Alles wat je wil weten om goed voorbereid te zijn op het nieuwe NHL-seizoen

Liefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar deze maand is eindelijk het nieuwe NHL-seizoen van start gegaan. Van 10 oktober 2023 tot en met juni 2024 gaan ijshockeyteams uit de Verenigde Staten en Canada de strijd met elkaar aan. Het toernooi wordt gezien als de belangrijkste ijshockeycompetitie ter wereld.

Alles over het nieuwe NHL-seizoen 2023/24

Nu het nieuwe seizoen op 10 oktober van start is gegaan, is het tijd om meer informatie over de NHL op een rij te zetten. Want welke teams spelen er tegen elkaar en hoe ziet het verloop van de competitie eruit? Alle NHL-matches zijn in Nederland via ESPN te kijken, waardoor ze gratis live en terug te kijken zijn via Canal Digitaal. Alle vier de zenders van ESPN zijn namelijk zonder aanvullende kosten in het pakket van de provider opgenomen. 👉 Meld je nu aan bij Canal Digitaal en kijk gratis de eerste week live en terug naar alles van ESPN 1, 2, 3 én 4, bekroonde films & series, 60+ tv-zenders en meer.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de NHL?
🏒 Competitie
🎫 Stanley Cup play-offs en finale
🌎 Teams

Wat is de NHL?

De NHL is een organisatie die verantwoordelijk is voor het professionele ijshockey in de Verenigde Staten en Canada. Het toernooi wordt ook wel de National Hockey League genoemd. Eigenaren van clubs bepalen met elkaar welke teams er aan de competitie deelnemen en hoe het programma eruit komt te zien. Ploegen kunnen niet uit de league promoveren of degraderen. Aan de competitie doen in totaal 32 teams mee.

Het reguliere seizoen loopt van 10 oktober 2023 tot en met 18 april 2024. Hierna worden de Stanley Cup play-offs gespeeld, waarna de Stanley Cup Finals in juni volgen. De winnaar van deze finale is de grote kampioen van de competitie. Afgelopen seizoen versloegen de Vegas Golden Knights de Florida Panthers. Zij wonnen hiermee hun eerste Stanley Cup ooit.

Hoe werkt de reguliere NHL-competitie?

De NHL-competitie bestaat uit twee delen. Het reguliere seizoen begint in oktober 2023 en loopt af in april 2024. Tijdens dit deel van de competitie spelen alle teams 82 (!) wedstrijden. Hiervan worden er 41 thuis en 41 uit afgewerkt. Het programma voor deze matches staat al van tevoren vast.

Iedere ploeg speelt 24 duels in zijn eigen divisie en 40 wedstrijden tegen andere teams binnen de conference die niet in dezelfde divisie zitten. De overige achttien matches worden tegen concurrenten uit de andere conference gespeeld. Hierbij wisselen de thuis- en uitwedstrijd elkaar af. Heeft een team bijvoorbeeld afgelopen seizoen thuis gespeeld tegen een ploeg uit de andere conference? Dan wisselen zij het bezoek af.

Zo werken de Stanley Cup play-offs en Stanley Cup finals van de NHL

Na de reguliere competitie volgen de play-offs. Hiervoor plaatsen de beste zestien teams zich. Dit aantal bestaat uit de drie beste teams per divisie en de twee hoogst geplaatste ploegen per conference. De acht teams per conference strijden vervolgens tegen elkaar tijdens de play-offs.

Iedere ronde bestaat uit een ‘best of seven’-serie. De nummer één uit de groep neemt het op tegen de nummer acht. Uiteindelijk blijven er vier teams over. Zij spelen vervolgens de halve finale. Hierbij neemt de nummer één het weer op tegen de laaggeplaatste ploeg. De twee winnaars staan tegenover elkaar in de grote conferencefinale.

De kampioen van de conference stroomt door naar de grote finale en mag spelen om de Stanley Cup. Deze trofee wordt ieder jaar uitgereikt aan de winnaar van het NHL-seizoen. De eindstrijd bestaat eerst uit vier thuis- en uitwedstrijden. Mocht de winnaar nog niet duidelijk zijn na deze matches, dan volgen er meer partijen tot er een winnaar uit de bus komt.

Teams in het nieuwe NHL-seizoen van 2023/24

De 32 deelnemende teams zijn onderverdeeld in twee conference-groepen, namelijk de Eastern Conference en de Western Conference. Binnen deze competities zijn alle ploegen nogmaals gesplitst in vier divisies. Zo heb je binnen de Eastern Conference de Atlantic en Metropolitan divisie. Binnen de Western Conference zijn de Central en Pacific divisie te vinden. In het schema hieronder staan alle teams per conference en divisie waarin ze spelen.

Eastern Conference

TeamDivisie
🔴 BruinsAtlantic
🔴 Red WingsAtlantic
🔴 SenatorsAtlantic
🔴 Maple LeafsAtlantic
🔴 CanadiensAtlantic
🔴 LightningAtlantic
🔴 PanthersAtlantic
🔴 SabresAtlantic
🔵 HurricanesMetropolitan
🔵 IslandersMetropolitan
🔵 PenguinsMetropolitan
🔵 RangersMetropolitan
🔵 FlyersMetropolitan
🔵 DevilsMetropolitan
🔵 CapitalsMetropolitan
🔵 Blue JacketsMetropolitan

Western Conference

TeamDivisie
🟢 AvalancheCentral
🟢 WildCentral
🟢 BlackhawksCentral
🟢 StarsCentral
🟢 BluesCentral
🟢 JetsCentral
🟢 CoyotesCentral
🟢 PredatorsCentral
🟡 Golden KnightsPacific
🟡 CanucksPacific
🟡 KingsPacific
🟡 FlamesPacific
🟡 DucksPacific
🟡 OilersPacific
🟡 SharksPacific
🟡 KrakenPacific

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.