Deze Nederlanders wonnen ooit de Tour de France (en etappes)

Samen met de Giro d’Italia en de Vuelta a España behoort de Tour de France tot een van de drie Grote Rondes in het wielrennen. De gele koers is dan ook razend populair en wereldwijd geliefd door veel sportliefhebbers. Afgelopen editie wist de Deense Jonas Vingegaard voor de tweede keer op rij de ronde te winnen. Maar welke Nederlanders wonnen eigenlijk ooit de Tour de France? We pakken de tijdlijn erbij en zoomen in op alle winnaars uit ons koude kikkerlandje.

Tour de France maakt deel uit van de drie Grote Rondes

Naast de Giro d’Italia en de Vuelta a España behoort de Tour de France tot de drie zogeheten Grote Rondes. Dit zijn de belangrijkste en grootste wedstrijden uit de wielersport. Hoewel er dus meerdere koersen zijn, wordt de Ronde van Frankrijk door velen als het beroemdste toernooi gezien. Het populaire evenement trekt dan ook extreem veel toeschouwers en kijkers per racedag.

Hoewel de wielerkoers de andere twee lijkt te overstijgen qua populariteit, hebben de drie wedstrijden wel veel met elkaar gemeen. Ten eerste duren ze allemaal 23 dagen, waarvan de pedaleurs tussendoor twee dagen op adem kunnen komen. Ook zijn alle teams van de UCI World Tour verplicht om mee te doen, bestaat iedere ploeg uit acht deelnemers en hebben ze allemaal dezelfde puntenklassementen.

De drie Grote Rondes onderscheiden zich echter door middel van de leiderstruien. Zo hebben deze kleuren die passen bij ieder toernooi. Wie de leiding heeft tijdes de Tour de France krijgt de gele trui toebedeeld, terwijl de koploper van de Giro d’Italia een roze exemplaar verdient. Bij de Vuelta a España hoort natuurlijk de rode trui.

Nederlanders die ooit de Tour de France wonnen

In 1903 werd de Tour de France voor het eerst verreden, waardoor de Ronde van Frankrijk al vele winnaars kent. Zo wist de Deense Jonas Vingegaard voor het Nederlandse team Jumbo-Visma dit jaar de Tour voor de tweede keer op rij te winnen. Een unieke prestatie die niet veel pedaleurs hem zo maar nadoen.

Maar welke Nederlanders veroverden zélf al eens een gele trui en mochten op de hoogste podiumplek staan? Uit ons koude kikkerlandje wisten slechts twee wielrenners de Tour de France te winnen. Zo won Jan Janssen in 1968 als eerste Nederlander ooit de Ronde van Frankrijk. Pas twaalf jaar later mocht Joop Zoetemelk in 1980 zich aan deze rij toevoegen. Hij werd overigens al vijf keer tweede, maar wist nooit eerder de eerste plek te behalen.

Etappes die door Nederlandse wielrenners zijn gewonnen

Maar dat betekent niet dat Nederland slechte zaken doet binnen de Tour de France. Hoewel ons koude kikkerlandje slechts twee grote winnaars kent, wisten we meermaals het podium te behalen en er met belangrijke etappezeges vandoor te gaan. Zo heeft Nederland maar liefst 167 individuele etappeoverwinningen en 15 ploegentijdritten op zijn naam staan. Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Jan Raas slaagden er zelfs in om elk 10 etappes te winnen. De meest recente eindzege is van pedaleur Wout Poels tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk. Hij wist de bergetappe van Les Gets naar Saint-Gervais Mont Blanc naar zijn pedaal te zetten. In het schema hieronder zijn alle Nederlanders die ooit een etappe tijdens de Tour de France wisten te winnen te vinden.

NaamAantal etappezeges
🇳🇱 Gerrie Knetemann10x
🇳🇱 Jan Raas10x
🇳🇱 Joop Zoetemelk10x
🇳🇱 Jean-Paul van Poppel9x
🇳🇱 Jan Janssen7x
🇳🇱 Gerben Karstens6x
🇳🇱 Jelle Nijdam6x
🇳🇱 Dylan Groenewegen5x
🇳🇱 Jeroen Blijlevens4x
🇳🇱 Erik Breukink4x
🇳🇱 Erik Dekker4x
🇳🇱 Wout Wagtmans4x
🇳🇱 Tom Dumoulin3x
🇳🇱 Wim van Est3x
🇳🇱 Hennie Kuiper3x
🇳🇱 Henk Lubberding3x
🇳🇱 Bert Oosterbosch3x
🇳🇱 Jo de Roo3x
🇳🇱 Johan van der Velde3x
🇳🇱 Rini Wagtmans3x
🇳🇱 Peter Winnen3x
🇳🇱 Léon van Bon2x
🇳🇱 Michael Boogerd2x
🇳🇱 Theo Middelkamp2x
🇳🇱 Bauke Mollema2x
🇳🇱 Henk Nijdam2x
🇳🇱 Jan Nolten2x
🇳🇱 Cees Priem2x
🇳🇱 Steven Rooks2x
🇳🇱 Antoon van Schendel2x
🇳🇱 Theo Smit2x
🇳🇱 Gerrit Solleveld2x
🇳🇱 Gerrit Voorting2x
🇳🇱 Ad Wijnands2x
🇳🇱 Lars Boom1x
🇳🇱 Hans Dekkers1x
🇳🇱 Maarten Ducrot1x
🇳🇱 Leo Duyndam1x
🇳🇱 Cees van Espen1x
🇳🇱 Henk Faanhof1x
🇳🇱 Daan de Groot1x
🇳🇱 Rob Harmeling1x
🇳🇱 Mathieu Hermans1x
🇳🇱 Fedor den Hertog1x
🇳🇱 Jos Hinsen1x
🇳🇱 Adri van Houwelingen1x
🇳🇱 Fabio Jakobsen1x
🇳🇱 Servais Knaven1x
🇳🇱 Jan Krekels1x
🇳🇱 Karsten Kroon1x
🇳🇱 Johan Lammerts1x
🇳🇱 Jo Maas1x
🇳🇱 Frans Maassen1x
🇳🇱 Henri Manders1x
🇳🇱 Frits Pirard1x
🇳🇱 Mathieu van der Poel1x
🇳🇱 Adrie van der Poel1x
🇳🇱 Wout Poels1x
🇳🇱 Henk Poppe1x
🇳🇱 Gerrit Schulte1x
🇳🇱 Mike Teunissen1x
🇳🇱 Gert-Jan Theunisse1x
🇳🇱 Nico Verhoeven1x
🇳🇱 Gerard Vianen1x
🇳🇱 Leo van Vliet1x
🇳🇱 Bart Voskamp1x
🇳🇱 Pieter Weening1x
🇳🇱 Huub Zilverberg1x

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.