Alles wat je moet weten over de Nijmeegse Vierdaagse 2024: route, afstanden en feesten

Het is het oudste, bekendste en wellicht zwaarste wandelevenement van Nederland. We hebben het natuurlijk over de Nijmeegse Vierdaagse. Van dinsdag 16 juli tot en met vrijdag 19 juli 2024, lopen duizenden wandelaars in vier dagen tijd vele tientallen kilometers. Het evenement staat dan ook bekend als de grootste meerdaagse wandeltocht ter wereld.

Alles wat je moet weten over de Nijmeegse Vierdaagse 2024

Om je goed voor te bereiden op de 106e editie van de Nijmeegse Vierdaagse hebben we de route, alle afstanden en meer informatie over het massale wandelevenement op een rij gezet. Beelden van de start, finish en gehele tocht worden onder andere door Omroep Gelderland uitgezonden, waardoor de uitzendingen tevens te streamen en tijdelijk terug te kijken zijn via NLZIET.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Nijmeegse Vierdaagse?
🗺 Route
· 🔵 Dag van Elst – Blauwe dinsdag
· 🩷 Dag van Wijchen – Roze woensdag
· 🟢 Dag van Groesbeek – Groene donderdag
· 🟠 Dag van Cuijk – Oranje vrijdag
🚶 Afstanden
🎉 Feesten

➝ Ga meteen naar Omroep Gelderland bij NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, sportuitzendingen, films en series ✅

Wat is de Nijmeegse Vierdaagse?

De Nijmeegse Vierdaagse is een meerdaagse wandeltocht die jaarlijks wordt georganiseerd in, zoals de naam al verklapt, Nijmegen. Het massale evenement is in handen van Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Al sinds 1909 wordt het sportfestijn ieder jaar gehouden. Het is dan ook niet gek dat dit het oudste vierdaagse wandelevenement van Nederland is. De tocht is zelfs zo bekend, dat het de bijnaam The Walk of the World heeft gekregen. Aan de verschillende afstanden doen meer dan 45.000 deelnemers uit ongeveer 70 verschillende landen mee.

Route van de Nijmeegse Vierdaagse in 2024

De Nijmeegse Vierdaagse duurt, zoals de naam tevens al verklapt, vier dagen. Soms gooit de hitte echter roet in de planning. Zo duurde de editie uit 2022 slechts drie dagen door de extreme temperaturen. Tijdens het evenement lopen de wandelaars iedere dag een andere route in de buurt van Nijmegen. Zo komen de provincies Brabant en Limburg ook aan bod gedurende de 4Daagse. De routes tijdens deze dagen hebben alle vier een andere naam. Hieronder lichten we ze iedere dag voor je uit.

🔵 Route: Dag van Elst – Blauwe dinsdag

Op de eerste dag lopen de wandelaars al vroeg over de Waalbrug naar het fraaie landschap van de Betuwe. Langzaam verdwijnt Nijmegen op de achtergrond en komen de deelnemers op hun weg de beroemde dijk tussen Lent en Oosterhout tegen. Het echte feest begint in Elst, waar diverse zangers en orkesten voor entertainment zorgen. Niet alleen is er muziek, maar staan er ook duizenden toeschouwers in het met blauw versierde centrum iedereen luidkeels aan te moedigen. Na dit wandelfeestje slenteren de sportievelingen door en komen ze langs Slijk-Ewijk en Valburg. Iedereen die meedoet aan de 50 kilometer-afstand loopt deze dag ook nog een stuk door Zuid-Arnhem. Op het laatste gedeelte van de route in Bemmel wandelt iedereen gezamenlijk terug naar de Wedren.

🩷 Route: Dag van Wijchen – Roze woensdag

Na de eerste kilometers erop te hebben zitten, moeten de deelnemers hun wandelschoenen voor de tweede dag alweer uit de kast trekken. Dit keer lopen de wandelaars dwars door het Land van Maas en Waal. Op weg naar het eerst dorpje Alverna doorkruist de route het groen vennengebied en wandelen de deelnemers langs middeleeuwse torens, boerderijen, uiterwaarden en uitgestrekte weilanden. Ook komen de dorpjes Balgoij, Niftrik en Weurt voorbij. Het feest begint al in Wijchen en Beuningen, waar een muzikale roadshow wordt georganiseerd. Iedereen die meedoet aan de 50 kilometer-afstand loopt via de slingerende dijk langs de Maas. Het welbekende roze feest barst bij de finish los.

