5 grote bioscoopfilms om dit najaar naar uit te kijken

Het jaar is doormidden. We hebben in de eerste helft van 2023 al flink wat grote blockbusters op het witte doek mogen verwelkomen, waaronder Guardians of the Galaxy Vol. 3, The Super Mario Bros. Movie en meer recent Barbie en Oppenheimer. Nu is het tijd om naar de toekomst te kijken, want ook het tweede gedeelte van dit jaar belooft voor filmliefhebbers heerlijk te gaan worden. In dit artikel blikken we vooruit en zetten we de 5 grootste bioscoopfilms die in de tweede helft van 2023 verschijnen voor je op een rijtje.

5x Grote bioscoopfilms die in de tweede helft van 2023 verschijnen

Er komen dit najaar natuurlijk nog een hele hoop films aan. Wij hebben de 5 grootste klappers voor je onder elkaar gezet en vertellen je alles wat je moet weten over deze titels. Meer van het streamen dan van de bioscoop? We’ve got your back. We laten je namelijk ook weten waar je ze later kunt streamen en wanneer je ze ongeveer op het kleine scherm kunt verwachten.

Uiteraard zijn dit slechts voorspellingen en is het aan de streamingdienst zelf om te bepalen wanneer ze de film online zetten. Hou dus ook vooral onze website en social media-kanalen in de gaten voor de laatste up-to-date informatie. We houden je ook altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via je mail.

5. Dune: Part Two (2 november)

In het najaar van 2021 konden we genieten van Dune en het verhaal van Paul Atreides wordt dit jaar vervolgd in Dune: Part Two. Opnieuw is het Denis Villeneuve die Frank Herberts bestseller naar het witte doek brengt en zijn er hoofdrollen voor Timothée Chalamet, Zendaya en Rebecca Ferguson. In dit tweede deel zint Paul Atreides na alle gebeurtenissen uit de eerste film op wraak. Hij komt voor een ernstig dilemma te staan: de liefde van zijn leven of het voorkomen van de vreselijke toekomst die hij als enige voorzien heeft. Als Dune: Part Two net zo goed is als zijn voorganger, kan dit weleens een van de beste films van 2023 worden. Met de vorige film werden maar liefst zes Oscars in de wacht gesleept.

Waar te streamen? HBO Max.
Wanneer te streamen? Warner Bros-films verschijnen meestal ongeveer 2,5 maand na de lancering op het witte doek op HBO Max. Hierdoor zal Dune: Part Two rond 11 januari 2024 verwacht worden.

4. The Marvels (8 november)

Ook Captain Marvel krijgt nog dit jaar een vervolg. Op 8 november verschijnt The Marvels in de bioscoop en dus zullen we dan eindelijk zien hoe het Brie Larson verder vergaat als superheld. In dit deel mag ze de handen ineenslaan met Captain Monica Rambeau (Teyonah Parris) en Ms. Marvel/Kamala Khan (Iman Vellani), want hun krachten raken verstrengeld. Samen moeten ze het opnemen tegen Dar-Benn, een nieuwe schurk die verschillende werelden bedreigt.

Waar te streamen? Disney+.
Wanneer te streamen? Disney houdt gemiddeld 49 dagen tussen bioscoop- en streamingrelease aan. In dit geval kan je de film dus rond 27 december 2023 verwachten.

3. Saw X (29 september)

De horrorwereld stond in 2004 op zijn kop, want toen was er ineens het gruwelijke en bloederige Saw. Inmiddels mag de wereldberoemde franchise dus bijna twintig kaarsjes uitblazen en staat op 29 september alweer het tiende deel op het programma. Saw X is geen vervolg op Jigsaw, maar speelt zich af tussen Saw I en Saw II. Tobin Bell (Jigsaw) is er uiteraard gewoon weer bij. Hij is in de nieuwe film doodziek en besluit naar Mexico te reizen voor een experimentele medische ingreep. Al snel blijkt het een ware val te zijn voor de meest kwetsbaren. Maar Jigsaw zou Jigsaw niet zijn als hij het daarbij liet zitten. Hij besluit de oplichters met zijn kenmerkende, uiterst dodelijke vallen terug te pakken.

