Alle routes en afstanden van de Nijmeegse 4Daagse op een rij

Van dinsdag 16 juli tot en met vrijdag 19 juli 2024 lopen duizenden wandelaars in vier dagen tijd vele tientallen kilometers bij elkaar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Het evenement staat bekend als de grootste meerdaagse wandeltocht ter wereld en heeft de passende bijnaam The Walk of the World. Om je goed voor te bereiden op de 106e editie van de Nijmeegse Vierdaagse hebben we de route en alle afstanden van het massale stadsfestijn op een rij gezet. Beelden van de Vierdaagse van Nijmegen worden rechtstreeks op tv uitgezonden, waardoor ze online via NLZIET direct te kijken zijn.

Alle routes per dag van de Nijmeegse Vierdaagse in 2024

De Nijmeegse Vierdaagse duurt zoals de naam al zegt vier dagen. Voor het evenement hebben meer dan 45.000 wandelaars zich ingeschreven om iedere dag een andere route in de buurt van Nijmegen te lopen. Zo komen de provincies Brabant en Limburg ook aan bod gedurende de vierdaagse. De routes tijdens deze dagen hebben alle vier een andere naam. Hieronder lichten we iedere dag voor je uit.

Blauwe dinsdag: de dag van Elst op 16 juli

Op de eerste dag lopen de wandelaars al vroeg over de Waalbrug naar de Betuwe en komen de deelnemers op hun weg de beroemde dijk tussen Lent en Oosterhout tegen. Het echte feest begint in Elst, waar diverse zangers en orkesten voor entertainment zorgen. Niet alleen is er muziek, maar staan er ook duizenden toeschouwers in het blauw versierde centrum iedereen aan te moedigen. Na dit wandelfeestje slenteren de sportievelingen door en komen ze langs Slijk-Ewijk en Valburg. Iedereen die meedoet aan de 50 kilometer loopt deze dag ook nog een stuk door Zuid-Arnhem. Op het laatste gedeelte van de route in Bemmel wandelt iedereen gezamenlijk terug naar de Wedren.

Roze woensdag: de dag van Wijchen op 17 juli

Na de eerste kilometers erop te hebben zitten, moeten de deelnemers hun wandelschoenen voor de tweede dag alweer uit de kast trekken. Dit keer lopen de wandelaars dwars door het Land van Maas en Waal. Op weg naar het eerst dorpje Alverna doorkruist de route het groen vennengebied en wandelen de deelnemers langs middeleeuwse torens, boerderijen, uiterwaarden en uitgestrekte weilanden. Ook komen de dorpjes Balgoij, Niftrik en Weurt voorbij. Het feest begint al vroeg tijdens het parcours in Wijchen en Beuningen, waar een muzikale roadshow wordt georganiseerd. Iedereen die meedoet aan de 50 kilometer loopt via de slingerende dijk langs de Maas. Het welbekende roze feest barst bij de finish los.

Groene donderdag: de dag van Groesbeek op 18 juli

Na heel wat kilometers en verzuurde benen is het tijd voor dag drie. Deze route staat ook wel bekend als de Koninginne-etappe. In eerste instantie starten de wandelaars rustig langs het water en de sfeervolle dorpjes Mook en Milsbeek. Na deze kilometers is het tijd voor de klim naar het grote feest in Groesbeek. Hierna moeten de deelnemers de Zevenheuvelenweg trotseren. Na deze beproeving wandelen de sportievelingen de laatste kilometers terug richting de Wedren.

Oranje vrijdag: de dag van Cuijk op 19 juli

Na heel veel blaren en spierpijn is alweer de laatste dag van het grootse wandelevenement aangebroken. De wandelaars lopen door de Hatertse en Overasseltse Vennen richting de uiterwaarden van de Maas. In Cuijk barst het feest al los. Na dit spektakel steken de deelnemers de Maas over via de door militairen speciaal aangelegde ponton. Vanaf hier is het nog maar een paar kilometer voordat alle wandelaars traditiegetrouw een bos gladiolen bij de finish uitgereikt krijgen. Dit tafereel staat ook wel bekend als de Via Gladiola. Onder luid gejuich wachten honderdduizendenden toeschouwers de deelnemers bij de eindstreep op. Uiteraard worden de wandelaars beloond voor hun uitmuntende prestatie met het welbekende 4Daagse kruisje.

Elke beschikbare afstand tijdens de Nijmeegse 4Daagse dit jaar

De Nijmeegse Vierdaagse heeft in totaal drie afstanden. Zo kunnen wandelaars zich inschrijven om 30, 40 of 50 kilometer per dag te lopen. Omdat er aan de grootste meerdaagse wandeltocht ter wereld duizenden deelnemers meedoen, kent iedere afstand een aparte starttijd. Aan het begin van iedere wandeldag moet iedereen zich met zijn of haar polsbandje aanmelden, zodat er geregistreerd kan worden of iemand aan de tocht is gestart. In het onderstaande schema staan alle starttijden per afstand voor zowel individuen als groepen aangegeven.

AfstandStarttijd individuenStarttijd groepen
🚶 50 km04:00 – 04:45 uur04:00 – 04:30 uur
🚶 40 km05:00 – 06:45 uur04:30 – 05:15 uur
🚶 30 km07:00 – 08:00 uur06:30 – 07:00 uur
🚶 40 km militairenDi-do: 04:30 – 06:00 uur
Vr: 03:30 – 05:30 uur
Di-do: 04:30 – 06:00 uur
Vri: 03:30 – 05:30 uur

Zoals te zien in het schema zijn er tijdens de 30 en 40 kilometer twee verschillende momenten waarop deelnemers kunnen starten. Iedere individuele wandelaar kan in startgroep Gladiool of startgroep Wandelschoen worden ingedeeld. Iedere groep mag twee dagen gebruikmaken van een van de twee starttijden.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.