Indeling voor de EK-loting bekend: Nederland in ongunstige pot

Het was even billenknijpen, maar het Nederlands elftal heeft zich nu definitief geplaatst voor het EK Voetbal 2024. Volgend jaar zullen 24 landen de strijd met elkaar aangaan voor de felbegeerde Europese titel. Inmiddels zijn bijna alle tickets vergeven en kunnen we gaan vooruitblikken op de EK-loting van alle poules. Maar in welke pot is Nederland terechtgekomen en hoe zien de overige potten eruit?

Nederland heeft zich gekwalificeerd voor het EK Voetbal 2024

Na wat leek een moeizame EK-kwalificatiereeks is de ploeg van Ronald Koeman erin geslaagd om zich te plaatsen voor het Europese eindtoernooi. Nederland moest het in poule B opnemen tegen Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar. Alleen voor de twee beste landen was een ticket weggelegd. ‘Les Bleus’ waren al enige tijd verzekerd van een plek.

Na de late overwinning in Griekenland lag het EK ook voor Oranje binnen handbereik. Een zege op Ierland of Gibraltar zou genoeg zijn voor de tweede plaats. Het Nederlands elftal won het thuisduel tegen de Ieren met 1-0, waardoor het feest na het laatste fluitsignaal kon losbarsten.

EK-loting vindt plaats op 2 december 2023

Nederland mag zich samen met 20 andere landen alvast voorbereiden voor het EK voetbal. De overige drie plekken worden verdeeld aan de hand van play-offs. De twaalf best presterende landen van de Nations League maken hierdoor alsnog kans om zich te kwalificeren. Mocht een land zich echter al hebben gekwalificeerd en eveneens behoren tot de top twaalf, dan schuift het ticket voor de play-offs door naar het volgende best gerangschikte land.

Hoewel nog niet alle plekken zijn verdeeld, vindt de loting voor het EK al in december plaats. Deze staat gepland op 2 december 2023 om 18:00 uur in de Elbphilharmonie in Hamburg. Vervolgens staat het Europees kampioenschap van 14 juni tot en met 14 juli 2024 op de agenda.

Indeling van alle potten

Voorafgaand aan de EK-loting worden alle gekwalificeerde landen in vier potten verdeeld. Deze rangschikking is gebaseerd op het aantal behaalde punten tijdens de EK-kwalificatiereeks. Mochten landen gelijk zijn geëindigd, dan wordt er gekeken naar het doelsaldo. Duitsland is als gastland verzekerd van een plek in pot 1. Vervolgens worden de tien groepswinnaars over pot 1 en 2 verdeeld. Portugal, Frankrijk, Spanje, België en Engeland belanden in de eerste pot.

Pot 2 bestaat uit Hongarije, Turkije, Denemarken, Albanië, Roemenië en wordt aangevuld met Oostenrijk. Nederland had echter nog in pot 2 terecht kunnen komen, mits het de beste nummer twee uit de kwalificatie zou worden. Maar België won van Azerbeidzjan, waardoor Oostenrijk in de tweede pot terechtkomt. Nederland kan namelijk maximaal achttien punten behalen.

Dat brengt ons direct tot pot 3. Nederland is samen met Schotland, Slowakije, Tsjechië, Slovenië en Kroatië in deze pot ingedeeld. In pot 4 zien we Zwitserland, Servië en Italië terug. Hieronder is de virtuele indeling te zien.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
🇩🇪 Duitsland🇭🇺 Hongarije🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland🇷🇸 Servië
🇵🇹 Portugal🇹🇷 Turkije🇸🇰 Slowakije🇮🇹 Italië
🇫🇷 Frankrijk🇩🇰 Denemarken🇳🇱 Nederland🇨🇭 Zwitserland
🇪🇸 Spanje🇦🇱 Albanië🇸🇮 Slovenië🥇 Winnaar play-offs
🇧🇪 België🇷🇴 Roemenië🇨🇿 Tsjechië🥇 Winnaar play-offs
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland🇦🇹 Oostenrijk🇭🇷 Kroatië🥇 Winnaar play-offs

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.