Deze Nederlandse sporters doen mee bij atletiek op de Olympische Spelen 2024

Na het extreem succesvolle WK Atletiek is er nauwelijks tijd om op adem te komen. Alle atleten zijn zich namelijk nu al druk aan het voorbereiden voor de Olympische Spelen 2024. Tijdens het grootste sportevenement van de wereld reizen 10.500+ sporters af naar Frankrijk om te strijden voor het eremetaal en de hoogste podiumplekken. Benieuwd welke Nederlandse sporters bij het atletiek in actie komen op de Olympische Spelen 2024? In dit artikel zetten we alle namen op een rij.

Atletiek op de Olympische Spelen van 2024

Atletiek is verreweg de grootste sport op de Olympische Spelen. Er doen dan alleen al 1.810 atleten uit deze tak van sport mee aan het evenement. In totaal zijn er 48 onderdelen. Bij de mannen en vrouwen staan er ieder 23 op het programma. Buiten deze disciplines zijn ook de gemengde estafette en de snelwandelmarathon opgenomen in de agenda. De laatstgenoemde wedstrijd maakt zijn debuut op de Spelen. Aan dit onderdeel doen 25 landenteams mee. Zij lopen de totale afstand van een marathon, maar dan in aparte stukken waarbij de beurt wordt gewisseld tussen de mannen en vrouwen. Het Stade de France is verder de plek waar de meeste onderdelen van atletiek worden georganiseerd. De hoop op herhaling van eremetaal is groot voor TeamNL, want tijdens de vorige Olympische Spelen won Sifan Hassan twee keer een gouden plak op de 5.000 en 10.000 meter.

Deze Nederlandse atleten hebben zich gekwalificeerd

Tijdens de Olympische Spelen komen er 10.500 sporters uit 206 verschillende landen in actie. Hoewel de kwalificaties middels verschillende toernooien nog volop bezig zijn, heeft een aantal Nederlandse sporters zich al gekwalificeerd. Zo zien we bij het atletiek op het moment van schrijven zeventien atleten terug in Parijs. Deze profs komen uit op verschillende afstanden en disciplines.

Bij het atletiek hebben zes mannen zich geplaatst voor de Olympische Spelen: Liemarvin Bonevacia (400m), Niels Laros (1.500m), Nick Smidt (400m horden), Abdi Nageeye (marathon), Khalid Choukoud (marathon) en Sven Roosen (meerkamp) zullen op verschillende afstanden en onderdelen de strijd voor de hoogste podiumplaatsen aangaan. Bij de vrouwen heeft Lieke Klaver zich gekwalificeerd voor de 400 meter. Sifan Hassan komt in actie op drie afstanden (1.500m, 5.000m en 10.000m) én de marathon.

Ook zien we bij de dames Femke Bol (400m horden), Maureen Koster (5000m), Anne Luijten (marathon), Cathelijn Peeters (400m horden), Maayke Tjin A-Lim (100m horden), Diane van Es (10.000m) en Nadine Visser (100m horden) uit de startblokken vertrekken. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel hebben zich geplaatst voor de meerkamp. Jorinde van Klinken komt uit in het discuswerpen en kogelstoten. Jessica Schilder komt eveneens in actie tijdens het onderdeel kogelstoten.

OnderdeelWie?Naam
🏃🏻‍♂️ Meerkamp (mannen)MannenSven Roosen
🏃🏻‍♂️ 400 meterMannenLiemarvin Bonevacia
➖ 400 meter hordenMannenNick Smidt
🏃🏻‍♂️ 1.500 meterMannenNiels Laros
🏃🏻‍♂️ Marathon (mannen)MannenAbdi Nageeye, Khalid Choukoud
🏃🏻‍♀️ 400 meterVrouwenLieke Klaver
🏃🏻‍♀️ 1.500 meterVrouwenSifan Hassan
🏃🏻‍♀️ 5.000 meterVrouwenSifan Hassan en Maureen Koster
🏃🏻‍♀️ 10.000 meterVrouwenSifan Hassan en Diane van Es
🏃🏻‍♀️ Marathon (vrouwen)VrouwenSifan Hassan, Nienke Brinkman, Anne Luijten
➖ 100 meter hordenVrouwenMaayke Tjin-A-Lim en Nadine Visser
➖ 400 meter hordenVrouwenFemke Bol en Cathelijn Peeters
🏃🏻‍♀️ Meerkamp (vrouwen)VrouwenAnouk Vetter en Emma Oosterwegel
⚫️ KogelstotenVrouwenJessica Schilder en Jorinde van Klinken
🥏 DiscuswerpenVrouwenJorinde van Klinken

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.