Is Nederland al gekwalificeerd voor het EK Voetbal 2024 in Duitsland?

Na het WK in Qatar in 2021 en het WK vrouwenvoetbal afgelopen zomer, kijken liefhebbers alweer reikhalzend uit naar het volgende grote eindtoernooi. Goed nieuws, want deze staat sneller op de planning dan je denkt. In 2024 is het namelijk alweer weer tijd voor het Europees kampioenschap voetbal, waarbij 24 landen zullen strijden om de felbegeerde Europese titel. Veel mensen vragen zich dan ook al af: doet Nederland mee aan het EK Voetbal 2024? In dit artikel laten we je weten wat daar tot nu toe over bekend is.

Duitsland als gastland van het EK Voetbal 2024

Al in 2014, dik tien jaar voordat het Europese eindtoernooi plaatsvindt, werd bekend dat er in 2018 een gastland voor het EK zou worden gekozen. Alle landen die aangesloten zijn bij de UEFA kregen in december 2016 een uitnodiging om zich kandidaat te stellen.

Op 27 september 2018 werd in Zwitserland het gastland definitief gekozen. Dit gebeurde door middel van een geheime stemming, waarbij het land met de meeste stemmen zich kon voorbereiden op het organiseren van het EK. Uiteindelijk kreeg Duitsland met 12 stemmen de voorkeur boven Turkije dat slechts 4 stemmen mocht noteren.

Doet Nederland mee aan het EK Voetbal 2024?

Het EK voetbal 2024 wordt dus ditmaal georganiseerd door onze oosterburen. Het grote Europees kampioenschap zal van 14 juni tot en met 14 juli 2024 plaatsvinden. Verspreid over 10 speelsteden en 10 stadions worden er in totaal 51 wedstrijden gespeeld. Aan het toernooi zullen 24 landen meedoen, waarbij Duitsland als gastland al automatisch is gekwalificeerd. Maar zien we Nederland ook terug op het Europese kampioenschap?

Op het moment van schrijven is het nog onzeker of we het Nederlands elftal terug gaan zien op het EK Voetbal 2024. Het team van Ronald Koeman is namelijk nog druk bezig om zich te kwalificeren voor het grote eindtoernooi. Verspreid over 10 poules moet Oranje met 52 (!) andere landen strijden om tickets. In totaal mogen er namelijk maar 24 landen deelnemen aan het toernooi. Alle nummers 1 en 2 uit de poule kwalificeren zich automatisch voor het EK.

Nederland moet het tijdens de EK-kwalificatiereeks opnemen tegen Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar. Mocht het echter helemaal mislopen, dan heeft Oranje een back-up plan. Doordat zij namelijk eerste in de poulefase van de Nations League zijn geworden, zijn ze verzekerd van een plek in de play-offs. In het overzicht hieronder is de stand in de poule van het Nederlands elftal terug te vinden.

PlaatsLandPuntenGespeeldVorm
1 🏁🇫🇷 Frankrijk155✅ ✅ ✅ ✅ ✅
2 🏳️🇳🇱 Nederland94✅ ✅ ✅ ❌
3🇬🇷 Griekenland95✅ ❌ ❌ ✅ ✅
4🇮🇪 Ierland35❌ ❌ ✅ ❌ ❌
5🇬🇮 Gibraltar05❌ ❌ ❌ ❌ ❌
ARRIVALS | Back together for important #EURO2024 Qualifiers 🦁 | ALL ACCESS ORANJE

Prestatie van het Nederlands elftal tijdens het vorige EK in 2021

Het vorige eindtoernooi werd gehouden in meerdere Europese landen. Nederland wist zich voor dit Europese kampioenschap als nummer 2 uit groep C tijdens de EK-kwalificatiereeks te plaatsen. In november 2019 vond de loting voor de poulefase plaats, waarbij Oranje samen met de landen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië in een groep terechtkwam. Het Nederlands elftal won al deze wedstrijden in een bomvolle Johan Cruijf ArenA, waardoor de achtste finales werden bereikt.

Helaas voor de ploeg van toenmalig bondscoach Frank de Boer was Tsjechië net een maat te groot en werd er met 0-2 in Boedapest verloren. Vanaf de 55e minuut speelde Oranje overigens al wel met een man minder, omdat Matthijs de Ligt na tussenkomst van de VAR rood pakte. Net daarvoor miste Malen nog een grote kans. Het elftal moest aan de bak, maar werd in de 68e minuut geklopt door Tomáš Holeš. Schick maakte het Tsjechische feest compleet door in de 80e minuut de 0-2 te scoren.

Alles over Tsjechië: de volgende tegenstander van Oranje

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.