Zo werkt de Nations League 2024/25

Het is dit jaar weer tijd voor de Nations League, ditmaal de editie van 2024/25. De internationale voetbalcompetitie wordt om de twee jaar gespeeld en vond voor het eerst plaats in 2018. Nederland eindigde toen op de tweede plek. Binnen het toernooi zijn er verschillende divisies en kunnen landen om de twee jaar degraderen en promoveren. Maar hoe werkt de Nations League ook alweer?

Alle informatie over de Nations League op een rij

Tijd voor een opfriscursus en meer te weten te komen over de internationale voetbalcompetitie. We zetten daarom alle informatie over de verschillende divisies en deelnemende landen voor je op een rij. Wedstrijden van het Nederlands elftal worden uitgezonden op tv via de NPO, waardoor ze onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn. Voor alle overige matches kun je terecht bij Ziggo Sport. Deze sportkanalen zijn ook aanvullend beschikbaar via andere providers als KPN en Odido.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Nations League?
💪 Opzet
📆 Divisies
🟠 Speelschema Nederlands elftal
Plaatsing voor WK 2026

Wat is de Nations League?

De Nations League is een relatief nieuwe voetbalcompetitie. De eerste editie vond namelijk plaats in 2018. Het toernooi wordt om de twee jaar gespeeld tussen de lidstaten van de UEFA en is in het leven geroepen te vervanging van alle vriendschappelijke interlands. Er staat echter wel iets op het spel. Door middel van de Nations League kunnen alle landen een plek verkrijgen in de play-offs voor het volgende grote eindtoernooi.

Via deze manier kunnen teams zich alsnog kwalificeren voor een EK of WK. Dit geldt bijvoorbeeld voor het EK Voetbal in 2024. Alle twaalf landen die niet zijn geplaatst via de kwalificatiewedstrijden spelen in de play-offs om de laatste drie plekken op het Europees kampioenschap. Aan de competitie doen 54 landen mee. De volgende groepsfase gaat in september 2024 van start en duurt tot en met november. In maart 2025 volgen de kwartfinales en de promotie en degradatie play-offs. In juni 2025 worden de finales gespeeld.

Opzet van de Nations League 2024/25

Alle 54 deelnemende landen worden in de eerste fase opgesplitst in vier divisies. Deze scheiding is gebaseerd op de rangschikking van de Nations League in 2022/23. Divisies A, B en C bestaan ieder uit 16 landen die weer zijn verdeeld in vier poules. In divisie D zitten zes landen. Zij zijn in twee groepen met ieder drie landen verdeeld. In divisie A kwalificeren alle groepswinnaars en nummers twee zich voor de kwartfinales. Deze extra ronde is aan het nieuwe seizoen toegevoegd. De vier winnaars spelen vervolgens om de laatste vier plekken tijdens de finale.

Alle groepswinnaars uit divisie B, C en D promoveren direct naar een hogere divisie. Landen die binnen divisie A en B op de laagste plek zijn geëindigd degraderen direct. Omdat divisie C vier poules heeft en divisie D maar twee, degraderen de twee laagste landen uit divisie C direct naar divisie D. De nummers drie uit divisie A spelen de promotie en degradatie play-offs tegen de nummers twee uit divisie B. De nummers drie uit divisie B spelen vervolgens tegen de nummers twee uit divisie C. De twee hoogstgeplaatste nummers vier uit divisie C spelen tegen de nummers twee uit divisie D.

Divisie A, B, C en D

Alle 54 landen zijn verdeeld over vier divisies. Nederland speelt in divisie A en is terechtgekomen in pot 1. Uit elke pot wordt tijdens de Nations League-loting een land getrokken voor de poules tijdens de eerste ronde van de Nations League. Dit betekent dat het Nederlands elftal in de groepsfase Kroatië, Italië en Spanje ontloopt. In de schema’s hieronder zijn alle divisies terug te vinden.

Divisie A

PositieLandPot
1Spanje1
2Kroatië1
3Italië1
4Nederland1
5Denemarken2
6Portugal2
7België2
8Hongarije2
9Zwitserland3
10Duitsland3
11Polen3
12Frankrijk3
13Israël4
14Bosnië en Herzegovina4
15Servië4
16Schotland4

Divisie B

PositieLandPot
1Oostenrijk1
2Tsjechië1
3Engeland1
4Wales1
5Finland 2
6Oekraïne2
7IJsland2
8Noorwegen2
9Slovenië3
10Ierland3
11Albanië3
12Montenegro3
13Georgië4
14Griekenland4
15Turkije4
16Kazachstan4

Divisie C

PositieLandPot
1Roemenië1
2Zweden1
3Armenië1
4Luxemburg1
5Azerbeidzjan2
6Kosovo2
7Bulgarije2
8Faeröer eilanden2
9Noord Macedonië3
10Slowakije3
11Noord-Ierland3
12Cyprus3
13Wit-Rusland4
14…?4
15Estland4
16Letland4

Divisie D

PositieLandPot
1…?1
2Moldavië1
3Malta1
4Andorra1
5San Marino2
6Liechtenstein2

Speelschema van het Nederlands elftal

De loting voor de groepsfase van iedere divisie vond op 8 februari 2024 plaats. Nederland kwam samen met Spanje, Kroatië en Italië in pot 1 van divisie A terecht. Uit elke pot wordt een land getrokken voor de groepsfase van de Nations League. De ploeg van Ronald Koeman is tijdens de loting in groep 3 terechtgekomen. Daarom moet het Nederlands elftal strijden tegen Hongarije (pot 2), Duitsland (pot 3) en Bosnië en Herzegovina (pot 4).

Plaatsing voor het WK voetbal van 2026

We stipten het al eerder aan, maar de Nations League heeft invloed op de kwalificatie voor grote eindtoernooien. Hoewel landen zich niet via de competitie kunnen plaatsen, kunnen zij zich wel kwalificeren voor de play-offs. In totaal zijn er zestien teams die tijdens deze play-offs meespelen. Zij worden verdeeld in vier groepen, waarbij alle teams halve finales en een finale voetballen. Op deze manier worden de laatste vier Europese tickets voor het WK 2026 vergeven.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.