Netflix lanceert categorie Black Lives Matter, verwijdert dubieuze serie en vervangt racistische ondertiteling

De laatste weken heeft de dood van de Amerikaanse George Floyd veel stof doen opwaaien omtrent politiegeweld van witte agenten tegen zwarte burgers. Wereldwijd zijn er protesten uitgebroken, waaronder ook in meerdere steden in Nederland. Nu heeft ook streamingdienst Netflix besloten om nieuwe stappen te zetten in het weren van racisme op het video on demand-platform en het informeren van kijkers over racisme.

Netflix onderneemt stappen tegen racisme

De volgende drie maatregelen zijn recentelijk door de streamingdienst genomen om racisme op het platform tegen te gaan en kijkers te informeren over de wereldwijde impact en uitingen van racisme.

  1. Netflix categorie voor films en series omtrent Black Lives Matter
  2. Dubieuze serie uit het aanbod verwijderd
  3. Speciaal team tegen racistische ondertiteling

Een woordvoerder van Netflix laat betreffende de ondernomen stappen het volgende weten aan de redactie van Streamwijzer: “Netflix heeft op 10 juni 2020 een Black Lives Matter collectie toegevoegd. Wat betreft ondertiteling realiseren wij ons dat het nog niet perfect is en werken we voortdurend aan verbetering.”

Netflix categorie voor films en series omtrent Black Lives Matter

Allereerst heeft Netflix besloten een categorie te lanceren omtrent de Black Lives Matter-beweging. Hierin bevindt zich een zorgvuldig samengestelde lijst van titels die de complexe en gelaagde verhalen over rassenongelijkheid in de Verenigde Staten proberen te documenteren. De categorie voor Black Lives Matter is hier op Netflix te vinden.

Ook Netflix Nederland heeft een lijst gepubliceerd met titels over racisme in de wereld en dichter bij huis, waarvan een deel op Netflix te zien is en een deel niet.

BLM kijktips op Netflix

BLM kijktips buiten Netflix

Dubieuze serie uit het aanbod verwijderd

In alle landen van de wereld waar de serie Little Britain op Netflix te vinden was, is de titel inmiddels verwijderd. De grappen die worden gemaakt lijken niet meer te passen bij de huidige tijdsgeest, vooral in het licht van het sterk opkomende #BLM activisme. De serie was niet in Nederland te bekijken.

Speciaal team tegen racistische ondertiteling

Ten slotte laat de streamingdienst weten het erg te waarderen wanneer kijkers racistische uitlatingen in ondertiteling aangeven bij het video on demand-platform. Zo is bijvoorbeeld in meerdere tweets te zien dat Netflixers vragen om bijvoorbeeld termen als ‘blank’ te vervangen door ‘wit’. De streamingdienst geeft aan een speciaal team aan te hebben gesteld om de ondertiteling op Netflix te herzien op racistische teksten.