Wielerploeg Jumbo-Visma heet voortaan ‘Visma-Lease a Bike’

Met de vele wielerkoersen achter ons, is het tijd om te schakelen en vooruit te blikken op het komende wielerseizoen. Het team van Jumbo-Visma heeft namelijk de nieuwe naam bekendgemaakt. Vanaf 1 januari 2024 zullen zij door het leven gaan als Visma-Lease a Bike. Maar hoe is deze naam tot stand gekomen?

Jumbo stopt met sponsoring van Nederlandse wielerploeg

Afgelopen zomer werd duidelijk dat supermarktketen Jumbo de stekker eruit zou trekken als sponsor bij de Nederlandse wielerploeg. De nieuwe topman Ton van Veen bracht het nieuws naar buiten, nadat hij Frits van Eerd opvolgde als CEO. Volgens hem past het sponsoren van sporten niet meer bij het bedrijf. Het kost namelijk ontzettend veel geld, wat ook aan andere zaken besteed kan worden. Niet alleen in het wielrennen, maar ook in het schaatsen en de Formule 1 stopt de sponsoring van het bedrijf.

Team Jumbo-Visma heet voortaan Visma-Lease a Bike

Vanaf 1 januari 2024 gaat Jumbo-Visma verder onder een nieuwe naam. Het huidige sponsorcontract van de supermarktketen zou eigenlijk tot eind 2024 lopen, maar kon vroegtijdig worden beëindigd. In oktober bracht teambaas Richard Plugge namelijk het nieuws naar buiten een nieuwe hoofdsponsor te hebben gevonden. Over welk bedrijf deze deal zou gaan, werd nog even geheim gehouden. Wel zou de nieuwe sponsor voor lange tijd zekerheid bieden aan de wielerploeg.

Het mysterie is echter nu ontrafeld, want vanaf het nieuwe jaar zal het voormalige Jumbo-Visma door het leven gaan als Team Visma-Lease a Bike. Geen onbekende namen, want het Noorse softwarebedrijf Visma neemt de honneurs als hoofdsponsor waar. Lease a Bike zal de tweede naamsponsor worden. Deze organisatie is onderdeel van de Nederlandse fietsfabrikant en auto-importeur PON. Beiden hebben een contract voor onbepaalde tijd getekend.

Eerder werd nog gedacht aan het samenvoegen met de Belgische ploeg Soudal Quick-Step. Door deze fusie zou de wielerploeg op financieel gebied kunnen concurreren met INEOS en UAE Team Emirates. Richard Plugge sprak de voorkeur voor dit idee uit, maar helaas voor hem liepen deze plannen spaak.

Succes na succes voor Team Jumbo-Visma

Het team van Jumbo-Visma slaagde er afgelopen wielerseizoen in om een record neer te zetten. Nooit eerder in de geschiedenis van de wielersport wist een ploeg namelijk alledrie de grote rondes in slechts één jaar tijd te winnen. Primož Roglič won de Giro d’Italia, Jonas Vingegaard de Tour de France en Sepp Kuss de Vuelta a España. Tijdens die laatste grote wedstrijd bestond het podium zelfs uit drie renners van de Nederlandse ploeg. Het team beleefde overigens in 2022 ook al een enorm succesjaar. Dit is allemaal te zien in de documentaire All-in: Team Jumbo-Visma op de streamingdienst Amazon Prime Video.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.