Deze Nederlandse zwemmers zien we in actie tijdens het WK Zwemmen 2024

We duiken van het ene toernooi in het andere. Van 2-18 februari 2024 staat namelijk het WK Zwemmen op de planning. Het wereldkampioenschap wordt deze keer georganiseerd in Doha. Sporters van over de hele wereld strijden in zes zwemdisciplines voor de hoogste podiumplekken én de felbegeerde plekken voor de Olympische Spelen. Ook Nederland is goed vertegenwoordigd op het mondiale toernooi. Maar welke Nederlandse deelnemers gaan we bij het langebaanzwemmen terugzien op het WK Zwemmen?

Wereldkampioenschap zwemmen voor het derde jaar op rij

Van 2-18 februari 2024 vindt voor het derde jaar op rij het WK Zwemmen plaats. Normaalgesproken wordt het wereldkampioenschap iedere twee jaar gehouden. Toch mogen we in 2024 alweer genieten van een nieuwe editie. Dit heeft alles te maken met de datum van het vorige toernooi. Het evenement in Japan zou namelijk al in 2021 moeten plaatsvinden. Door de coronapandemie werden de Olympische Spelen van Tokio verschoven naar 2021, waardoor zwembond FINA in samenspraak met de organisatie het WK een jaar uitstelde.

De situatie bleek in 2022 nog steeds onzeker te zijn, waardoor het evenement wederom een jaar werd verplaatst. Om wel een kampioenschap te houden, werd het zwemspektakel in 2022 in Boedapest gehouden. Maar daar blijft het niet bij. Ook in 2025 kunnen we weer genieten van een WK Zwemmen. Hierna wordt het ‘normale’ schema weer aangehouden, waardoor we ‘pas’ in 2027 een nieuw wereldkampioenschap op de sportkalender kunnen verwachten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen highlights van het WK weer worden uitgezonden op tv door de NOS, waardoor het evenement onder andere online via NLZIET live en terug te kijken is.

Alle disciplines op het WK Zwemmen

Het WK wordt gehouden voor alle zwemsporten, waaronder waterpolo, synchroonzwemmen, schoonspringen, openwaterzwemmen, high diving en het wedstrijdzwemmen langebaan. Binnen deze disciplines zijn er verschillende onderdelen. Het langebaanzwemmen heeft echter de meeste onderdelen en afstanden. Zo zijn er de vrije slag, rugslag, schoolslag, vlinderslag, wisselslag en estafette. De afstanden kunnen tijdens deze categorieën wisselen van 50 tot 1.500 meter.

Nederlandse deelnemers op het wereldkampioenschap zwemmen

Maar welke Nederlandse sporters gaan we in actie zien op het WK Zwemmen? Onze koude kikkerlandje is ook dit wereldkampioenschap weer goed vertegenwoordigd. Vorige editie wist Nederland drie medailles binnen te slepen. Arno Kamminga won zilver op de 100 meter schoolslag. Bij de vrouwen mocht Marrit Steenbergen op de 100 meter vrije slag het brons mee naar huis nemen. Ook Tes Schouten behaalde de derde podiumplaats, maar dan op de 200 meter schoolslag.

Bij de mannen gaan we dit kampioenschap Arno Kamminga, Caspar Corbeau, Thom de Boer, Kenzo Simons, Thomas Jansen, Nyls Korstanje, Kai van Westering en Stan Pijnenburg in actie zien. Ook bij de vrouwen mogen veel zwemsters gaan schitteren op het mondiale podium. Zo zien we Marrit Steenbergen, Tes Schouten, Imani de Jong, Kira Toussaint, Maaike de Waard, Janna van Kooten, Kim Busch, Milou van Wijk, Silke Holkenborg en Yara van Kalmthout terug op het WK. Hieronder staan alle namen inclusief afstanden en onderdelen.

VrouwenAfstandSlagen
🟠 Marrit Steenbergen50, 100, 200 meter
200 meter
Vrije slag
Wisselslag
🟠 Tes Schouten100, 200 meterSchoolslag
🟠 Imani de Jong400 en 1.500 meterVrije slag
🟠 Kira Toussaint100 meterRugslag
🟠 Maaike de Waard100 meterRugslag
🟠 Janna van Kooten200 meterVrije slag
🟠 Kim Busch50 meterVrije slag
🟠 Milou van WijkEstafette
🟠 Silke HolkenborgEstafette
🟠 Yara van KalmthoutEstafette
MannenAfstandSlagen
🟠 Arno Kamminga100, 200 meterSchoolslag
🟠 Caspar Corbeau100, 200 meterSchoolslag
🟠 Thom de Boer50 meterVrije slag
🟠 Kenzo Simons50 meterVrije slag
🟠 Thomas Jansen400 meterWisselslag
🟠 Nyls Korstanje100 meterVlinderslag
🟠 Kai van Westering200 meterRugslag
🟠 Stan PijnenburgEstafette

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.