Netflix account delen buiten huishouden: blokkade blijkt eenvoudig te omzeilen

Deel jij één account bij Netflix met meerdere vrienden of familieleden die op andere adressen wonen? Dikke kans dat je dan sinds kort tegen een blokkade van de rode streaminggigant aanloopt en niet meer thuis kunt kijken. Gelukkig is daar een oplossing voor. Een Netflix account delen buiten een huishouden blijkt namelijk toch nog verrassend simpel, zo ontdekte onze redactie.

Melding: “Je apparaat maakt geen deel uit van het Netflix-huishouden”

Al jarenlang is het delen van accounts bij Netflix geen enkel probleem, maar het streaminglandschap wordt de laatste tijd steeds competitiever. De prijsverhogingen vliegen je om de oren, want videodiensten hebben inkomsten nodig om actief te kunnen blijven en films en series te kunnen kopen of produceren. Daarom hebben ze een andere manier bedacht om extra geld te verdienen: het blokkeren van gedeelde accounts buiten een huishouden. Om deze reden kan het dat je de onderstaande melding sinds kort krijgt als je probeert de streamingdienst op te starten vanaf je laptop, telefoon, tv of een ander apparaat.

🗣️ “Je apparaat maakt geen deel uit van het Netflix-huishouden voor dit account. Ben je [e-mailadres] niet? Maak dan een Netflix-account en meer op netflix.com/more. Klopt dit niet? Als je op reis of onderweg bent, ontvang je een code om tijdelijk Netflix te kijken op dit apparaat. Kies: tijdelijk kijken of uitloggen.”
– Melding door Netflix

Netflix blokkeert delen en wil eigen account of lid toevoegen

De streamer heeft dus besloten om het delen van accounts buiten het huishouden van de betalende klant niet meer toe te staan. In plaats daarvan wil het video on demand-platform met de rode N natuurlijk veel liever dat jij zelf een account afsluit en daarvoor betaalt. Ze bieden je momenteel het ‘Basic’ lidmaatschap aan voor €7,99 per maand, terwijl een ‘Standaard’ abonnement €11,99 p/m kost. Het maandelijkse bedrag van een ‘Premium’ subscription komt uit op €15,99 per maand.

Toch kun je de kosten wat lager houden door extra leden toe te voegen aan je lidmaatschap, waarmee ook buiten een huishouden gekeken kan worden. Daar zit wel een maximum aantal extra leden per type abonnement aan. Je kunt respectievelijk nul, één of twee extra leden toevoegen aan de drie in prijs oplopende soorten lidmaatschap.

Omzeilen blijkt simpel door gebruik van VPN

Maar behalve de bovenste twee manieren om tóch je Netflix-account buiten een huishouden te delen is de redactie van Streamwijzer recentelijk nog een derde optie opgevallen. Misschien ben je wel bekend met het concept van de VPN, een afkorting voor een Virtual Private Network. Mensen gebruiken dit simpele systeem om een website te laten denken dat je je op een andere locatie bevindt dan waar je in werkelijkheid bent. Het is namelijk een soort anonieme internetverbinding, waardoor je privacy gewaarborgd wordt. Hiermee kun je zelf instellen welk locatiesignaal jouw apparaat afgeeft. Stel je je VPN in op een ander land? Dan denkt de desbetreffende website die je bezoekt dat jij in dat land bent. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken.

In het geval van het delen van een Netflix-account blijkt dit een bijzondere uitwerking te hebben. Blokkeert de streamingdienst je omdat je je niet binnen het huishouden van het account bevindt? Dan kun je je VPN inschakelen op een ander land. Wij probeerden dit bijvoorbeeld met Engeland. Plotseling lijkt Netflix te denken dat de accounthouder op vakantie is en wordt streamen dus niet meer geblokkeerd. Met je telefoon of laptop kun je vervolgens een Chromecast gebruiken om op het grote tv-scherm te kijken. Belangrijk is wel dat de desbetreffende film of serie ook in de catalogus van dat land staat, maar dat is met bijna alle Originals en ook een hoop andere titels het geval. Bekijk altijd zelf of het gebruik van een VPN niet in strijd is met de algemene voorwaarden van een video on demand-platform. In een paar simpele stappen werkt het als volgt:

  1. Ga naar NordVPN of ga naar Surfshark (of een andere aanbieder) en neem een goede VPN vanaf slechts €2 per maand
  2. Zet je locatie via de app op een ander land dan Nederland
  3. Ga naar Netflix en begin met kijken! 🍿

Afbeelding ter illustratie

Let op: het gebruik van een VPN om films, series en sport te streamen is in Nederland niet illegaal, maar toegang verkrijgen tot verschillende bibliotheken van een streamingdienst kan in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Als u content streamt met een VPN, doet u dit op eigen risico. Streamwijzer en de aanbieders van Virtual Private Networks moedigen het gebruik van een VPN op een manier die mogelijk in strijd is met de ’terms and conditions’ van streamingdiensten niet aan. Lees altijd zelfs de gebruikersvoorwaarden.