Deze Nederlandse zeilers doen mee aan de Olympische Spelen in 2024

Zet alle zeilen bij, want volgend jaar staan de Olympische Spelen weer op de planning. Tijdens het grootste sportevenement van de wereld reizen ruim 10.000 sporters uit 206 verschillende landen af om te strijden voor het eremetaal en de hoogste podiumplekken. Naast tal van andere sporten kan zeilen uiteraard niet op het programma ontbreken. Benieuwd welke Nederlandse zeilers zich al gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen 2024? In dit artikel zetten we alle namen op een rij.

Olympische Spelen van 2024 in Parijs

Exact 100 jaar nadat de Olympische Spelen voor het eerst hier werden gehouden, keert het grootste sportfestijn van de wereld terug naar Parijs—de iconische hoofdstad van Frankrijk. Hiermee neemt de stad het stokje over van Tokyo, dat in 2021 de thuisbasis was. De Olympische Spelen starten op vrijdag 26 juli traditiegetrouw met de openingsceremonie. Normaal gesproken wordt deze gehouden in het stadion, maar voor het eerst in de geschiedenis wordt hiervan afgeweken. De bijzondere opening van het evenement vindt namelijk plaats op de Seine.

Met meer dan 160 boten varen de atleten bijna 6 kilometer over de rivier langs alle Franse highlights, zoals het Louvre, de Notre-Dame en de Eiffeltoren. Tijdens de ceremonie wordt met behulp van een fakkel het Olympische vuur aangestoken. Deze blijft het gehele evenement branden en wordt pas bij de sluitingsceremonie op zondag 11 augustus gedoofd als teken dat het sportfestijn voorbij is.

Zeilen

Tijdens het zeilen op de Olympische Spelen zijn in totaal 10 medailles te winnen. Zo doen er bij de mannen en vrouwen ieder 165 sporters mee. Er staan vier individuele onderdelen op het programma en twee mixed. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd. De RS:X bij het windsurfen is vervangen door de IQFoil boards en de 470-klasse is deze editie gemixt. Ook is het kitesurfen toegevoegd aan het programma en is de Finn geen olympisch onderdeel meer.

Gedurende de Spelen staat heel Parijs en omstreken in het teken van het grootste sportfestijn ter wereld. Over verschillende stadions en arena’s wordt er door sporters gestreden voor het eremetaal. Zo ook buiten de stad, waarbij de Marseille Marina toneel is voor het zeilen.

Deze Nederlandse zeilers zien we terug op de Olympische Spelen van 2024

Tijdens de Olympische Spelen komen er 10.500 sporters uit 206 verschillende landen in actie. Hoewel de kwalificaties middels verschillende toernooien nog volop bezig zijn, heeft een aantal Nederlandse sporters zich al gekwalificeerd. Zo zien we bij het zeilen op het moment van schrijven tien atleten terug in Parijs. Deze profs komen in actie tijdens verschillende onderdelen.

Bij de mannen komt Luuc van Opzeeland bij de IQfoil in actie. Duko Bos neemt deel aan de ILCA 7. Bij de 49er strijden Bart Lambriex en Floris van de Werken voor een podiumplek. Onder de vrouwen zien we Annelous Lammerts bij de Formula Kite. Marit Bouwmeester, wie op de vorige spelen een bronzen plak veroverde, neemt deel aan de ILCA 6. Odile van Aanholt en Annette Duetz komen uit tijdens de 49erFX. De Nacra17 moet op de Olympische Spelen door een gemengde bemanning worden bestuurd. Voor Nederland nemen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op dit onderdeel de honneurs waar.

TypeNaam
⛵️ IQFoil🇳🇱 Luuc van Opzeeland
⛵️ ILCA 7🇳🇱 Duko Bos
⛵️ 49er🇳🇱 Bart Lambriex en Floris van de Werken
⛵️ Formula Kite🇳🇱 Annelous Lammerts
⛵️ ILCA 6🇳🇱 Marit Bouwmeester
⛵️ 49erFX🇳🇱 Odile van Aanholt en Annette Duetz
⛵️ Nacra17🇳🇱 Laila van der Meer en Bjarne Bouwer

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.