‘Netflix account delen wordt onmogelijk’

Bijna iedereen deelt zijn of haar Netflix account met familie, vrienden, collega’s, vage kennissen of via-via zelfs complete onbekenden die toch aan je wachtwoord zijn gekomen. Dat scheelt flink wat geld. Maar nu heeft Synamedia, een techbedrijf uit Engeland, AI-software gebouwd die naar eigen zeggen kan zorgen dat een Netflix account delen onmogelijk wordt. Dat laat Independent weten. Deel jij sowieso geen Netflix account en wil je toch films en series kijken? Die vind je hier!

‘AI-software gaat Netflix account delen onmogelijk maken’

Het Britse bedrijf Synamedia dat de AI-software heeft gebouwd geeft aan gebruikers te kunnen betrappen op het delen van een Netflix account. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt bij de Consumer Electronics Show, de grootste elektronicabeurs ter wereld. Zo zouden verschillende streamingdiensten miljarden euro’s kunnen binnenhalen die ze op dit moment nog mislopen. De opbrengsten die de streamingdiensten tot nu toe mislopen door het delen van accounts worden door onderzoekers geschat op 10 miljard dollar!

Hoe werkt de AI-software die een Netflix account delen onmogelijk kan maken?

Het programma kan patronen herkennen in de kijkactiviteit van de gebruikers van een account. Door opvallende patronen in kijklocaties, kijktijden en kijkgedrag te analyseren belooft Synamedia extreem snel duidelijk te kunnen maken wanneer een Netflix account gedeeld wordt door meerdere gebruikers.

Dit is makkelijker duidelijk te maken met het volgende voorbeeld. Stel: je hebt van de drie Netflix abonnementen het goedkoopste ‘Basic’ abonnement. Hierbij kun je op 1 scherm tegelijk Netflix kijken. Als jij in Amsterdam Netflix aan het kijken bent en een kwartier nadat jij hebt gekeken in Rotterdam iets anders wordt gestreamd vanaf het account, is het vrij duidelijk dat het niet om hetzelfde persoon gaat. Dat zijn afwijkingen van kijkpatronen die de Artificial Intelligence van Synamedia mogelijk zou kunnen herkennen.

Worden gedeelde Netflix accounts geblokkeerd?

Het idee hierachter is niet om gebruikers te blokkeren. Synamedia geeft aan dat de technologie voornamelijk kan worden gebruikt om de kijker een waarschuwing te sturen. Daarbij wordt de mogelijkheid weergegeven het account te upgraden naar een versie waar legaal tegelijkertijd met meerdere schermen gekeken kan worden.

Synamedia is momenteel aan het testen hoe het systeem werkt met een aantal grote spelers in de markt. Het bedrijf heeft geen uitingen gedaan over welke streamingdiensten mee doen aan deze tests. Het is dus ook nog niet duidelijk of Netflix hier daadwerkelijk mee aan de slag zal gaan.

Netflix account delen

Op dit moment worden Netflix account in de realiteit heel vaak gedeeld. De streamingdienst lijkt op dit moment nog niet enorm hard zijn best te doen om dat tegen te gaan. Wat jammer is aan dat verschijnsel is dat Netflix heel veel mogelijke opbrengsten misloopt die anders gestoken zouden kunnen worden in de ontwikkeling van nieuwe Netflix Originals. Zo heb je nog meer ontzettend gave films en series om te streamen. Er zit dus gelukkig ook een gouden randje om de voorspelling heen dat een Netflix account delen onmogelijk gaat worden.

Netflix aanbod

Het volledige online aanbod van alle streamingdiensten in Nederland is te vinden in de categorie online. Als je enkel naar de films en series van Netflix op zoek bent vind je die in het Netflix aanbod.