Netflix stelt vaccinatieplicht in

Als eerste grote Hollywood-studio heeft streamingdienst en productiebedrijf Netflix besloten om een vaccinatieplicht in te stellen tegen het Coronavirus voor iedereen in ‘Zone A’, een verzamelnaam voor iedereen die op de set bij producties in de Verenigde Staten acteert of dichtbij de acteurs komt tijdens hun werk.

Vaccinatieplicht voor iedereen in Zone A bij Netflix-producties

In een exclusief artikel bij Deadline verscheen in de nacht van donderdag op vrijdag 29 juli 2021 het nieuws dat Netflix de eerste grote Hollywood-studio is die de vaccinatieplicht voor COVID-19 gaat invoeren in de Verenigde Staten. In dat land worden de meeste Original-films en series van de streamingdienst opgenomen.

Netflix heeft haar productieteams en partners geïnformeerd dat vaccinaties vereist zullen zijn voor iedereen die in “Zone A” werkt. Dit is de groep van alle acteurs in de films en series en iedereen die in hun directe nabijheid komen. Denk hierbij aan de regisseurs, visagisten en nog veel meer betrokkenen op de set. De vaccinatieplicht is mogelijk door de nieuwe protocollen voor werkhervatting die vorige week zijn overeengekomen door de vakbonden van Hollywood en de grote studio’s.

Wel wordt vermeld dat Netflix uitzonderingen mogelijk maakt, maar ze zeer zeldzaam wilt houden. Zo wordt dit beperkt tot medische, religieuze of leeftijdsredenen en mogelijk in een paar gevallen voor series en films die al in productie zijn.

Opnames worden geteisterd door vertragingen vanwege Corona-besmettingen

Netflix heeft al maandenlang last van vertragingen van producties door besmettingen met het Coronavirus op de set. Dat vertaalt zich ook in langere wachttijden voor fans die uitkijken naar de release van nieuwe films en series. Eerder werd bijvoorbeeld de miniserie True Story met Kevin Hart en Wesley Snipes vertraagd en had seizoen 2 van de sitcom Family Reunion het moeilijk. Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat ook de opnames van het populaire kostuumdrama Bridgerton stilgelegd moesten worden doordat een lid van de crew positief getest was op corona.

Google, Facebook en andere Amerikaanse techbedrijven stellen ook vaccinatieplicht voor COVID-19 in

Het nieuws komt op dezelfde dag dat Google, Facebook en andere grote techbedrijven uit de Verenigde Staten besluiten om een vaccinatieplicht in te voeren om naar kantoor te mogen komen. Zo heeft Google dit vannacht ingevoerd via een mail naar 130.000 medewerkers, eerst in de VS en later in andere landen als daar voldoende vaccins beschikbaar zijn. Bij Facebook wordt ook nog nagedacht over de vaccinatieplicht in andere landen, maar hebben werknemers in de VS al een mail gekregen met de informatie dat een Coronavaccin vereist wordt op kantoor.

Reacties van Netflix-abonnees zijn verdeeld

De reacties van kijkers op het nieuws zijn enorm verdeeld. Zo zijn sommige abonnees van de streaminggigant het helemaal eens met de positie die het bedrijf met deze regeling inneemt.

Anderen posten gekscherend dat dit nog maar het begin is en dat Netflix een vaccinatiebewijs zou moeten eisen van alle kijkers voordat een film of serie gestart kan worden.

Ook zijn er abonnees die zich meteen afvragen of ze de streamingdienst moeten cancellen vanwege de nieuwe vaccinatieplicht op de set.