Netflix verwijdert nu ook Originals, hitserie ‘Lilyhammer’ is de eerste

Met nieuwe streamingdiensten als HBO Max en SkyShowtime is het nog maar te hopen dat al je favoriete films en series op Netflix blijven staan. Steeds vaker worden de rechten ingetrokken en staat het verdwijnsein bomvol topfilms die de streamingdienst gaan verlaten. Vastklampen aan de Originals dan maar? Misschien is dit ook niet de oplossing. Recentelijk is namelijk bekendgemaakt dat Lilyhammer ook uit het aanbod gaat verdwijnen. Dit is de eerste Netflix Original ooit en tevens de eerste die verwijderd gaat worden.

Noorse hitserie ‘Lilyhammer’ verdwijnt nog deze maand van Netflix

Steven van Zandt ken je misschien wel als Silvio Dante in The Sopranos, maar hij speelde ook de hoofdrol in de serie Lilyhammer. In 2012 was dit een van eerste Netflix Original-series ooit. We volgen ex-gangster Frank Tagliano, die na zijn getuigenis tegen de maffia wordt hij opgenomen in het getuigebeschermingsprogramma. Hij komt terecht in het Noorse plaatsje Lillehammer, waar hij een nieuw bestaan opbouwt als Giovanni Henriksen. Daar moet hij de cultuurshock zien te overleven en proberen uit de problemen te blijven. 

Als dit een van je favorieten was, hebben we slecht nieuws voor je: Netflix gaat de serie binnenkort uit het aanbod verwijderen. Dat dat gebeurt is niet zomaar. In 2012 werd de serie gemaakt in samenwerking met de Noorse omroep NRK 1. De licentie was dus ondanks het ‘Original’-label nooit volledig in handen van de streamingdienst en nu—10 jaar na dato—zijn ze deze titel kwijt. Ben je nu nog bezig, dan moet je heel erg opschieten. Maandag 21 november 2022 is de laatste dag dat de serie te zien is. Waar de drie seizoenen naartoe gaan en óf je ze nog kunt streamen in de toekomst, is nu nog niet bekend.

Strijd om de film- en serierechten: Netflix trekt steeds vaker aan het kortste eind

Met de komst van HBO Max, SkyShowtime, Disney+ en andere streamingdiensten trekt Netflix als het om grote films en series gaat steeds vaker aan het kortste eind. Gek is dat niet: bijna alle andere videodiensten zijn verbonden aan bepaalde filmstudio’s, maar Netflix is dat niet. Zo hoort HBO Max bij Warner Bros. Pictures en Disney+ bij 20th Century Studios en natuurlijk de Marvel Studios. De nieuwe streamingdienst SkyShowtime doet het al helemaal goed: de bedrijven die het aanbod van dit video on demand-platform aanvullen bezitten Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Paramount+, Showtime, Paramount Pictures én Nickelodeon. Gigantische filmstudio’s die hitfilm na hitfilm produceren.

Het zal voor Netflix dus steeds moeilijker worden om de echte toppers binnen te halen. Studio’s zullen er namelijk steeds vaker voor kiezen om hun toptitels exclusief naar hun eigen streamingdienst te brengen om zo meer en meer abonnees aan te trekken. En dit aanzwellende gebrek aan nieuwe en klassieke toppers vinden niet alleen Netflix-kijkers jammer, maar acteurs als Steven van Zandt reageren ook teleurgesteld op het nieuws (zie onderstaande tweet).

Gaan we meer Netflix Originals verdwijnen?

Met de oplaaiende strijd om de uitzendrechten zal Netflix het daarom vooral van zijn Originals moeten hebben in de toekomst. Dat met Lilyhammer de eerste originele serie van de videodienst verdwijnt is dan ook jammer. De samenwerking met de Noorse zender maakt dat dit natuurlijk wel een unieke situatie is, wat betekent dat dit zeker niet met alle Originals gaat gebeuren. Toch kunnen we er nu ook nog niet zeker van zijn dat dit de laatste keer is. Een voorbeeld: hitserie La Casa de Papel is ook gemaakt in samenwerking met de Spaanse zender Antena 3. Deze serie zou zomaar het lot van Lilyhammer achterna kunnen gaan, maar dat is op dit moment uiteraard nog niet officieel bevestigd.

Eerder werd bekend dat Netflix zou gaan stoppen met het produceren van grote Netflix Originals en blockbusters. Na de 200 miljoen dollar voor Red Notice (2021), de 175 miljoen dollar voor The Irishman (2019) en de 200 miljoen dollar voor The Gray Man (2022) ontdekte de streaminggigant dat de kijkcijfers te erg tegenvielen om de kosten te dekken. Met de opkomst van SkyShowtime en de andere nieuwe video on demand-platforms is het nog maar de vraag of dit de juiste strategie is of dat Netflix dit soort grote films juist kan gebruiken in de toekomst.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.