Deze Nederlandse sporters doen mee bij atletiek op de Olympische Spelen 2024

Na het extreem succesvolle WK Atletiek is er nauwelijks tijd om op adem te komen. Alle atleten zijn zich namelijk nu al druk aan het voorbereiden voor de Olympische Spelen in 2024. Tijdens het grootste sportevenement van de wereld reizen 10.500+ sporters af naar Frankrijk om te strijden voor het eremetaal en de hoogste podiumplekken. Benieuwd welke Nederlandse sporters zich bij het atletiek al gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen 2024? In dit artikel zetten we alle namen op een rij.

Atletiek op de Olympische Spelen van 2024

Atletiek is verreweg de grootste sport op de Olympische Spelen. Er doen dan alleen al 1.810 atleten uit deze tak van sport mee aan het evenement. In totaal zijn er 48 onderdelen. Bij de mannen en vrouwen staan er ieder 23 op het programma. Buiten deze disciplines zijn ook de gemengde estafette en de snelwandelmarathon opgenomen in de agenda. De laatstgenoemde wedstrijd maakt zijn debuut op de Spelen. Aan dit onderdeel doen 25 landenteams mee. Zij lopen de totale afstand van een marathon, maar dan in aparte stukken waarbij de beurt wordt gewisseld tussen de mannen en vrouwen. Het Stade de France is verder de plek waar de meeste onderdelen van atletiek worden georganiseerd. De hoop op herhaling van eremetaal is groot voor TeamNL, want tijdens de vorige Olympische Spelen won Sifan Hassan twee keer een gouden plak op de 5.000 en 10.000 meter.

Deze Nederlandse atleten hebben zich al gekwalificeerd

Tijdens de Olympische Spelen komen er 10.500 sporters uit 206 verschillende landen in actie. Hoewel de kwalificaties middels verschillende toernooien nog volop bezig zijn, heeft een aantal Nederlandse sporters zich al gekwalificeerd. Zo zien we bij het atletiek op het moment van schrijven zeventien atleten terug in Parijs. Deze profs komen uit op verschillende afstanden en disciplines.

Bij het atletiek hebben vier mannen zich geplaatst voor de Olympische Spelen: Liemarvin Bonevacia (400m), Niels Laros (1.500m), Nick Smidt (400m horden) en Abdi Nageeye (marathon) zullen op verschillende afstanden en onderdelen de strijd voor de hoogste podiumplaatsen aangaan. Bij de vrouwen heeft Lieke Klaver zich gekwalificeerd voor de 400 meter. Sifan Hassan komt in actie op drie afstanden (1.500m, 5.000m en 10.000m) én de marathon.

Ook zien we bij de dames Nienke Brinkman (marathon), Maureen Koster (5.000m), Diane van Es (10.000m), Maayke Tjin-A-Lim (100mhorden), Nadine Visser (100m horden), Femke Bol (400m horden) en Cathelijn Peeters (400m horden) uit de startblokken vertrekken. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel hebben zich geplaatst voor de meerkamp. Jorinde van Klinken komt uit in het discuswerpen en kogelstoten. Jessica Schilder doet eveneens mee aan het onderdeel kogelstoten.

OnderdeelNaam
🏃🏻‍♂️ 400 meterLiemarvin Bonevacia
➖ 400 meter hordenNick Smidt
🏃🏻‍♂️ 1.500 meterNiels Laros
🏃🏻‍♂️ Marathon (mannen)Abdi Nageeye
🏃🏻‍♀️ 400 meterLieke Klaver
🏃🏻‍♀️ 1.500 meterSifan Hassan
🏃🏻‍♀️ 5.000 meterSifan Hassan en Maureen Koster
🏃🏻‍♀️ 10.000 meterSifan Hassan en Diane van Es
🏃🏻‍♀️ Marathon (vrouwen)Sifan Hassan en Nienke Brinkman
➖ 100 meter hordenMaayke Tjin-A-Lim en Nadine Visser
➖ 400 meter hordenFemke Bol en Cathelijn Peeters
🏃🏻‍♀️ Meerkamp (vrouwen)Anouk Vetter en Emma Oosterwegel
⚫️ KogelstotenJessica Schilder en Jorinde van Klinken
🥏 DiscuswerpenJorinde van Klinken

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.