende sporten. Een waar walhalla voor sportliefhebbers van over de hele wereld, waarbij veel internationale atleten op het hoogste niveau strijden voor het eremetaal. In juni 2022 was het dan ook zo ver in Nederland en werd de eerste editie van het NKnl gehouden. Het bleek een groot feest, waardoor de sportbonden ook dit jaar weer een editie van het populaire evenement organiseren. Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, zei na het succes van vorig jaar: “Wij zijn als één van de initiatiefnemers bijzonder verheugd dat het NKnl in 2022 daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en dit jaar een vervolg krijgt. Binnen een paar honderd meter afstand kunnen sportliefhebbers genieten van meerdere Olympische sporten en topsporters elkaar ontmoeten in sportstad Rotterdam”.

Welke sporten zijn er tijdens de Dutch Gymnastics The Finals?

Tijdens het NKnl vinden er verschillende kampioenschappen plaats in de discipline gymnastiek, dat beter bekend staat onder de naam Dutch Gymnastics The Finals. Zo laten ruim 5.000 sporters hun kunsten zien om het grote podium tijdens onder andere het NK turnen dames en het NK turnen heren. Hierbij staan er verschillende onderdelen op de planning, waaronder de sprong, brug, balk en vloer. Ook vindt het NK ritmische gymnastiek, NK dans, NK acrobatische gymnastiek, NK trampolinespringen en NK groepsspringen plaats. Naast deze wedstrijden staan er ook shows op de planning waarbij alle onderdelen uit de gymnastiek worden gecombineerd.

Dutch Gymnastics The Finals 2022 - Aftermovie

Welke andere sporten vinden er tijdens het NKnl plaats?

In totaal komen er rond de 7.000 sporters in actie tijdens dit unieke evenement. Naast het NK turnen vinden er namelijk ook Nederlandse kampioenschappen plaats voor zwemmen, triatlon en judo. De laatstgenoemde sport vindt tegelijk—net als het turnen—in Ahoy Rotterdam plaats. Het NK wordt georganiseerd voor mixteams. Even verderop strijden de zwemmers en zwemsters tijdens het NK sprint in zwemcentrum Rotterdam en wordt het NK triatlon op de Willem-Alexanderbaan gehouden. Niet alleen komen alle topsporters in actie. Rondom alle locaties worden namelijk ook meerdere activiteiten georganiseerd, zodat je alle verschillende sportdisciplines zelf kunt ervaren.

Op tv en online kijken naar het NKnl

We stipten het eerder al even aan: dit weekend is er heel wat sport te zien op de Nederlandse televisie en online kanalen, waaronder het NK Wielrennen op NLZIET en de TT Assen bij Ziggo Sport. Op het moment van schrijven wordt er echter geen informatie verstrekt over de mogelijke uitzendingen van het NKnl. Natuurlijk kun je wel tickets kopen om in persoon te gaan kijken naar alle wedstrijden en is het daarnaast tevens mogelijk om zowel via de social media-kanalen van NKnl als Dutch Gymnastics posts te volgen over het verloop van de dag.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.