Deze Nederlandse tennissers wisten ooit een Grand Slam-titel te veroveren

Het zijn de allergrootste tenniswedstrijden waarbij er belangrijke punten te behalen zijn voor de wereldranglijst. Én natuurlijk de meest iconische. We hebben het over de vier Grand Slam-toernooien. Ieder jaar weer zorgen de vele duels voor bijzondere rally’s en verrassende winnaars. Afgelopen jaar wist de Servische Novak Djokovic zijn 23e titel te verzilveren, waardoor hij nu de meest succesvolle tennisser van dit moment is. Maar hoeveel Nederlandse tennissers hebben eigenlijk een Grand Slam-titel op hun naam staan? Tijd om de geschiedenisboeken in te duiken en alle namen op een rij te zetten.

Alle Grand Slam-tennistoernooien op rij

Sportliefhebbers kijken keer op keer reikhalzend uit naar de Grand Slam-toernooien. Dit zijn de belangrijkste en grootste wedstrijden uit de tennissport en trekken ieder jaar duizenden toeschouwers en tv-/online-kijkers. Ieder jaar staan er vier van deze kampioenschappen op de kalender. Daarbij wordt het seizoen eerst in januari afgetrapt met de Australian Open. Het toernooi wordt, zoals de naam al verklapt, in Australië georganiseerd en wordt gespeeld op hardcourt.

Slechts een paar maanden later staat het welbekende Franse kampioenschap Roland Garros gepland. Deze competitie wordt vrijwel altijd in mei en juni gespeeld. Tennissers krijgen nauwelijks een adempauze, want vrijwel direct na het Franse onderonsje start het prestigieuze Wimbledon in Engeland. Dit is het oudste tennistoernooi ter wereld. Na deze wedstrijden wordt eind augustus de US Open georganiseerd. Dit Amerikaanse kampioenschap is de laatste Grand Slam uit het tennisseizoen.

Novak Djokovic: All 23 Grand Slam Titles

Nederlandse tennissers met een Grand Slam-titel op zak

De meest recente Nederlandse Grand Slam-winnaar is de tennisser Wesley Koolhof. Samen met de Britse Neal Skupski wist hij afgelopen editie van Wimbledon zijn eerste Grand Slam-titel in het herendubbelspel te acen. Dit is overigens niet zijn enige titel, want vorig jaar nog won hij samen met de Japanse Ena Shibahara het gemengd dubbelspel tijdens het Franse toernooi Roland Garros. Met deze twee overwinningen mag hij zich in het illustere rijtje plaatsen met onder andere Jacco Eltingh, Kristie Boogert en Paul Haarhuis. Laatstgenoemde is nu actief als tenniscoach.

Richard Krajicek is echter nog steeds de enige Nederlander in het enkelspel met een Grand Slam-titel op zak. De voormalig prof won in 1996 het prestigieuze Wimbledon, waarmee hij direct zijn grootste overwinning uit zijn carrière mocht noteren. Bij de vrouwen in het enkelspel was Betty Stöve in 1977 heel dicht bij de eindzege. Ze speelde dat jaar tijdens Wimbledon maar liefst drie finales, maar verloor ze helaas alledrie.

Toch is de voormalig tennisster de Nederlandse met de meeste eindzeges op haar naam. Hoewel ze dat jaar bij alledrie de finales misgreep, heeft ze in totaal 10 Grand Slam-titels op haar naam staan. Zo won ze zes keer in het vrouwendubbelspel en was ze vier keer succesvol bij het gemengd dubbelspel. Tot op heden heeft nog nooit iemand dit record weten te evenaren. In het schema hieronder zijn alle Nederlandse namen met een Grand Slam-titel op zak terug te vinden.

NaamWedstrijdAantal Grand Slam-titels
🇳🇱 Richard KrajicekEnkelspel1x
🇳🇱 Tom OkkerDubbelspel2x
🇳🇱 Jacco EltinghDubbelspel6x
🇳🇱 Paul HaarhuisDubbelspel6x
🇳🇱 Jean Julien RojerDubbelspel (3x), gemengd dubbelspel (1x)4x
🇳🇱 Wesley KoolhofDubbelspel (1x), gemengd dubbelspel (1x)2x
🇳🇱 Betty StöveDubbelspel (6x), gemengd dubbelspel (4x)10x
🇳🇱 Tom NijssenGemengd dubbelspel2x
🇳🇱 Manon BollegraafGemengd dubbelspel4x
🇳🇱 Kristie BoogertGemengd dubbelspel1x
🇳🇱 Menno OostingGemengd dubbelspel1x

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.