11 Nederlandse kerstfilms die je in 2023 niet mag missen

Love Actually, Home Alone en The Holiday… zomaar een aantal kerstklassiekers die veel mensen ieder jaar wel een keertje opzetten. Maar aan dat rijtje mag je inmiddels ook De Familie Claus en Mannenharten toevoegen. Er worden steeds meer kerstfilms van eigen bodem gemaakt en voor liefhebbers van de Nederlandse film is dat extra leuk. Wil jij nog een paar nieuwe pareltjes ontdekken? In dit artikel hebben we 11 Nederlandse kerstfilms die je in 2023 moet zien op een rijtje gezet.

11x Nederlandse kerstfilms die je in 2023 moet zien

Hieronder vind je onze elf kijktips voor het jaar. Bij elke titel staat ook het jaar vermeld en een streamingdienst waar je hem kunt kijken. Check alvast de trailer of klik op de groene knop om meteen te beginnen met streamen.

11. Dertigers: de Kerstfilm (2023) – NLZIET

Je favoriete Dertigers gaan een wervelende kerst tegemoet. Ze vertrekken met zijn allen naar Lapland, waar ze eindelijk de ultieme kans krijgen om alle breukjes van de vriendengroep te lijmen. Maar dit gaat uiteraard ook weer een hele hoop drama opleveren. Dertigers: De Kerstfilm wordt op maandag 25 december om 22:05 uur uitgezonden op NPO 3. Sinds 15 december kun je de film ook al streamen bij NLZIET.

10. De Familie Claus (2020) – Netflix

In 2020 maakte Netflix de Nederlandse kerstfilm De Familie Claus en dat was het begin van een succesvolle franchise waarvan het derde deel dit najaar op de streamingdienst verschijnt. In de eerste film volgen we Jules Claus. Na het overlijden van zijn vader houdt hij helemaal niet meer van kerst. Als hij op een dag in een speelgoedwinkel een magische sneeuwbol vindt, verandert alles… De sneeuwbol brengt hem naar de verste uithoeken van de wereld en daar doet hij wel een hele bijzondere ontdekking: zijn opa is de enige echte Kerstman.

9. Mannenharten (2013) – Amazon Prime Video

Mannenharten is een echte klassieker onder de Nederlandse romcoms en bevat ook een vleugje kerstmis. Oké, de film draait niet per se om de feestdagen, maar speelt zich wel af in deze periode en brengt je daarom tóch in de kerststemming. Wat heb je daar trouwens nog meer voor nodig dan acteur Jeroen Spitzenberger in een rendierpak? Mannenharten vertelt het verhaal van vijf mannen die allemaal op een keerpunt staan in hun leven en uiteraard niet altijd de juiste keuzes maken. Met topacteurs als Barry Atsma, Daan Schuurmans en Hadewych Minis is dit sowieso al een aanrader. Je streamt hem op Amazon Prime Video, maar ook bij CANAL+, Pathé Thuis, Netflix, Videoland en Film1.

8. Pak Van Mijn Hart (2014) – Pathé Thuis

Pak Van Mijn Hart is een goede keuze voor iedereen die Sinterklaas stiekem leuker vindt dan de Kerstman. Broers Tom en Niek (Benja Bruijning en Fedja van Huêt) runnen een kledingverhuurbedrijf annex Sinterklaascentrale. Vanuit een Amerikaans topbedrijf komt Julia (Chantal Janzen) naar Nederland om het drankje Santaman Cola te promoten, en zij komt bij de twee mannen terecht. Of zij er even voor kunnen zorgen dat Santaman, een soort Sexy Santa, populairder wordt dan onze eigen Goedheiligman. Haar voorstel, en het feit dat beide broers op haar vallen, zet de familiebanden behoorlijk op scherp. Te streamen bij Pathé Thuis.

7. De Familie Claus 2 (2021) – Netflix

Als De Familie Claus niet in het rijtje mag ontbreken, mag de Netflix-film De Familie Claus 2 dat ook zeker niet. In deel 2 heeft Jules Claus kerst weer helemaal omarmd en gaat hij er met opa Noël tegenaan. Tijdens de drukte periode van het jaar krijgt hij echter een brief in handen met een bijzondere vraag en lijkt alles misschien tóch nog in de soep te lopen.