🟢 Route: Dag van Groesbeek – Groene donderdag

Na heel wat kilometers en serieus verzuurde benen is het tijd voor dag drie. Deze route staat ook wel bekend als de Koninginne-etappe. In eerste instantie starten de wandelaars rustig langs het water en de sfeervolle dorpjes Mook en Milsbeek. Na deze kilometers is het tijd voor de klim naar het grote feest in Groesbeek. Hierna moeten de deelnemers de Zevenheuvelenweg trotseren. Na deze beproeving wandelen de sportievelingen de laatste kilometers terug richting de Wedren.

🟠 Route: Dag van Cuijk – Oranje vrijdag

Na heel veel blaren en spierpijn is alweer de laatste dag van het grootse wandelevenement aangebroken. De deelnemers lopen door de Hatertse en Overasseltse Vennen richting de uiterwaarden van de Maas. In Cuijk barst het feest al los. Na dit spektakel steken de deelnemers de Maas over via het speciaal door militairen aangelegde ponton. Vanaf hier is het nog maar een paar kilometer totdat alle wandelaars traditiegetrouw een bos gladiolen bij de finish uitgereikt krijgen. De locatie van dit tafereel staat bekend als de Via Gladiola. Onder luid gejuich wachten honderdduizendenden toeschouwers de deelnemers bij de eindstreep op. Uiteraard worden de wandelaars beloond voor hun uitmuntende prestatie met het welbekende 4Daagse kruisje.

Afstanden van de Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse kent in totaal drie afstanden. Zo kunnen wandelaars zich inschrijven voor de 30, 40 of 50 kilometer loop per dag. Omdat er aan de grootste meerdaagse wandeltocht ter wereld duizenden deelnemers meedoen, kent iedere afstand een aparte starttijd. Zo zorgt de organisatie voor zo veel mogelijk spreiding op de route. Op het begin van iedere wandeldag moet iedereen zich met zijn of haar polsbandje aanmelden, zodat geregistreerd kan worden of iemand aan de tocht is gestart. In het onderstaande schema staan alle starttijden per afstand voor zowel individuen als groepen aangegeven.

Zoals te zien is in dat schema, zijn er tijdens de afstanden van 30 en 40 kilometer twee verschillende momenten waarop deelnemers kunnen starten. Iedere individuele wandelaar kan in startgroep Gladiool of startgroep Wandelschoen worden ingedeeld. Iedere groep mag twee dagen gebruikmaken van een van de twee starttijden.

AfstandStarttijd individuenStarttijd groepen
🚶 50 km04:00 – 04:45 uur04:00 – 04:30 uur
🚶 40 km05:00 – 06:45 uur04:30 – 05:15 uur
🚶 30 km07:00 – 08:00 uur06:30 – 07:00 uur
🚶 40 km militairenDi-do: 04:30 – 06:00 uur
Vr: 03:30 – 05:30 uur
Di-do: 04:30 – 06:00 uur
Vri: 03:30 – 05:30 uur

Feesten tijdens de Nijmeegse 4Daagse 2024

Naast de sportieve prestaties staat de Nijmeegse Vierdaagse door al zijn feesten bekend als een ontzettend gezellig evenement. Zo zijn er onder andere de Vlaggenparade, de Waal in Vlammen, Roze Woensdag, de intocht tijdens de Via Gladiola en uiteraard de populaire Vierdaagsefeesten. Hoewel de vierdaagse pas op dinsdag begint, is het al dagen van tevoren feest in de stad. Zo begint het festijn al op zaterdag. De dag erna wordt het wandelevenement officieel geopend.

Dit gebeurd door de traditionele feestelijke en kleurrijke Vlaggenparade om 15:45 uur. Ongeveer 1.500 wandelaars, bestaande uit nationale en internationale militairen, en groepen mensen lopen dwars door de stad naar de Wedren. Daar vindt de ceremoniële opening plaats. Het hijsen van alle vlaggen, met meer dan zeventig nationaliteiten, staat dan ieder jaar steevast op het programma. Na deze middag is het tijd om de deelnemers welkom te heten met een sensationele vuurwerkshow. Dit spektakel staat ook wel bekend als de ‘Waal in Vlammen’.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.