Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog op Netflix

Op zaterdag 4 mei herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers. Gezamenlijk zijn we tijdens de nationale herdenking twee minuten stil. Door de jaren heen zijn er ontzettend veel films over de Tweede Wereldoorlog gemaakt. We zetten vijf Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog voor je op een rij die je op Netflix kunt vinden.

1. Grenzeloos Verraad (2023)

In Grenzeloos Verraad draait het verhaal om Ludwig Mengelberg (Peter Nillesen). Hij heeft steeds grotere moeite met de gruwelijke daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duits-Nederlandse officier bij de Wehrmacht wordt geconfronteerd met verschrikkelijke keuzes. Na een persoonlijk drama wordt hij overgeplaatst naar Drenthe. Daar komt hij terecht bij het boerengezin Wesseling. Samen met de familie helpt hij bij het verbergen van onderduikers. Maar wanneer de SS wantrouwen krijgt, zet hij niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

2. De Slag Om De Schelde (2020)

Het verhaal speelt zich af tijdens de Slag om de Schelde. Deze militaire operatie vond plaats in het najaar van 1944 in Zeeland en West-Brabant. De slag is beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als de grootste operatie in Nederland. In de film geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. kruisen de wegen van een nazisoldaat, Britse zweefpiloot en een Zeeuwse vrouw uit het verzet. Stuk voor stuk staan ze voor cruciale keuzes.

3. Zwartboek (2006)

De film Zwartboek is geregisseerd door Paul Verhoeven. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman en Halina Reijn. Wanneer het onderduikadres van de joodse Rachel Stein wordt gebombardeerd besluit ze met een groep joden te vluchten naar een reeds bevrijd gebied. Ze stuiten echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet aan te pappen met een hoge Duitse SD-officier. Ze raakt verwikkelt in een web van dubbelspel en verraad. Als ze een poging doet om verzetslieden te bevrijden, wordt ze zowel door het verzet als de Duitsers als de schuldige aangewezen.

4. Riphagen (2016)

De film Riphagen gaat over de Amsterdamse crimineel Andries Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt hij samen met de nazi’s om zo veel mogelijk joden op te sporen, af te persen en te verraden. Door zijn connecties en gruwelijke daden wordt hij ontzettend rijk. Niks lijkt hem meer in de weg te zitten. Totdat verzetsstrijder en politieagent Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hem opent.

5. Bankier van het Verzet (2018)

In het waargebeurde verhaal van Bankier van het Verzet volgen we de broers Gijs en Walraven van Hall. Walraven hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt of hij zijn financiële contacten wil inzetten voor het verzet. Samen met zijn broer bedenken ze een constructie om miljoenen weg te sluizen uit de Nederlandse bank. Het geld wordt vervolgens gebruikt om het verzet te financieren.


Synopsis: Pathé Thuis, Netflix

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.