Dit is waarom Netflix steeds minder grote bioscoopfilms toevoegt

Vroeger kon je bij Netflix terecht voor de allernieuwste en populairste bioscoopfilms, maar die jaren lijken inmiddels verleden tijd. Hoe is het mogelijk dat de marktleider van de streamingdiensten steeds minder vaak grote titels van het witte doek online lanceert?

Veel grote bioscoopfilms zijn niet meer op Netflix te zien

Als je een kijkje neemt op de lijst van best scorende bioscoopfilms aller tijden, dan beland je direct bij een top 3 van Avatar (2009), Avengers: Endgame (2019) en natuurlijk de klassieker Titanic (1997). Daarnaast vind je hoog op het lijstje titels uit hitreeksen als Harry Potter, Jurassic World en Fast & Furious. Jaren geleden was het gebruikelijk om direct naar Netflix te navigeren om een kijkje in je thuisbioscoop te nemen, maar inmiddels kun je deze all-time kijkcijferkanonnen er helaas niet meer vinden. De hoogst genoteerde titel is zelfs Transformers: Dark of the Moon (2011) met een pijnlijke 29e plaats.

Vooral als je naar de nieuwste toptitels kijkt valt een gemis van bioscooparsenaal al snel op. Zo scoorden in het afgelopen jaar Spider-Man: No Way Home (2021), de James Bond-film No Time to Die (2021), Top Gun: Maverick (2022) en The Batman (2022) goede kijkcijfers, maar wederom zijn geen van allen te bewonderen als abonnee van Netflix. Je moet zowaar helemaal terug naar 2014 om er een jaarwinnaar uit de bioscoop te streamen. Dit is overigens wederom een Transformers-film: Age of Extinction.

Concurrentie van Netflix neemt toe: streamingoorlog is in volle gang

De reden voor deze trend is duidelijk en er is—jammer genoeg voor Netflix—bijzonder weinig aan te doen. Er is een steeds hevigere concurrentie tussen streamingdiensten gaande, ook bekend als de ‘War on Netflix’ of de streamingoorlog. Het video on demand-platform kreeg het de afgelopen jaren al moeilijker door de lancering van Amazon Prime Video en Disney+, maar begin dit jaar werd het nóg drukker op de markt door de komst van HBO Max en Viaplay.

Deze video on demand-platforms hebben veelal grote filmstudio’s achter zich (onder andere Warner Bros. bij HBO Max en Marvel bij Disney+) en kiezen ervoor om de uitzendrechten bij zichzelf te houden. Tot overmacht van ramp voor Netflix betreedt eind dit jaar ook nog eens SkyShowtime de streamingmarkt, waardoor waarschijnlijk ook de aankoop van titels van Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Paramount+, Showtime, Paramount Pictures en Nickelodeon een onmogelijke opgave wordt.

Daarnaast heeft Netflix te maken gekregen met geldproblemen. Voor het eerst verliezen ze dit jaar abonnees en ook het delen van accounts blijkt voor zo’n groot gemis aan inkomsten te zorgen dat klanten hier binnenkort extra voor moeten gaan betalen. Het aankopen van uitzendrechten is verder normaal gesproken al een kostbare bezigheid, maar al helemaal als het gaat om de meest populaire bioscoopfilms. Ze hebben dus veelal simpelweg de centen niet over voor een uitgave op huurbasis, terwijl de productie van eigen unieke content wordt gezien als een lange termijn-investering. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de recente lancering van de duurste Netflix-film ooit: The Gray Man (2022). Dit was overigens tevens een van de weinige Netflix Original-films die ook in de bioscoop te zien was. Dat is dan ook een extra reden dat bioscooptitels minder vaak op Netflix staan dan bijvoorbeeld op Disney+ en HBO Max, twee videodiensten die hun films wél in de bios vertonen.

Ook klassiekers verdwijnen uit het aanbod van de streaminggigant

De afwezigheid van belangrijke content is overigens niet alleen zichtbaar bij nieuwe bioscoopfilms, want ook steeds meer klassiekers moeten het veld ruimen. Zo heeft Warner Bros. Discovery besloten om The Lord of the Rings alleen nog zelf aan te bieden op HBO Max en verkoopt The Walt Disney Company The Lion King niet meer om exclusiviteit op Disney+ te verzekeren. Daarnaast geldt hetzelfde voor populaire series, want sinds eind 2021 is het niet meer mogelijk om op Netflix naar titels als Friends en Modern Family te kijken.

TVOD-diensten winnen aan populariteit

Zijn deze populaire films in de toekomst écht nergens anders meer te vinden dan op één enkele streamingdienst? Dat lijkt niet waarschijnlijk, want naast SVOD-diensten hebben we ook nog TVOD-diensten. Het verschil tussen de twee is dat je voor het eerste type streamingdienst een abonnement nodig hebt om onbeperkt films en series te kunnen kijken, terwijl dat bij het tweede soort geen vereiste is. Daar betaal je een bedrag per aangeschafte titel. Zo kun je bij Pathé Thuis, maar ook bij Ziggo On Demand, Google Play en andere video on demand-platforms films huren of kopen. En daarnaast hebben we natuurlijk nog altijd de ‘ouderwetse’ DVD en Blu-ray om in de wandkast te etaleren.