Zo lang moet je bij iedere streamingdienst wachten op nieuwe films

Iedere week verschijnen er nieuwe films in de bioscoop, die vaak na een tijdje ook naar de grootste streamingdiensten komen. Films van Warner Bros. Pictures verschijnen op HBO Max, films van Marvel, Disney en Pixar gaan naar Disney+ en in de toekomst zullen films van Universal Pictures en Paramount Pictures als het goed is op het nieuwe video on demand-platform SkyShowtime verschijnen. En dan zijn er natuurlijk ook nog Amazon Prime Video en Netflix, die vaak zelf films uitbrengen. Maar hoe lang moet je nu wachten totdat nieuwe films bij iedere streamingdienst te zien zijn? In dit artikel zetten we dat voor je op een rijtje.

Deze tijd zit er tussen de bioscoop- en streamingrelease

Het is per streamingdienst verschillend hoeveel tijd er tussen de bioscoop- en de streamingrelease in zit. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de uitzendrechten en wanneer deze aan een bepaalde streamingdienst verkocht worden. Hierdoor kunnen films namelijk zomaar jaren na hun lancering opeens aan het aanbod van een video on demand-platform toegevoegd worden.

Over dit soort films kunnen we dus niet veel zeggen, maar over films die van de studio’s van de streamingdiensten zelf komen (Warner Bros. Pictures en HBO Max, Marvel Studios en Disney+, etc.) natuurlijk wel.

HBO Max

Films van Warner Bros. Pictures verschijnen bijna altijd op de streamingdienst van dit bedrijf, HBO Max. Lange tijd testte dit video on demand-platform met een tijd tussen de bioscoop- en de streamingrelease van 45 dagen. Enkele weken geleden kondigde de CEO van Warner Bros. Discovery echter aan dat de manier van het lanceren van films zou gaan veranderen. Om de bioscooprelease meer te omarmen, zou er een verlate streamingrelease komen.

Met biopic Elvis werd dit voor het eerst in uitvoering gebracht: tussen de twee releases zat een periode van 71 dagen. Op basis hiervan kunnen we nu dus voorzichtig concluderen dat HBO Max op dit moment een periode van ± 70 dagen aanhoudt.

Disney+

Terwijl HBO Max de tijd tussen de bioscoop- en de streamingrelease gaat verlengen, lijkt Disney+ juist te testen met een kortere wachttijd. Tegenwoordig houden zij regelmatig een periode van slechts 49 dagen (dus precies 7 weken) aan. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Pixar-film Lightyear, Free Guy en Marvel-film Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

De releasedatum van Thor: Love and Thunder liet wel weer iets langer op zich wachten: tussen de bioscooprelease op 5 juli en de streamingrelease op 8 september zitten namelijk 65 dagen. Disney+ lijkt hier op dit moment dus nog mee te testen, maar over het algemeen is de periode tussen de twee releases met 49 tot 65 dagen korter dan bij concurrent HBO Max.

Netflix en Amazon Prime Video

Dan heb je natuurlijk ook nog Original-films die gemaakt zijn door en voor een streamingdienst. Netflix en Amazon Prime Video doen dit veel. Over het algemeen worden dit soort films direct en exclusief op de streamingdienst gelanceerd en vindt er dus geen wachttijd plaats.

Bekende Netflix Originals als Red Notice, Don’t Look Up en The Gray Man verschenen bijvoorbeeld vrijwel direct op de streamingdienst. Die laatste twee waren wel even in de bioscoop te zien, maar Netflix-abonnees hoefden maar ongeveer een weekje te wachten op de streamingrelease.

Pathé Thuis

Pathé Thuis is een TVOD-streamingdienst, wat betekent dat films hier te koop en te huur zijn. Hierdoor is dit het video on demand-platform dat nieuwe titels als een van de eersten aan haar aanbod toevoegt. Vooral films van studio’s die niet aan een vaste streamingdienst verbonden zijn, zijn eerder bij Pathé Thuis te zien dan bij andere streaming services.

De wachttijd tussen de bioscooprelease en de streamingrelease is variabel. Zo verschenen Where the Crawdads Sing en Top Gun: Maverick na ongeveer drie maanden in het aanbod, maar werd biopic Elvis al na minder dan zeven weken toegevoegd (wel als Premium-film). Vaak kun je dus uitgaan van enkele maanden.

SkyShowtime

SkyShowtime is een gloednieuwe streamingdienst die aan het einde van dit jaar gelanceerd wordt. Aan het moederbedrijf van deze streaming service is een aanbod van een hele hoop filmstudio’s verbonden, waaronder Universal Pictures, DreamWorks en Paramount Pictures. Films van deze studio’s zullen waarschijnlijk als eerste naar de streamingdienst komen.

Veel meer kunnen we hier op dit moment nog niet over zeggen. Na de lancering moet blijken of de films van deze studio’s echt naar SkyShowtime komen en wat voor wachttijd zij dan zullen gaan aanhouden tussen de bioscoop- en de streamingrelease. Ook wordt snel bekend wat de kosten van een abonnement zullen worden.

Overzicht: wachttijd van nieuwe films per streamingdienst

Hieronder vind je een overzicht per streamingdienst met de wachttijd tussen de bioscoop- en de streamingrelease.

StreamingdienstWachttijd
NetflixGeen wachttijd
HBO Max± 70 dagen
Disney+± 49 dagen
Amazon Prime VideoGeen wachttijd
Pathé ThuisVariabel
SkyShowtimeNog niet bekend

Meer informatie over de streamingdiensten van Nederland

We hebben hierboven de wachttijden van de verschillende streamingdiensten voor je op een rijtje gezet, maar wil je nou nog meer weten over de grootste video on demand-platformen van Nederland? Houd dan onze nieuwspagina in de gaten om altijd op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes. We hebben verder ook een wekelijkse nieuwsbrief, waardoor je écht nooit meer iets hoeft te missen. Daarnaast vind je bovenaan deze website onze social media kanalen, waar je ons altijd kunt volgen.

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.