Deze 12 Nederlandse darters doen dit jaar mee aan het WK Darts

Na de vele toernooien en wedstrijden op de dartskalender is het bijna tijd voor het grootste internationale dartstoernooi ter wereld. Uiteraard kan de start van het WK Darts in december niet ontbreken. Aan het kampioenschap doen in totaal 96 profs mee. Ook ons kleine kikkerlandje is weer goed vertegenwoordigd. Maar welke Nederlandse deelnemers zien we in actie tijdens het WK Darts? Tijd om deze darters toe te lichten.

Wanneer vindt het WK Darts plaats?

Het WK Darts start altijd steevast in december en eindigt begin januari. Zo ook aankomende editie. Deze vindt plaats van 15 december 2023 tot en met 3 januari 2024. Ook de locatie ten opzichte van vorig jaar blijft ongewijzigd. Sinds 2008 wordt de PDC World Darts Championship namelijk georganiseerd in het Alexandra Palace in Londen. Voor velen beter bekend als ‘Ally Pally’.

Acht Nederlandse deelnemers tijdens de eerste ronde

Het programma van het WK Darts stond voorafgaand aan het toernooi al vast in een speelschema. Hoewel er 96 deelnemers zijn, nemen in de eerste ronde 64 spelers het tegen elkaar op. De overige 32 gekwalificeerde darters stromen tijdens de tweede ronde in. In totaal hebben acht Nederlandse darters zich geplaatst voor de eerste ronde. Via de Pro Tour Order of Merit hebben Gian van Veen, Richard Veenstra, Kevin Doets, Christian Kist, Jermaine Wattimena en Niels Zonneveld zich geplaatst. Naast hen hebben Berry van Peer en Wessel Nijman zich via de internationale qualifiers veilig gedart. Aan het begin van het toernooi kunnen we dus flink wat Nederlandse darters in actie zien.

🇳🇱 Gian van Veen🇳🇱 Jermaine Wattimena
🇳🇱 Richard Veenstra🇳🇱 Niels Zonneveld
🇳🇱 Kevin Doets🇳🇱 Berry van Peer
🇳🇱 Christian Kist🇳🇱 Wessel Nijman

Deze vier oranje darters komen vanaf de tweede ronde in actie

Maar daar blijft het niet bij, want er hebben zich ook vier Nederlandse darters via de PDC Order of Merit geplaatst. Deze ranking is gebaseerd op het prijzengeld dat de darters bij elkaar hebben gespeeld. In totaal komen dus twaalf Nederlandse darters tijdens het mondiale toernooi in actie.

We zien niet de minste namen terug, want Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode én Raymond van Barneveld mogen hun pijlen gaan richten op het wereldkampioenschap. ‘Mighty Mike’ heeft zich zelfs als tweede van de wereldranglijst geplaatst. Hij kan aankomend toernooi revanche nemen. Vorig jaar verloor de prof namelijk in de finale van Michael Smith, waardoor hij zijn vierde wereldtitel aan zich voorbij zag gaan.

Waar kun je alle Nederlandse darters in actie zien tijdens het WK Darts?

Uiteraard wil je alle Nederlandse darters live op tv in actie zien. Lang waren de uitzendrechten van darts in handen van RTL, waardoor je via je televisie naar de spannendste wedstrijden en toernooien kon kijken. In 2022 werd echter bekendgemaakt dat je vanaf dat jaar niet meer bij RTL, maar wel bij de nieuwe streamingdienst Viaplay onder andere naar alle wedstrijden van de World Series of Darts en PDC Darts zou kunnen kijken in het vervolg. Natuurlijk is hier ook het populaire en belangrijke WK Darts 2024 te zien.

Met het lidmaatschap bij Viaplay krijg je buiten darts ook toegang tot een aanbod van Formule 1, voetbalcompetities als de Premier League en Bundesligafilms & series en nog veel meer. De dienst kun je via je tv kijken en staan er apps op verschillende apparaten.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.