Netflix maakt meest bekeken films en series van 2020 bekend

Opnieuw heeft Netflix naar buiten gebracht wat de meest bekeken films en series in 2020 zijn op de streamingdienst en dat brengt een bekende naam terug op de eerste plaats. Hieronder vind je de meest bekeken titels dit jaar, de populairste genres, de impact van de Coronacrisis op kijkgedrag en de stijgende interesse naar documentaires.

Top 3: meest bekeken films en series op Netflix van 2020

De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want de nummer 1 van de meest bekeken titels in 2019 is ook als eerste geplaatst in de lijst van 2020. Daarnaast wordt de top 3 echter aangevuld met twee nieuwkomers. De metingen werden geregistreerd aan de hand van het aantal accounts dat ten minste twee minuten van een serie, film of special bekeek tijdens de eerste 28 dagen op Netflix in 2020.

  1. Undercover
  2. White Lines
  3. Enola Holmes

1. Undercover

Opnieuw met stip op nummer 1: de serie Undercover! Met absolute topacteurs als Tom Waes, Anna Drijver, Frank Lammers en Elise Schaap werd het tweede seizoen met veel gejubel ontvangen eind dit jaar. Nu bekend is dat er ook nog een derde deel van de serie zal volgen, is de vraag of de Nederlands-Vlaamse misdaadserie Undercover ook in 2021 weer op de eerste plaats zal komen te staan.

Verhaal en trailer

In het eerste seizoen gaat de serie over agenten Bob Lemmens (gespeeld door Tom Waes) en Kim de Rooij (Anna Drijver) die in een politie operatie zitten om grote drugsbaas Ferry Bouwman (Frank Lammers) op te pakken. De agenten hebben de namen Anouk Janssens en Peter Bogaert als ze in het criminele leven ondergedompeld zijn. Samen met zijn compagnons en vrouw (Danielle Bouwman, gespeeld door Elise Schaap) produceert Ferry in Brabant de drug XTC die over de hele wereld wordt verkocht. De serie is opgenomen bij Camping Blauwe Meer in Lommel, wat in de serie Camping Zonnedauw heet. De serie is een waargebeurd verhaal. Dat wil zeggen, het is gebaseerd op waargebeurde feiten. De Undercover cast van de Netflix serie is indrukwekkend en het verhaal meeslepend.

2. White Lines

Er ontstond heel wat bombarie toen bekend werd dat de uiterst populaire serie White Lines geen tweede seizoen zou krijgen. Veel fans hadden vanwege de hoge kijkcijfers en wekenlange top 10-notering gehoopt op een vervolg, maar dat mocht helaas niet zo zijn. Deze spannende misdaadserie combineert zonnige shots en een intrigerende verhaallijn om voor heel wat kijkgenot te zorgen.

Verhaal en trailer

Een vrouw probeert de mysterieuze dood van haar broer op te lossen, een beroemde DJ die vele jaren geleden van Ibiza verdween.

3. Enola Holmes

Milly Bobby Brown schittert in haar hoofdrol als het zusje van Sherlock Holmes in de gloednieuwe Netflix Original film Enola Holmes. De actrice, die vooral bekend is van haar rol in de populaire serie Stranger Things, geeft volledig haar eigen draai aan het klassieke verhaal van de hyperintelligente detective.

Verhaal en trailer

Wanneer Enola Holmes − het tienerzusje van Sherlock − ontdekt dat haar moeder is verdwenen, gaat ze naar haar op zoek en wordt ze zelf een superspeurder, waarbij ze haar beroemde broer te slim af is en een gevaarlijke samenzwering rond een mysterieuze jonge lord aan het licht brengt. Met Millie Bobby Brown, Sam Claflin, Henry Cavill en Helena Bonham-Carter, geregisseerd door Harry Bradbeer (Fleabag).

Populairste genres op Netflix in 2020

De populairste genres in 2020 bleken drama, kids en comedy & stand-up te zijn, maar ook in de categorie romantiek werd heel wat afgestreamd. Maar liefst twee keer zo veel films en series in dit genre werden bekeken dit jaar dan in 2019!

Zo waren vooral The Kissing Booth 2 en To All The Boys: P.S. I Love You erg populair, maar daarnaast scoorden kerstfilms als The Princess Switch: Switched Again, Operation Christmas Drop en Christmas Made To Order ook allemaal een eigen plekje in de top 10 van meest bekeken romantische films van 2020.

Impact van COVID-19 op Netflix kijkgedrag

Als er één ding is wat zeker is, is het dat de Coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat we nog meer films en series zijn gaan streamen. De beurskoers van Netflix schoot omhoog dit jaar en er ontstond een tweede piek in het jaar in zoekgedrag op Google. Een tweede piek? Jazeker, want normaal gesproken is er vooral in december door de kou en gezellige familieavonden op de bank een piek in zoekgedrag te zien. Nu is het echter duidelijk dat ook direct na de eerste lockdown mensen massaal naar Netflix zochten via Google.

Nieuwe genres ontdekt tijdens de Coronacrisis

Daarnaast hebben kijkers door de vele nieuwe tijd om te streamen ook nieuwe genres ontdekt. Zo werden vooral Koreaanse dramaseries (bekend als K-Drama) tijdens de eerste lockdown ineens erg populair, zoals het tweede seizoen van Kingdom, het eerste seizoen van Rugal en het eerste seizoen van Crash Landing on You.

Daarnaast wist men de genres fantasy, anime en reality plots meer te vinden. Zo werd onder het kopje van reality veel gekeken naar Love is Blind, maar ook naar The Floor is Lava en de datingshow Too Hot to Handle. In de categorie fantasy was één van de gloednieuwe topseries Letter for the King, naar het boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Meer documentaires bekeken dit jaar

Ten slotte werden dit jaar heel wat kijkuren besteed aan documentaires: in totaal maar liefst 60% meer dan in 2019! Natuurlijk was een favoriet in dit genre de veelbesproken serie Tiger King over de vete tussen dierentuineigenaar Joe Exotic en Carole Baskin, oprichter van de dierenrechtenorganisatie Big Cat Recue.

Ook werden documentaires als The Social Dilemma over de macht van social media bedrijven, Jeffrey Epstein: Filthy Rich: Limited Series over de veroordeelde zedendeliquent en natuurlijk David Attenborough: A Life on Our Planet over de klimaatverandering veel bekeken.