6. Kerstappels (2022) – NLZIET

Er verscheen in 2022 een gloednieuwe kerstfilm van eigen bodem: Kerstappels. Deze is vooral leuk voor fans van de populaire serie Oogappels, want daar is de film op gebaseerd. We volgen de vier families uit de serie, bij wie kerst zeker niet altijd “the most wonderful time of the year” is. Eigenlijk is het meer een tijd van onderdrukte irritaties, verplichte nummertjes en oud zeer. Zo willen Erik en Chris de feestdagen eigenlijk overslaan maar wil dit niet helemaal lukken en doen Carola en Marcel een schokkende ontdekking tijdens hun kerstdiner. Belooft weer ouderwets leuk te worden! De film is terug te kijken bij NLZIET.

5. Finn (2013) – Amazon Prime Video

In de fijne kinderfilm Finn volgen we de negenjarige titulaire held, die graag viool wil leren spelen maar van zijn vader maar gewoon op voetballen moet, net zoals alle andere jongetjes. Tegen beter weten in gaat Finn toch op vioolles bij een oude man die hij op een vervallen boerderij ontmoet, niet in de minste plaats omdat zijn vioolspel ervoor zorgt dat de foto van Finns overleden moeder tot leven komt. Een ideale film om met een warme kop chocomel erbij te kijken, maar houd dan ook zeker de zakdoekjes bij de hand—die zul je nodig hebben bij dit ontroerende verhaal. Je kijkt hem bij Amazon Prime Video, maar ook op Pathé Thuis, Videoland en CineMember.

4. All You Need Is Love (2018) – Pathé Thuis

“God only knows what I’d be without you.” Het is vaste prik op kerstavond: Robert ten Brink die geliefden of gezinnen voor de feestdagen herenigt. En gelukkig werd er in 2018 een heerlijke Nederlandse kerstfilm gemaakt die hierover gaat. Je kijkt hem bij Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Viaplay, Film1 en CANAL+. Robert ten Brink is op een klein rolletje na helaas afwezig, maar Fedja van Huêt maakt als de nieuwe Dr. Love een hoop goed. Hij zit niet lekker in zijn vel en besluit op de vooravond van de befaamde kerstspecial in het vliegtuig te stappen en te vluchten naar Schotland. Terwijl de redactie met de handen in het haar zit, hopen een aantal mensen op een liefdevolle hereniging tijdens kerstavond.

3. Midden in de Winternacht (2013) – NLZIET

De tienjarige Max ontdekt een week voor kerst dat een eland door het dak van de schuur is gevallen. Hij blijkt voor de Kerstman te werken als oefenpiloot, alleen is er tijdens de vlucht iets misgegaan. Hierdoor is de Kerstman zoekgeraakt. Aan Max de taak om hem zo snel mogelijk te vinden, want zonder Kerstman geen cadeautjes en geen kerstfeest. Leuk detail: eland Moos heeft de stem van Jeroen van Koningsbrugge. En dan is er ook nog een vervelende Kerstman met een behoorlijk kwade dronk. Dit soort elementen zorgen ervoor dat deze film ook voor meekijkende ouders hilarisch is om naar te kijken. Als abonnee van NLZIET te zien, maar eveneens bij Videoland en Pathé Thuis.

2. De Groeten van Mike! (2012) – Pathé Thuis

Mike ligt al maanden in het ziekenhuis en wil dolgraag naar huis, maar als hij ontslagen wordt komt zijn moeder niet opdagen. Zij kamt namelijk met een vervelend drankprobleem. Hierdoor komt Mike in een pleeggezin terecht, maar hij doet er alles aan om hier weg te komen. Lukt het hem om kerst toch nog met zijn moeder te vieren? Leuk voor fans van hitserie Oogappels: de rol van Mike wordt gespeeld door Maas Bronkhuyzen, die je wel zal herkennen als Mees—alleen dan natuurlijk een aantal jaartjes jonger. Je kijkt hem bij Pathé Thuis.

1. Alles is Familie (2012) – Viaplay

We sluiten de lijst al met Alles Is Familie op Viaplay, NLZIET en Pathé Thuis. Dit vervolg op Sinterklaasklassieker Alles Is Liefde komt van dezelfde regisseur en scenarioschrijver en verwelkomt ook een groot deel van de oude sterrencast. Zo speelt Game of Thrones-actrice Carice van Houten ook hierin weer een grote rol. De film verscheen in de bioscopen rond de feestdagen en hoewel het thema niet echt kerst is, is dit door de interessante familiebanden en fijne sfeer toch een topfilm om (in aanloop naar of tijdens) de feestdagen te kijken.


Synopsissen: Netflix, Pathé Thuis, NLZIET en Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.