Waar te streamen? In ieder geval op Pathé Thuis.
Wanneer te streamen? Pathé Thuis biedt bioscoopfilms vaak als een van de eersten aan. Zij houden echter geen vaste releaseperiode aan.

2. Wonka (13 december)

Timothée Chalamet heeft een druk jaar, want op 13 december zal hij ook schitteren in Wonka. Als jonge Willy Wonka treedt hij in de voetsporen van Gene Wilder (Willy Wonka & The Chocolate Factory) en Johnny Depp (Charlie and the Chocolate Factory). Het verhaal speelt zich in tijd af vóór de andere twee films, op het moment dat Willy Wonka zijn Oempa Loempa’s nog moet leren kennen en de extravagante chocolademaker nog geen goedlopende business heeft. De film werd gemaakt door Paul King (Paddington) en heeft ook rollen voor onder meer Hugh Grant, Olivia Colman en Rowan Atkinson.

Waar te streamen? HBO Max.
Wanneer te streamen? Warner Bros-films verschijnen meestal ongeveer 2,5 maand na de lancering op het witte doek op HBO Max. Hierdoor kan je Wonka rond 21 februari 2024 op de streamingdienst verwachten.

1. The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (16 november)

The Hunger Games-fan? Dan kijk je dit jaar vast het meest uit naar The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes. In deze prequel zullen we ontdekken hoe President Snow de meedogenloze barbaar is geworden die het in de originele filmsreeks gemunt heeft op Katniss Everdeen. Ontzettend interessant! De film is gebaseerd op de nieuwste roman van Suzanne Collins, neemt ons mee terug in de tijd en volgt het leven van de dan nog 18-jarige Coriolanus Snow. Hij mag als mentor uitkomen en dat is zijn enige kans op roem en succes, maar dan wordt hij verbonden aan Lucy Gray, een tribuut uit het arme district 12.

Waar te streamen? Pathé Thuis. Ook op andere streamingdiensten als HBO Max, Viaplay en Prime Video kun je de film in de toekomst misschien kijken, want daar zijn de eerste vier delen nu ook te zien.
Wanneer te streamen? Pathé Thuis biedt de grootste bioscoopfilms tegenwoordig vaak al heel snel online aan, maar dan wel als Premium-film. Dit is soms al na één of twee maanden.

En déze grote bioscoopfilms komen ook nog in 2023

We hebben hierboven natuurlijk slechts een greep uit de verwachte titels gegeven, maar in 2023 staat er nog veel meer moois op het programma. Hieronder hebben we een overzicht met meer grote films die dit najaar op het witte doek verschijnen.

TitelDatumStreamen in de toekomst
Meg 2: The Trench3 augustusHBO Max
Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem9 augustusSkyShowtime
Gran Turismo10 augustusSkyShowtime
Blue Beetle17 augustusHBO Max
The Equalizer 331 augustusSkyShowtime
My Big Fat Greek Wedding 37 septemberSkyShowtime
The Nun 27 septemberHBO Max
After Everything13 septemberPathé Thuis
Expend4bles5 oktoberPathé Thuis
Kraven the Hunter5 oktoberSkyShowtime
Trolls Band Together18 oktoberSkyShowtime
Killers of the Flower Moon19 oktoberApple TV+
Wish22 novemberDisney+
Napoleon23 novemberSkyShowtime
Aquaman and the Lost Kingdom21 decemberHBO Max

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Er komen dus nog heel wat grote bioscoopfilms naar de streamingdiensten aan het einde van 2023 en het begin van 2024. Benieuwd welke populaire films afgelopen maand op de platforms zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: HBO Max, Disney+, Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.