Netflix wil gebruikers meer laten betalen voor het delen van accounts

Netflix, marktleider van de streamingdiensten, heeft bekendgemaakt in een aantal landen tests in te voeren om het delen van accounts buiten huishoudens tegen te gaan. De videodienst wil extra kosten doorrekenen aan gebruikers die buiten één woning van hetzelfde abonnement gebruik maken.

Het delen van accounts kost Netflix simpelweg te veel geld

In de officiële servicevoorwaarden van Netflix staat nadrukkelijk vermeld dat het voor de gebruiker verboden is om abonnementen te delen met mensen van buiten het eigen huishouden. Dat wil zeggen dat je een Netflix account bijvoorbeeld niet met je neef die toevallig bij jou in de straat woont mag delen. Deze regel wordt echter door velen genegeerd en abonnementen worden massaal met elkaar gedeeld. De streaming service wil met deze tests een einde maken aan het delen van abonnementen. Volgens Netflix kost het hen simpelweg te veel geld.

Netflix is al een tijdje koploper op het gebied van video streaming en is ook volgens onze eigen poll nog één van de meest populaire platforms om films en series op te kijken. In 2021 waren er zelfs wereldwijd zo’n 221,8 miljoen abonnees op Netflix en ongeveer de helft daarvan deelt volgens resultaten van een eerder onderzoek zijn account met anderen. Dit kan flink schelen in de inkomsten van de streamingdienst, die extra hard nodig zijn door groeiende concurrentie op gebied van prijs en aanbod door onder andere HBO Max, Viaplay en binnenkort SkyShowtime.

Tests worden eerst in Costa Rica, Chili en Peru opgestart

Netflix lanceert daarom binnenkort een testfase in Costa Rica, Chili en Peru. In deze test krijgen accountgebruikers een ‘add extra member’ optie. Hiermee kunnen er maximaal twee mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen aan het account toegevoegd worden. De extra leden kunnen hier voor een gereduceerd tarief een eigen profiel maken en van de service gebruik maken.

De test gaat voorlopig nog niet van start in Nederland, maar dat kan veranderen als de test een succes blijkt. Volgens Chengyi Long van Netflix blijft het delen van accounts buiten je eigen huishouden tijdens de testperiode mogelijk, maar dan op een “gemakkelijke en veilige manier, terwijl ze ook een beetje meer betalen”.

Kosten en de haalbaarheid van de tests

Met de nieuwe functie om een extra lid toe te voegen komen er dus ook extra kosten bovenop je reguliere abonnementsprijs kijken. Per sub-lid of nieuwe gebruiker zal dit waarschijnlijk ongeveer $2,99 gaan kosten (omgerekend ± €2,70 per gebruiker). Het is echter nog niet zeker dat deze extra kosten een vast onderdeel van een abonnement op Netflix gaan uitmaken. Dit zal namelijk van de testresultaten in Costa Rica, Chili en Peru afhangen.

Dit is niet de eerste keer dat Netflix het delen van accounts probeert tegen te gaan. De videodienst kwam vorig jaar namelijk ook al met een test waarin abonnementhouders werden gevraagd om hun accountgegevens in te voeren. De achterliggende gedachte was om leden met gedeelde accounts aan te moedigen om hun eigen abonnement af te sluiten.

Of deze nieuwe tests voor Netflix ook daadwerkelijk de gewenste resultaten zullen opleveren, zal nog moeten blijken. Het is namelijk erg moeilijk om te controleren op het delen van accounts binnen meerdere huishoudens. Zo moet het mogelijk zijn voor abonnementshouders om overal toegang tot hun account te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app voor op je smartphone die onderweg en buitenshuis kan worden gebruikt, maar ook aan toegang tot je Netflix account op vakantie. Hierdoor zal het moeilijk zijn voor Netflix om te kunnen controleren of accounts daadwerkelijk niet door verschillende huishoudens gedeeld worden.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.