Alles over de American Football-competitie NFL op een rij

Wat is de grootste American Football-competitie ter wereld? Daar hoef je vast niet lang over na te denken. Dat is natuurlijk de National Football League in de Verenigde Staten, beter bekend onder de populaire afkorting NFL. Met de kickoff game tussen Super Bowl-kampioen Kansas City Chiefs en de Detroit Lions op vrijdag 8 september is officieel het startsein voor het nieuwe seizoen gegeven.

Alles over het nieuwe NFL-seizoen 2023/24

Nu het nieuwe seizoen van start is gegaan, is het tijd om meer informatie over de NFL op een rij te zetten. Want welke teams spelen er tegen elkaar en hoe ziet het verloop van de competitie eruit? Alle NFL-matches zijn in Nederland via ESPN te kijken, waardoor ze gratis live en terug te kijken zijn via Canal Digitaal. Alle vier de zenders van ESPN zijn namelijk zonder aanvullende kosten in het pakket van de provider opgenomen. 👉 Meld je nu aan bij Canal Digitaal en kijk gratis de eerste week live en terug naar alles van ESPN 1, 2, 3 én 4, bekroonde films & series, 60+ tv-zenders en meer.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de NFL?
🏈 Competitie
🎫 Play-offs
🇺🇸 Teams
🏟 Super Bowl en halftime show

Wat is de NFL?

De NFL is een American Football-competitie die elk jaar tussen september en januari wordt georganiseerd. Aan het toernooi doen in totaal 32 teams mee die weer zijn onderverdeeld in twee competities: de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Iedere groep kent vier divisies, namelijk Oost, Noord, West en Zuid. Binnen deze divisies spelen elk vier teams.

The Pat McAfee Show Picks & Predicts Every Game For NFL's 2023 Week 1

Hoe werkt de reguliere NFL-competitie?

De NFL-competitie bestaat uit twee delen. Het reguliere seizoen begint in september, waarbij de competitie wordt geopend in een zogeheten kickoff game. Deze match wordt in ieder geval gespeeld door de titelverdediger van het afgelopen jaar. Dit jaar ging de wedstrijd tussen de Kansas City Chiefs en de Detroit Lions. Miljoenen kijkers zagen hoe het laatstgenoemde team uit Michigan het spannende duel wist te winnen.

Tijdens het reguliere seizoen spelen alle teams 16 wedstrijden. Het programma voor deze matches staat al van tevoren vast. In dit deel van het schema speelt iedere ploeg zes matches binnen hun eigen divisie, waarbij zowel een uit- als thuiswedstrijd op de planning staat. Ook spelen alle teams vier wedstrijden tegen ploegen binnen hun eigen conference, maar uit een andere divisie. De laatste reeks matches binnen de eigen conference bestaat uit twee duels tegen teams uit de andere twee divisies die vorig seizoen op dezelfde plek zijn geëindigd. De laatste vier wedstrijden worden tegen een divisie buiten de eigen conference gespeeld.

Het komt dus niet vaak voor dat twee specifieke teams tegen elkaar spelen of ploegen treffen buiten hun eigen conference. Om dit probleem te verhelpen is er een systeem bedacht waarbij teams uit een andere divisie elkaar eens in de drie jaar tegen het lijf lopen. Ook kunnen ploegen uit de twee verschillende conference groepen elkaar eens in de vier jaar treffen.

Zo werken de play-offs van de NFL

Het tweede deel van de competitie bestaat uit de play-offs. Hiervoor plaatsen de beste zes teams per conference zich voor, waarbij het bereiken van de felbegeerde Super Bowl het ultieme doel is. Het toernooi bestaat in deze fase uit vier rondes. Eerst worden wildcard play-offs gespeeld. Hiervoor hebben de twee beste ploegen uit iedere conference een vrijstelling. Na deze matches staan de kwartfinales op de planning, die ook wel bekend staan als de divisional play-offs. Vervolgens komen de halve finales van de conference championships. Uiteindelijk wordt de NFL-finale beslist in de Super Bowl.

Teams in het nieuwe NFL-seizoen van 2023/24

De 32 deelnemende teams zijn onderverdeeld in twee conference groepen. Binnen deze competities zijn alle ploegen nogmaals gesplitst in vier divisies. In het schema hieronder zijn alle teams per conference en divisie waarin ze spelen terug te vinden.

American Football Conference (AFC)

TeamDivisie
🔴 Baltimore RavensNoord
🔴 Cincinnati BengalsNoord
🔴 Cleveland BrownsNoord
🔴 Pittsburgh SteelersNoord
🔵 Buffalo BillsOost
🔵 Miami DolphinsOost
🔵 New England PatriotsOost
🔵 New York JetsOost
🟡 Houston TexansZuid
🟡 Indianapolis ColtsZuid
🟡 Jacksonville JaguarsZuid
🟡 Tennessee TitansZuid
🟢 Denver BroncosWest
🟢 Kansas City ChiefsWest
🟢 Las Vegas RaidersWest
🟢 Los Angeles ChargersWest

National Football Conference (NFC)

TeamDivisie
🔴 Chicago BearsNoord
🔴 Detroit LionsNoord
🔴 Green Bay PackersNoord
🔴 Minnesota VikingsNoord
🔵 Dallas CowboysOost
🔵 New York GiantsOost
🔵 Philadelphia EaglesOost
🔵 Washington CommandersOost
🟡 Atlanta FalconsZuid
🟡 Carolina PanthersZuid
🟡 New Orleans SaintsZuid
🟡 Tampa Bay BuccaneersZuid
🟢 Arizona CardinalsWest
🟢 Los Angeles RamsWest
🟢 San Fransisco 49ersWest
🟢 Seattle SeahawksWest

Super Bowl en halftime show

De Super Bowl is de American football-finale die elk jaar in februari wordt georganiseerd. De wedstrijd tussen de kampioenen van de American Football Conference en National Football Conference wordt ook wel gezien als een van de belangrijkste Amerikaanse sportevenementen. Of nouja, eigenlijk als een van de belangrijkste evenementen ter wereld. De strijd van de 58e editie van de Super Bowl wordt aangeduid met de Romeinse cijfers LVIII.

In de rust van American football-wedstrijden worden er zogeheten halftime shows gegeven. Tijdens deze show treedt een artiest op en zorgt daarmee voor het entertainment tussen de twee wedstrijd helften door. De halftime show wordt door veel mensen zelfs als hét hoogtepunt van de Super Bowl gezien en wordt volgend jaar uitgevoerd door Usher.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.