Zijn er nieuwe spelregels in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie aankomend seizoen (2023/24)?

Het splinternieuwe Nederlandse voetbalseizoen wordt vanavond afgetrapt. Eerst hebben landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV traditiegetrouw de strijd om de Johan Cruijff Schaal uitgevochten, dus nu zijn we definitief klaar voor de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Eerder werd echter bekend dat de KNVB in seizoen 2023/24 zou willen experimenteren met nieuwe spelregels om meer variatie in het voetbalspel te krijgen. Wat betekent dit voor de regels in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie tijdens dit aankomende voetbalseizoen? Tijd om alle informatie hierover op een rij te zetten. Alle wedstrijden van de Eredivisie en een selectie van de KKD-matches kijk je ook dit seizoen weer via ESPN.

KNVB wil testen met nieuwe spelregels in 2023/24

Als het aan de KNVB ligt, worden er als testomgeving binnenkort nieuwe spelregels in het betaald voetbal ingevoerd. Het doel van deze veranderingen is om het spel sneller, sportiever en interessanter te maken om naar te kijken. Vanaf 2017 werden er al enkele spelregelwijzigingen in het amateurvoetbal doorgevoerd, maar nog nooit eerder was het betaald voetbal aan de beurt.

De Nederlandse voetbalbond had echter als doel om aankomend seizoen 2023/24 in een pilot in de Keuken Kampioen Divisie vijf nieuwe spelregels uit te testen, zo bleek vorig jaar uit berichten in verscheidene media. Ingooien wordt intrappen, dribbelen is toegestaan bij een vrije trap, er zou sprake zijn van een tijdstraf en er mag onbeperkt worden gewisseld. Tot slot wordt de zuivere speeltijd aangepast van 90 naar 60 minuten. Hieronder lichten we ze kort voor je toe.

1. Ingooien wordt intrappen

In de huidige spelvorm moet een bal worden ingegooid wanneer deze over de zijlijn is geschoten. In plaats van gooien moet deze voortaan worden ingeschoten of worden ingedribbeld. Deze regel geldt tevens bij de aftrap, hoekschop en doeltrap.

2. Dribbelen bij een vrije trap

Een grote ergernis onder veel spelers en fans is het tijdrekken tijdens een wedstrijd. Het dribbelen bij een vrije trap zou de frustratie onder toeschouwers moeten wegnemen, omdat een speler er dan direct met de bal vandoor kan gaan.

3. Vijf minuten tijdstraf

Veel spelers pakken tegenwoordig een gele kaart wanneer een overtreding noodzakelijk is om bijvoorbeeld een doelpunt te voorkomen. Aan dit fenomeen moet een einde komen door een tijdstraf in te voeren. Pakt een speler een gele kaart? Dan moet hij of zij vijf minuten lang het spel verlaten. Het wordt dus nadelig om zomaar een kaart te pakken, omdat hierdoor het hele team benadeeld wordt.

4. Onbeperkt wisselen

Gedurende de wedstrijd hebben trainers nu vijf keer de kans om te wisselen. Bij deze mogelijke nieuwe regel kunnen teams echter onbeperkt ‘vliegend wisselen‘. Dit betekent dat de wedstrijd niet meer wordt stilgelegd tijdens het wisselen, waardoor er wederom meer snelheid in het spel komt.

5. Zuivere speeltijd

Hoewel een voetbalwedstrijd nu zonder blessuretijd en verlenging 90 minuten duurt, wordt deze tijd vrijwel nooit in zijn geheel gebruikt om te voetballen. Zo bestond in 2020 een Champions League-wedstrijd uit slechts 60 minuten doordat het spel voortdurend stil kwam te liggen. Als de nieuwe spelregels worden ingevoerd, dan wordt de zuivere speeltijd ingevoerd waarbij wedstrijden uit 2x 30 minuten bestaan.

Voetbalteam test nieuwe regels: 'Veel fijner!'

Onzeker of deze regels worden doorgevoerd tijdens seizoen 2023/24

Slechts één van de bovenstaande regels kan het spel al compleet veranderen, waardoor een wijziging in de regels niet zomaar voor elkaar is. Hoewel de KNVB dus zou hebben gehoopt dat er dit seizoen een pilot zou kunnen worden georganiseerd in de Keuken Kampioen Divisie, is het nog niet zeker of dit kan worden doorgezet in 2023/24. De Nederlandse voetbalbond heeft hiervoor namelijk eerst goedkeuring nodig van zowel de UEFA als de FIFA. Aangezien inmiddels de dag van de eerste match is aangebroken en er nog geen updates zijn uitgestuurd, lijkt het doorvoeren van de bovenstaande testregels dit seizoen onwaarschijnlijk.

Het valt dus überhaupt nog maar te bezien of de nieuwe regels ook binnen afzienbare tijd in het betaald voetbal worden getest. Wel is er al eerder in 2021 door Jong PSV en Jong AZ geëxperimenteerd met deze spelwijzigingen tijdens een toernooi op de KNVB Campus in Zeist en is recent bekendgemaakt dat de regels aankomend seizoen (’23/’24) door de spelers onder 13 en 14 jaar in het amateurvoetbal worden getest.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.